WEB tv Ευρώπη Ηλεία

Kαι… καμένοι και δαρμένοι! – Τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων επιχειρήσεων του 07′ ζητά πίσω η Κομισιόν

Εν αναμονή της τελικής απόφασης για την προσφυγή στην οποία έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, εκπρόσωποι φορέων της Ηλείας και του «επιχειρείν» κάνουν λόγο για εντελώς άδικη απόφαση.
Ακούστε το άρθρο

Τις αποζημιώσεις που έλαβαν οι πυρόπληκτοι επαγγελματίες της Ηλείας, αμέσως μετά τις φονικές Πυρκαγιές του 2007 φαίνεται να ζητάει πίσω η Κομισιόν από την Ελληνική πολιτεία.

Το θέμα που ανακινείται και πάλι μετά το 2019, δεν έχει εκτελεστεί μέχρι σήμερα, αφού η Ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε προσφυγή, από την οποία περιμένει την τελική απόφαση, γεγονός που μέχρι σήμερα έχει «κολλήσει» στα γρανάζια της Ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Εκπρόσωποι φορέων της Ηλείας, αλλά και του τοπικού «επιχειρείν» μιλούν για εντελώς άδικη απόφαση, ζητώντας να πάρουν όλη θέση υπέρ της προσφυγής του Ελληνικού κράτους

Το χρονικό της Ευρωπαϊκής απόφασης και η προσφυγή

Η είδηση «βόμβα» που αφορά και στο Νομό Ηλείας, ήρθε στο φως μέσω Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να κληθεί να επιστρέψει τις αποζημιώσεις που δόθηκαν σε επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, αφού τις πάρει πίσω από τις ίδιες, καθώς τα συγκεκριμένα κονδύλια διατέθηκαν τότε, αγνοώντας τις αποφάσεις της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το 2007, χωρίς σχετική ενημέρωση στην Κομισιόν, η Ελλάδα έλαβε μέτρα για να υποστηρίξει οικονομικά τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνταν στις πληγείσες περιοχές, ανάμεσά τους και πολλές από το Νομό Ηλείας. Επτά χρόνια αργότερα, το 2014, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τη χρηματική ενίσχυση εταιρείας γεωργικών προϊόντων, έπειτα από σχετικές καταγγελίες, ενώ το 2016 η έρευνα εξαπλώθηκε σε όλες τις αγροτικές επιχειρήσεις που έλαβαν χρηματική βοήθεια από το κράτος.

Φωτ.: Eurokinissi

Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν το 2019, με το πόρισμα να κάνει λόγο για «παράνομη απόφαση» και «ασύμβατη με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς αγοράς». Αν και η απόφαση θα έπρεπε να έχει εκτελεστεί εντός τεσσάρων μηνών από τις 7 Οκτωβρίου του 2019, με την πολιτεία να πρέπει να επιστρέψει τα κονδύλια συν τους τόκους, η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μην διαταράξει τις ισορροπίες σχεδόν 15 χρόνια μετά και να διαχειριστεί το θέμα θεσμικά, ασκώντας προσφυγή κατά της απόφασης της Επιτροπής.

Όπως υποστηρίζει επιγραμματικά στην προσφυγή της, «δεν υπάρχει κρατική ενίσχυση κατά την έννοια του άρθρου 107, ότι η φερόμενη ενίσχυση συμβιβάζεται με την εσωτερική αγορά, διότι συνιστά επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες και πως η απόφαση έχει εκδοθεί καθ’ υπέρβαση της κατά χρόνο αρμοδιότητας της Επιτροπής και συντρέχει παραβίαση των αρχών της ασφάλειας δικαίου, του εύλογου χρόνου της διαδικασίας και της χρηστής διοίκησης, καθώς και προσβολή των δικαιωμάτων άμυνας». Αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την προσφυγή, μέχρι σήμερα η τελική απόφαση παραμένει στα γραφειοκρατικά γρανάζια των Βρυξελλών.

Κώστας Νικολούτσος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας

«Σε καμία περίπτωση αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να επιστραφούν»

Κώστας Νικολούτσος, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ηλείας

«Σε καμία περίπτωση αυτά τα χρήματα δε μπορούν να επιστραφούν από τους δικαιούχους τότε, από τους πολίτες, από τις επιχειρήσεις, από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Αυτά τα λεφτά δε μπορούν να γυρίσω πίσω. Νομίζω ότι για αυτό θα βρεθεί μια αντίστοιχη διαδικασία περιορισμού της ανάκτησης αυτών των εγγυήσεων. Για το συγκεκριμένο θέμα γενικά που ήταν μια πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή πιθανώς να μη διενεργήθηκαν όλες οι γραφειοκρατικές απαιτήσεις λόγω του επείγοντος της χορήγησης αυτής της βοήθειας.

Το όλο θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί λίγο διαφορετικά και η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλάβει ότι αυτά τα λεφτά χορηγήθηκαν για πραγματικές ανάγκες. Βεβαίως, έχει υπάρξει και στο παρελθόν θέμα ανάκτησης των εγγυήσεων. Σε καμία περίπτωση τα χρήματα αυτά δε μπορούν να πληρωθούν από τους δικαιούχους. Είναι κατανοητό και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην κοινότητα και νομίζω πως υπάρχει μια διαπραγμάτευση για το πώς θα αντιμετωπιστεί».

Τάκης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου

«Θα πρέπει να υπάρξει συνολική αντίδραση του πολιτικού κόσμου»

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου

«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε για την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περί επιστροφής των βοηθημάτων που εδόθησαν στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις της Ηλείας, κατά τη φονική πυρκαγιά του 2007. Θεωρούμε ότι, αυτή η απόφαση προφανώς στηρίζεται σε κάποια λανθασμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Δεν είναι δυνατόν να επιστραφούν -βεβαίως- αυτά, με δεδομένο ότι έχουν απελευθερωθεί από την υποχρέωση και οι δικαιούχοι των χρημάτων. Τώρα αν υπήρξαν κάποιες αδικίες, σίγουρα υπήρξαν. Συμπεριφορές σαν αυτές που είχαμε από τον κύριο Δούκα δίνουν ερείσματα σε κύκλους της Ευρώπης να ανακινούν το θέμα και να ζητούν τα χρήματα πίσω.

Δυστυχώς κάποιοι δεν βλέπουν με τη δέουσα σοβαρότητα, τις συγκεκριμένες καταστάσεις. Αυτή την ώρα θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική αντίδραση του πολιτικού κόσμου. Δεν πρέπει αυτή η βοήθεια που δόθηκε σε ανθρώπους που καταστράφηκαν, διότι μην λησμονούμε ότι είχαμε 70 νεκρούς στην Ηλεία, τεράστιες εκτάσεις κάηκαν το 2007, επιχειρήσεις καταστράφηκαν και είχαμε κοινωνική ερημοποίηση στο νομό και αυτό φαίνεται και από τις τελευταίες απογραφές. Δεν μπορούμε τώρα να επιστρέψουμε ξαφνικά σημαντικά ποσά στην Ευρώπη και να αναζητήσουμε από τους τότε δικαιούχους, σε μια περίοδο φτώχειας οικονομικής και Εθνικής κρίσης που ήρθε μετά τα μνημόνια. Πρέπει σύσσωμο το πολιτικό δυναμικό του νομού να αντιδράσει».

Όλη η επικαιρότητα