Ηλεία

Καινοτόμο οικολογικό κολυμβητήριο αποκτά τον Μάιο η Αμαλιάδα!

Ακούστε το άρθρο

Εντός του Μαΐου του 2013 αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το ανοικτό κολυμβητήριο της Αμαλιάδας, ένα έργο πρότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς αξιοποιεί τις πηγές ενέργειας στο έπακρο και βασίζεται ουσιαστικά στην αξιοποίηση της ήλιο-γεωθερμικής ενέργειας.

Αυτό έκανε γνωστό την Παρασκευή ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με αφορμή και την παρουσίαση του έργου σε ημερίδα του «Πράσινου Ταμείου», επισημαίνοντας ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι δοκιμαστικές λειτουργίες του έργου.

Κάλυψε τον μισό προϋπολογισμό του Μέτρου

Ο κ.Λυμπέρης μαζί με τον Δρ. Ενεργειακό Μηχανολόγο κ.Μιχάλη Καράγιωργα παρουσίασαν προ ημερών την κατασκευή του Ήλιο-Γεωθερμικού συστήματος θέρμανσης δεξαμενών και ζεστού νερού στο ανοικτό κολυμβητήριο του δήμου Ήλιδας, στην ημερίδα που διοργάνωσε το «Πράσινο Ταμείο», για την παρουσίαση των ερευνητικών και καινοτόμων έργων που χρηματοδότησε το «Πράσινο Ταμείο».


Ο δήμος Ήλιδας ήταν ο μοναδικός δήμος της χώρας που συμμετείχε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης και ο μοναδικός μεταξύ 20 έργων από πανεπιστήμια και επιστημονικές ομάδες που συμμετείχε στην παρουσίαση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του Μέτρου που αξιοποίησε το Πράσινο Ταμείο ανήλθε σε 1.250.000 ευρώ και το έργο στον δήμο Ήλιδας κάλυψε το 50% αυτού του προϋπολογισμού, αφού η χρηματοδότηση ανήλθε στις 598.000 ευρώ.

Ο κ.Λυμπέρης τόνισε τη μοναδικότητα του εγχειρήματος και συμπλήρωσε ότι «τα περισσότερα κολυμβητήρια δεν λειτούργησαν φέτος λόγω των μεγάλων εξόδων. Εμείς με αυτό τον τρόπο καινοτομήσαμε και πετυχαίνουμε εξοικονόμηση που θα φθάσει και το 70% με 75% από την κατανάλωση πετρελαίου. Ένα μεγάλο έξοδο μειώνεται σημαντικά. Σύντομα ολοκληρώνεται η δοκιμαστική λειτουργία και θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά εντός του Μαΐου».

Όπως ανέφερε ο κ. Λυμπέρης, σε αυτή την φάση εκπονείται η οικονομοτεχνική μελέτη για την λειτουργία του κολυμβητηρίου, ενός έργου που ο συνολικός του προϋπολογισμός άγγιξε τα 4 εκατ. ευρώ.

Στη χθεσινή (1/3) συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του δήμου Ήλιδας «Ο Ηλείος» κ.Γιώργος Παρασκευόπουλος, που έχει και την αρμοδιότητα του σταδίου και του κολυμβητηρίου, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο που υλοποιείται προς όφελος της κοινωνίας και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το Ήλιο-γεωθερμικό πάρκο θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς θα το επισκέπτονται μαθητές σχολείων.

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα