Υγεία

Κακή κυκλοφορία στα άκρα: Πώς θα τη βελτιώσετε και πότε να ανησυχήσετε

Ακούστε το άρθρο

Είναι λογικό να παγώνουν τα χέρια και τα πόδια όταν επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μπορείτε όμως να προστατευτείτε από το κρύο και να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος στα άκρα ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών!

Η κυκλοφορία του αίματος στα άκρα μπορεί να βελτιωθεί για παράδειγμα χάρη σε μικρές αλλαγές στη διατροφή ή στον τρόπο που ντύνεστε.

Αν βέβαια οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες δεν βοηθούν ώστε να τα άκρα να παραμένουν ζεστά ή σε περίπτωση που παρατηρούνται αλλαγές στην απόχρωση του δέρματος των χεριών και των ποδιών, συνιστάται η επίσκεψη στον γιατρό για αναλυτικότερη εξέταση και αξιολόγηση.

1. Χαλαρά ρούχα
Το σημαντικότερο είναι να κρατάτε τα άκρα σας καλυμμένα όταν οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι χαμηλές. Πιο συγκεκριμένα, καλό είναι να επιλέγετε άνετο και χαλαρό ρουχισμό, όπως για παράδειγμα τα μονοκόμματα γάντια χωρίς δάχτυλα, καθώς έτσι το σώμα παράγει θερμότητα που ζεσταίνει τον κενό χώρο, δημιουργώντας ένα είδος «μόνωσης». Επίσης, μπορείτε πάνω από τις κάλτσες να φοράτε ένα δεύτερο ζευγάρι μάλλινες (αλλά όχι εφαρμοστές) κάλτσες και μέσα από ένα χοντρό πουλόβερ να φοράτε ένα στενό και εφαρμοστό μπλουζάκι.

2. Πικάντικα φαγητά
Τα καυτερά μπαχαρικά βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος επειδή διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α και C, όπως η καυτερή πιπεριά για παράδειγμα, δυναμώνουν τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία ώστε να αποφευχθεί το μούδιασμα λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος.

3. Αποχή από τον καφέ και το αλκοόλ
Η καφεΐνη προωθεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει η κυκλοφορία του αίματος, ιδιαίτερα στα χέρια και τα πόδια. Όσο για το αλκοόλ, είναι μύθος ότι μας ζεσταίνει, απλώς δίνει την ψευδαίσθηση ότι κρυώνουμε λιγότερο.

4. Διατροφή πλούσια σε καλά λιπαρά και σίδηρο
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται σε τροφές όπως το ψάρι και οι ξηροί καρποί, αλλά και ο σίδηρος, από τροφές όπως το κόκκινο κρέας και το σπανάκι, αποδεδειγμένα βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, χάρη στην αγγειοδιασταλτική τους δράση.

5. Καλή ενυδάτωση
Η καλή ενυδάτωση δεν είναι απαραίτητη μόνο το καλοκαίρι. Το κυκλοφορικό σύστημα «τρέφει» κάθε κύτταρο του σώματος, επομένως χρειάζεται αρκετό νερό ασχέτως εποχής. Η καλή ενυδάτωση συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος ώστε να κυκλοφορεί ομαλά το αίμα σε ολόκληρο το σώμα. Τα ζεστά ροφήματα χωρίς ζάχαρη, όπως το τσάι, είναι ιδανική λύση τον χειμώνα, αφού μας ζεσταίνουν και μας ενυδατώνουν ταυτόχρονα.

6. Σωματική δραστηριότητα
Οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης, από το περπάτημα και το τζόκινγκ μέχρι τον… χιονοπόλεμο, βοηθά να κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα σε ολόκληρο το σώμα. Επίσης, τα άτομα που καταφέρνουν να διατηρούν τη φυσική τους κατάσταση χάρη στη συστηματική γυμναστική τείνουν να αντιμετωπίζουν λιγότερα κυκλοφορικά προβλήματα.

Πότε να επισκεφτείτε γιατρό
Αν κανένα από τα παραπάνω συμβατικά μέτρα δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε η χαμηλή θερμοκρασία των άκρων μπορεί να υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως μια φραγμένη αρτηρία. Άλλες πιθανές αιτίες που τα άκρα είναι μονίμως κρύα είναι η αναιμία και το σύνδρομο Ρεΐνό.

Σε περίπτωση που αδυνατείτε να αντιμετωπίσετε τη χαμηλή θερμοκρασία των άκρων και ιδιαίτερα αν παρατηρείτε ανοιχτές πληγές στο δέρμα (έλκη) ή αποχρωματισμό του δέρματος των άκρων που δεν βελτιώνεται με την έκθεση σε κάποια πηγή ζέστης, συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Πηγή: medicalnews.gr

Όλη η επικαιρότητα