Ηλεία

Κάμπος: Οι νέοι φεύγουν, το χωριό χάνεται…

Ακούστε το άρθρο

Χρόνο με το χρόνο ο πληθυσμός γίνεται όλο και λιγότερο, οι νέοι αναζητούν αλλού την τύχη τους και η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς όταν φθάνει στην τοπική κοινότητα Κάμπος του δήμου Ήλιδας είναι… έρημοι δρόμοι…

Στο χωριό αυτή την στιγμή ζουν μόνιμα περίπου 90 κάτοικοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, ένας μικρός αριθμός ανήκει στην κατηγορία των νέων και ακόμη λιγότερα είναι τα παιδιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χωριό λειτουργεί μόνο ένα καφενείο και αυτό είναι ανοιχτό τα βράδια, αφού την ημέρα δεν υπάρχει κανένας θαμώνας. Και τα βράδια όμως, μόλις 5-6 άνθρωποι θα περάσουν από εκεί, για να ανταλλάξουν μια κουβέντα και να ξεφύγουν λίγο από την καθημερινότητα που είναι ίδια και απαράλλαχτη.

Δεν υπάρχουν κίνητρα

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι είναι συνταξιούχοι και οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα και την κτηνοτροφία.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν κίνητρα, δεν υπάρχουν υποδομές και έτσι οι περισσότεροι νέοι έχουν εγκαταλείψει το χωριό, αναζητώντας αλλού την τύχη τους, ενώ όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη είναι στο στάδιο της αναζήτησης.

Το σχολείο έχει κλείσει από την δεκαετία του ’90 και τα ελάχιστα παιδιά που έχουν απομείνει στο χωριό είναι αναγκασμένα να πηγαινοέρχονται στην Εφύρα ή το Σιμόπουλο. Μάλιστα, όπως λένε γονείς πρόσφατα διεκόπη η μεταφορά με τα ταξί και πρέπει παιδιά ακόμη και  6 ετών να μετακινούνται με λεωφορείο, οπότε οι πατεράδες ως επί το πλείστον έχουν αναλάβει χρέη ταξί και βρίσκονται σε μια διαρκή κίνηση αφού εκτός από το σχολείο είναι και τα φροντιστήρια και γενικώς για οτιδήποτε χρειάζονται πρέπει να μετακινηθούν στην Αμαλιάδας ή τον Πύργο, καθώς στο χωριό δεν υπάρχει τίποτα…

Το παράπονο των κατοίκων είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν σταματήσει να επισκέπτονται το χωριό και οι ετεροδημότες, έτσι ούτε τους καλοκαιρινούς μήνες αλλάζει κάτι και πολλοί εκφράζουν φόβους ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει κανείς στο χωριό.

«Όταν φύγουν από τη ζωή και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, όσοι απομείνουν θα αναγκαστούν να φύγουν από το χωριό…» λένε και δεν κρύβουν την στεναχώρια τους για την μοίρα των χωριών. Γιατί ο Κάμπος δεν αποτελεί εξαίρεση, ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με τα άλλα χωριά και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι σε λίγα χρόνια πολλά χωριά δεν θα υπάρχουν στον χάρτη…

Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση: 

Όλη η επικαιρότητα