Αγροτικά Ηλεία

Κακοκαιρία Daniel: Σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες των κοινοτήτων Βασιλάκι και Λούβρου

Ισχυρές βροχές και χαλαζόπτωση σε μέγεθος καρυδιού διάρκειας μεγαλύτερης της μιας ώρας, καθώς και μεγάλος αριθμός κεραυνών, προκάλεσαν έντονα προβλήματα στις καλλιέργειες και σε ιδιοκτησίες σε Βασιλάκι πρωτίστως και Λούβρο στη συνέχεια.
Ακούστε το άρθρο

Σοκαρισμένοι από το μέγεθος του φαινομένου και των καταστροφών που προκάλεσε στις καλλιέργειές τους η κακοκαιρία «Ντάνιελ» που επισκέφθηκε και το νομό μας, εμφανίστηκαν αγρότες και πολίτες της περιοχής Βασιλακίου του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που έκαναν λόγο για πρωτοφανές φυσικό φαινόμενο για την περιοχή τους που είχε παράλληλα και μεγάλη διάρκεια.

Ισχυρές βροχές και χαλαζόπτωση σε μέγεθος καρυδιού διάρκειας μεγαλύτερης της μιας ώρας, καθώς και μεγάλος αριθμός κεραυνών, προκάλεσαν έντονα προβλήματα στις καλλιέργειες και σε ιδιοκτησίες σε Βασιλάκι πρωτίστως και Λούβρο στη συνέχεια. Μάλιστα, από τους κεραυνούς σημειώθηκαν και ενάρξεις πυρκαγιών, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή «διέλυσαν» μεγάλα κλαδιά δέντρων και έριξαν κολώνες ηλεκτροφωτισμού ή έκοψαν τα καλώδιά τους.

Η κακοκαιρία αφάνισε τις καλλιέργειες!

Η εικόνα που αντίκρισαν οι πολίτες της περιοχής με το πρώτο φως της ημέρας τους «γέμισε» με απελπισία, αφού πέραν των όμβριων υδάτων που πλημμύρισαν το εσωτερικό ορισμένων σπιτιών, τεράστιες ήταν και οι ζημιές στις καλλιέργειες.

Με την κοινότητα να βασίζεται οικονομικά στον αγροτικό της τομέα, αρκετές εκτάσεις με ελαιόδεντρα απώλεσαν τον καρπό τους. Η καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σχεδόν ολοκληρωτική, ενώ και τα αμπέλια είτε έχασαν τον καρπό τους, είτε αυτός που παρέμεινε πάνω στα κλήματα έχει χτυπηθεί σε τέτοιο βαθμό που τον καθιστά ακατάλληλο.

«Κανείς δεν περίμενε τέτοιο μένος του φαινομένου»

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βασιλακίου και του συνοικισμού Υψηλού Ανδρέας Στάμος, υποστήριξε πως η κακοκαιρία που βίωσαν ήταν έντονη και πως κανείς δεν περίμενε τέτοιο μένος του φαινομένου.

Όπως τόνισε, η διάρκεια του φαινομένου που ξεπέρασε τη μιάμιση ώρα και είχε συνεχείς εναλλαγές από χαλάζι σε βροχή και το ανάποδο, προκάλεσε ανυπολόγιστη ζημιά σε αγροτικούς δρόμους και καλλιέργειες και μάλιστα σημείωσε πως στη δεύτερη περίπτωση σε κάποιες περιπτώσεις η ζημιά αγγίζει το 100%. Ιδιαίτερα επεσήμανε πως οι κοινότητες Βασιλάκι και Λούβρο βασίζουν την οικονομία τους στον αγροτικό τομέα και πως πολλές οικογένειες των περιοχών αυτών ίσως να μην έχουν ακόμα και να ζήσουν το επόμενο διάστημα. «Πρέπει να βοηθηθούμε από τον ΕΛΓΑ και το κράτος, ειδάλλως δεν μας βλέπω καλά. Τέτοιες καταιγίδες μόνο καταστροφή προκαλούν και αξίζει να αναφερθεί πως ακόμα και υπόγεια σπιτιών γέμισαν νερά», κατέληξε.

Παλεύει… να συγκρατήσει την περιουσία του!

Από πλευράς του, ο αρχαιολόγος και κάτοικος στο Βασιλάκι Άγγελος Γκοτσίνας περιέγραψε με λεπτομέρειες τις ζημιές που προκάλεσε στις καλλιέργειες το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» από την περιοχή και τόνισε πως η ορμητικότητα των νεκρών προκάλεσε την πλημμύρα σε αρκετούς κήπους σπιτιών. Σε ότι αφορά τη δική του περιουσία, ο αγωγός όμβριων υδάτων που βρίσκεται παράλληλα με το σπίτι του πλημμύρισε, με ότι αυτό συνεπάγεται για θέματα ασφαλείας, υγείας και στατικότητας του εδάφους.

