Αθλητισμός

Και ο Καναδάς στο πολιτικό μποϋκοτάζ των Χειμερινών Αγώνων του Πεκίνου

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση να ακολουθήσει τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες σε αυτό που ονομάζουν «πολιτικό μποϋκοτάζ»
Ακούστε το άρθρο

Και ο Καναδάς εντάχθηκε στις χώρες που θα μποϋκοτάρουν πολιτικά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, τον  Φεβρουάριο του 2022. 

Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση να ακολουθήσει τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία και άλλες χώρες σε αυτό που ονομάζουν «πολιτικό μποϋκοτάζ», ως μέσο διαμαρτυρίας για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενώ οι αθλητές θα αγωνιστούν κανονικά, οι επίσημοι δεν θα παρακολουθήσουν, ούτε θα λάβουν μέρος με οποιονδήποτε τρόπο (επί παραδείγματι στις απονομές μεταλλίων) στη διοργάνωση.

«Πολλοί ετέροι μας στον πλανήτη ανησυχούν έντονα για τις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την κινεζική κυβέρνηση. Γι΄αυτό και ανακοινώνουμε σήμερα ότι δεν θα στείλουμε διπλωματική αποστολή στους Αγώνες του Πεκίνου» είπε ο Τρουντό, ο οποίος πρόσθεσε ότι «… οι αθλητές μας ανυπομονύν να αγωνιστούν και έχουν την πλήρη υποστήριξή μας».

Ο Καναδάς είναι υπερδύναμη στα χειμερινά σπορ και στους προηγούμενους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (Νότια Κορέα 2018) πήρε την τρίτη θέση με 29 μετάλλια. Τρίτος ήταν και στο Σότσι το 2014, ενώ κατέκτησε την πρώτη θέση στους «δικούς του» Αγώνες, το 2010 στο Βανκούβερ.

Όλη η επικαιρότητα