Αγροτικά Ηλεία

«Καυστικοί» οι αγρότες διαψεύδουν Βορίδη – Η χθεσινή διαμαρτυρία από την Ο.Α.Σ.Η.

Παράσταση διαμαρτυρίας εν μέσω καραντίνας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, όπου επιτροπή της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (Ο.Α.Σ.Η.), έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα που επιτάσσει η εποχή που διανύουμε με την πανδημία του κορωνοϊού, παρέδωσε στην γραμματεία του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου ψήφισμα το οποίο αναφέρει όλα τα ζητούμενα των αγροτοκτηνοτρόφων της Ηλείας ύστερα από τα νέα δεδομένα που έχει φέρει ο κορωνοϊός.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης ήταν ιδιαίτερα καυστικός όσον αφορά το μέχρι τώρα διάστημα διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, εκτιμώντας πως μέχρι τώρα δείχνει ιδιαίτερη διάθεση να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των καπιταλιστών, των τραπεζών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως υποστήριξε, από την αρχή και παρά τα συνεχή αιτήματα για συναντήσεις με βασικό θέμα συζήτησης τα προβλήματα που πλήττουν τον αγροτικό τομέα και τους μικρομεσαίους αγρότες, δεν υπήρξε κανένα ραντεβού με κυβερνητικά στελέχη, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως η ΝΔ έριχνε λάσπη πως όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί και πως όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο είναι κομματικοποιημένοι. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο γεγονός πως κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, παρά μόνο έχουν υπάρξει κατά καιρούς διάφορες υποσχέσεις για ενισχύσεις και αυτό είναι που έχει οδηγήσει αρκετούς κλάδους των μικρομεσαίων αγροτών να πληγούν ανεπανόρθωτα.

Στη συνέχεια, θέλησε να εστιάσει και στις κινήσεις που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα η ΟΑΣΗ και η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων με την αποστολή ανακοινώσεων και υπομνημάτων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ υπογράμμισε πως η σημερινή κίνηση έχει στόχο να δείξει στην κυβέρνηση πως οι αγρότες είναι ζωντανοί, δηλώνουν παρόν και παρότι η πανδημία τους έχει κλείσει εντός σπιτιού, όλοι είναι έτοιμοι να βγουν στο δρόμο διότι βλέπουν ότι πλήττονται. Ένα ακόμα σημείο που τόνισε ιδιαίτερα είναι τα ζητούμενα που έχουν ενταχθεί στο ψήφισμα, όπως η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος όσων αγροτών πλήττονται, η μη πληρωμή εισφορών σε ΕΦΚΑ και φορολογία για όσο διάστημα κρατήσει η πανδημία και άλλα. Τέλος, στάθηκε στο γεγονός πως σύντομα θα είναι και πάλι στο δρόμο για να διεκδικήσουν όλα αυτά, πως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις δομές υγείας του κράτους που είναι απαξιωμένες και ελλιπείς, ενώ κλείνοντας κάλεσε τους αγροτοκτηνοτρόφους να είναι σε εγρήγορση για τους επικείμενους αγώνες.

Ψεύτικες υποσχέσεις!

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ Νίκος Αγάλος μίλησε για τη στάση του κ. Βορίδη προς τους κτηνοτρόφους πριν τις γιορτές, όπου τους έδινε υποσχέσεις πως θα πουληθούν τα αμνοερίφια τους σε καλές τιμές και πως δε θα γίνονταν εισαγωγές, κάτι το οποίο σύντομα διαψεύστηκε ενώ και οι τιμές που πουλήθηκαν τα αμνοερίφια ήταν οι χαμηλότερες των τελευταίων πέντε χρόνων. Κλείνοντας, είπε πως πλέον είναι η στιγμή να σπάει η σιωπή τους και απαίτησε άμεσα μέτρα στήριξης σε κτηνοτρόφους και αγρότες.

Το μέλος του ΔΣ της ΟΑΣΗ Σωτήρης Μητσόπουλος, με φόντο τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκονται πλέον οι αγροτοκτηνοτρόφοι, εστίασε στην πατάτα που συντρίβεται αυτή την περίοδο με απόφαση καθαρά της κυβέρνησης να κάνει εισαγωγή τεραστίων ποσοτήτων από Αίγυπτο, την ώρα που Μεσσηνία, Ηλεία και Αχαΐα βρίσκονται στο πικ της παραγωγής τους. Επιπλέον στάθηκε και στην τιμή τους, με την αγορά να γίνεται στα 0,25 λεπτά και να φτάνει στους καταναλωτές με 0,85 λεπτά, γεγονός το οποίο ουσιαστικά στηρίζει τα συμφέροντα ομάδας  μεγαλοεμπόρων, εξαγωγέων και εισαγωγέων πατάτας για να συντρίψουν την ντόπια παραγωγή. «Σας το λέω αυτό και πρέπει να το καταλάβουν και οι συνάδελφοι αγρότες, με τις μάσκες στο στόμα το έχουμε ανοιχτό και φωνάζουμε», υπογράμμισε ο κ. Μητσόπουλος και κατέληξε στο ότι πρέπει να παρθούν άμεσα ευνοϊκές αποφάσεις που θα βοηθήσουν τους αγροτοκτηνοτρόφους της Ηλείας να επιβιώσουν.

Όλη η επικαιρότητα