Ηλεία

Και στην Ηλεία έφτασε η «χάρη» του γνωστού ντράμερ που κατηγορείται για παιδοφιλία

Πριν από λίγα χρόνια είχε επιλέξει να περάσει μέρος των καλοκαιρινών του διακοπών σε camping στην Ηλεία συνοδευόμενος από την έφηβη τότε κόρη του.
Ακούστε το άρθρο

Στην  Ηλεία και σε camping του κάμπου έδρασε ο γνωστός μουσικός ελληνικού συγκροτήματος που κατηγορείται για παιδοφιλία. Μια υπόθεση που τελευταία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς οι καταγγελίες σε βάρος του πληθαίνουν. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι καταγγελίες προέρχονται από διαφορετικά πρόσωπα, άγνωστα μεταξύ τους και σε διαφορετικές περιοχές και χρονικές περιόδους, που όμως έχουν πολλά κοινά γύρω από τον τρόπο δράσης του μουσικού.

Συγκεκριμένα πριν από λίγα χρόνια είχε επιλέξει να περάσει μέρος των καλοκαιρινών του διακοπών σε camping στην Ηλεία συνοδευόμενος από την έφηβη τότε κόρη του. Ο ίδιος ήταν εξαιρετικά δημοφιλής λόγω της συνεργασίας που είχε με γνωστό ροκ συγκρότημα, κάτι που και ο ίδιος προέβαλε, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι χρησιμοποιούσε αυτό το ρόλο του. Η αναγνωσιμότητά του και η παρουσία της κόρης του, ήταν δύο βασικοί παράγοντες ώστε οι παραθεριστές να συνομιλούν άνετα μαζί του και να τον εμπιστεύονται για να παίζει με τα παιδιά τους σε θαλάσσια παιχνίδια οι ηλικίες των οποίων κυμαίνονταν από 10-16 χρονών. Μάλιστα οι συνθήκες που δημιουργούσε ήταν ιδανικές και ιδιαίτερα χαρούμενες για τα παιδιά και τους ανυποψίαστους γονείς μέχρι που ένας παραθεριστής αντιλήφθηκε μια κίνηση του «μουσικού» προς την ανιψιά του και αμέσως ενημέρωσε τη διοίκηση του camping.

Δημήτρης Λευκαδίτης: Έφυγε την ίδια στιγμή !   

 Ερευνώντας διακριτικά το θέμα όπως κάνουμε πάντα, πόσο μάλλον όταν εμπλέκονται παιδιά επικοινωνήσαμε με τον κ. Δημήτρη Λευκαδίτη ο οποίος είναι ένας από τους ιδιοκτήτες του camping και σε ερώτησή μας για την παρουσία του μουσικού στο συγκεκριμένο χώρο, δήλωσε στην εφημ. Πατρίς «Πράγματι ο συγκεκριμένος είχε έρθει στο camping πριν από μερικά χρόνια μαζί με τη μια κόρη του. Φαινόταν μια χαρά άνθρωπος και όλοι τον είχαμε σε εκτίμηση. Ήταν ευγενικός, φιλικός και τον συμπαθούσαμε εργαζόμενοι και παραθεριστές. Ήταν γνωστός λόγω της συμμετοχής του σε γνωστό συγκρότημα και με δεδομένο ότι ερχόταν για διακοπές με το ίδιο του το παιδί δεν είχε προκαλέσει κάτι το αρνητικό. Στα μάτια όλων η ενασχόλησή του με τα παιδιά μέσω θαλάσσιων παιχνιδιών στα οποία συμμετείχε και η κόρη του, δεν άφηνε περιθώρια σε κανέναν για δεύτερες σκέψεις. 

 Με το που πληροφορήθηκα από ένα γιατρό παραθεριστή μας ότι είχε πλησιάσει την έφηβη ανιψιά του με τρόπο που δεν του άρεσε, αμέσως τον κάλεσα και τον έδιωξα. Ξέρετε, εμείς όλα αυτά τα χρόνια με τους παραθεριστές μας έχουμε δημιουργήσει προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις και το μόνο που έκανα ήταν το καθήκον μου ως άνθρωπος και επαγγελματίας».

Έλενα Παναγούλια: Ο δράστης αρχικά χειραγωγεί τους γονείς

Με τη βοήθεια της Ψυχολόγου κ. Έλενας Παναγούλια θα προσεγγίσουμε τον τρόπο που κινούνται και ενεργούν αυτά τα άτομα «Οι δράστες καλλιεργούν την εμπιστοσύνη των ανήλικων θυμάτων στο πρόσωπό τους. Για αυτό και αρκετά κρούσματα συμβαίνουν σε μέρη που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι ασφαλή, όπως σχολεία, εκκλησίες κτλ. Είναι εύλογο, λοιπόν, στα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής παιδικής κακοποίησης, ο θύτης να είναι ένα πρόσωπο οικείο στο παιδί που εμπιστεύεται ή θαυμάζει. H τακτική προσέγγισης ενός παιδιού, σταδιακά και με φιλικό τρόπο, είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι θύτες τα προσεγγίζουν. Πρόκειται για το λεγόμενο grooming: εντοπίζω το θύμα μου, του μιλάω για θέματα που το ενδιαφέρουν, του κάνω δώρα, κερδίζω την εμπιστοσύνη του και σταδιακά προβαίνω σε κακοποιητικές πράξεις».

Όσο για το ρόλο του γονιού αναφέρει «Είναι ιδιαίτερα επώδυνο για το γονιό, γιατί αν το παιδί πέσει θύμα ενός ανθρώπου ο οποίος ήταν της εμπιστοσύνης του ο ίδιος ο γονέας αισθάνεται ανεπαρκής επειδή του είχε επιτρέψει να βρίσκεται κοντά στο παιδί του. Αν θέλει κάποιος να κακοποιήσει σεξουαλικά το παιδί σας, το πρώτο βήμα του είναι να χειραγωγήσει εσάς, ώστε να του επιτρέψετε να το συναναστραφεί και εν συνεχεία να το οδηγήσει στην κατεύθυνση που επιθυμεί. Πρόκειται, επομένως, για μια διαδικασία πολύ πιο ύπουλη.

Σαφώς όμως μπορείς να αποτρέψεις τη σεξουαλική κακοποίηση, κρατώντας τα παιδιά μακριά από κάθε επαφή. Ωστόσο και αυτό έχει το δικό του τίμημα. Αν δεν αφήνεις το παιδί σου να κυκλοφορεί, αν δεν του επιτρέπεις να συμμετέχει σε καμία δραστηριότητα, του εξασφαλίζεις ότι ποτέ, τίποτε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα του συμβεί. Εν τούτοις, αυτό που αναμφίβολα θα του συμβεί είναι ότι δεν θα καταφέρει να βιώσει τον πλούτο του κόσμου, να μεγαλώσει και να μάθει.

Ο έφηβος δε διαθέτει όλες τις δεξιότητες και τις ικανότητες του ενήλικα γιατί ο εγκέφαλος συνεχίζει να αναπτύσσεται μέχρι περίπου και τα 25 χρόνια, όπου αναπτύσσονται τα τμήματα που βοηθούν στην απόκτηση μιας πιο εκλεπτυσμένης κριτικής σκέψης.

Όταν τα παιδιά λοιπόν μοιραστούν την τραυματική εμπειρία τους, κάποιοι ρωτούν γιατί το παιδί δεν ούρλιαξε. Κάτι όμως που βλέπουμε πολύ συχνά σε τέτοια περιστατικά είναι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι σχεδόν παγώνουν. Δεν έχουν την αντίδραση “πάλης ή φυγής”. Το ότι τα παιδιά δεν αντιστέκονται, δεν συνεπάγεται απαραιτήτως ότι συμμετέχουν με τη βούλησή τους. Ενδέχεται να είναι απλά και μόνο τελείως τρομοκρατημένα.

Αυτό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι στο ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε την παιδική κακοποίηση.Και πως όταν αυτή συμβαίνει, θα έχουμε στη διάθεσή μας τους κατάλληλους μηχανισμούς που θα παρεμβαίνουν δραστικά και αποτελεσματικά για τη στήριξη των παιδιών και την τιμωρία των ανθρώπων που τα έβλαψαν. Να μην επιτρέψουμε να διαιωνιστεί περαιτέρω αυτή η κατάσταση με άτομα που εκμεταλλεύονται συχνά μια θέση ισχύος ή επιρροής για να ασελγήσουν σε παιδιά».

Όλη η επικαιρότητα