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τη διάβρωση του εδάφους και την απώλεια χώματος που φέρνει ουσιαστικά τη μάντρα του σπιτιού του στον «αέρα», με τον ίδιο να έχει καταφέρει με μια ιδιαίτερη πατέντα να «οχυρώσει» την ιδιοκτησία του και να διατηρεί τη μάντρα του όρθια, μιας και όπως αποκάλυψε το πρόβλημα αυτό είναι χρόνιο και έχουν γίνει αρκετές κινήσεις για την επίλυσή του προς την Περιφέρεια και τη δημοτική αρχή, δίχως ωστόσο κανένα αποτέλεσμα.

Εν συνεχεία ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο διατηρεί τη στατικότητα της μάντρας, έχοντας δημιουργήσει ένα «Π» από σίδερα που «αγκαλιάζουν» την μάντρα, καταλήγουν στο χώμα και πέτρες φροντίζουν να κρατήσουν ισορροπία και να μην υποχωρήσει η μάντρα.

Το μέλλον τους δυσοίωνο!

Αγανακτισμένοι για το μέλλον τους εμφανίστηκαν οι κάτοικοι, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων οι περιουσίες τους χάθηκαν και η οικονομική τους απώλεια είναι τέτοια που καθιστά δυσοίωνο το μέλλον τους σε περίπτωση μη κρατικής αρωγής. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις δηλώνουν πως αν δεν υπάρξει κάθοδος κλιμακίου του ΕΛΓΑ, εκτίμηση του ποσοστού καταστροφής και άμεση αποζημίωσή τους, τότε η χρονιά τους θα είναι «ιδιαίτερα δύσκολη» και η πιθανότητα καλλιέργειας και την επόμενη χρονιά απίθανη.

Παρακάτω οι δηλώσεις τους για όσα βίωσαν κατά τη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων.

Αλέξης Κατσάνης-Πρόεδρος Τ.Κ. Λούβρου

«Από νωρίς το μεσημέρι ξεκίνησε έντονο, πρωτόγνωρο και ακραίο για την περιοχή καιρικό φαινόμενο, με συνεχή βροχή και χαλαζόπτωση. Το μέγεθος του χαλαζιού ήταν μεγάλο, η διάρκειά του ξεπέρασε τη μία ώρα και προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια και στα λιγοστά αμπέλια που υπάρχουν. Έριξε τον καρπό κάτω και αυτό γίνεται ιδιαίτερα ορατό στη λαδοελιά που έχει ωριμάσει περισσότερο. Ακόμα και η παραγωγή που έχει παραμείνει στα δέντρα, θα μαυρίσει και θα πέσει ο καρπός σε λίγες μέρες».

«Αρκετό χαλάζι και πολλές καταστροφές προκάλεσε το χθεσινό φαινόμενο. Οι ελιές τελείωσαν για φέτος και δεν υπάρχει τίποτα πλέον για εμάς. Το χαλάζι ήταν σαν καρύδι στο μέγεθος».

Αλέξανδρος Κατσιμίγας – Αγρότης ειδικού καθεστώτος Βασιλάκι

«Βρισκόμουν στο κτήμα μου την ώρα που ξεκίνησε να πέφτει το χαλάζι. Αντικρίσαμε τις ελιές στρωμένες κάτω. Ήταν ένα έσοδο που περιμέναμε και που πλέον θα πάρουμε σε μικρότερο βαθμό απ’ ότι ελπίζαμε. Το φαινόμενο διήρκησε μια ώρα, με συνεχείς εναλλαγές σε χαλάζι και βροχή και δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στο χωριό μας. Για εμάς είναι ένα σοβαρό πλήγμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Δε γνωρίζουμε αν η Πολιτεία θα βοηθήσει σε κάτι. Αν δεν το κάνει, θα πρέπει να το υπομείνουμε όπως τόσα χρόνια. Περιμένουμε ο ΕΛΓΑ να μας βοηθήσει».

Θεόδωρος Στάμος – Κάτοικος Βασιλάκι

«Ήταν έντονο καιρικό φαινόμενο που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές. Μόνο σπίτια που δεν έριξε! Μόνο ο Θεός μπορούσε να το σταματήσει. Είχαμε συνεχείς εναλλαγές σε χαλάζι και έντονη βροχόπτωση και η βροχή είχε «καβαλήσει» ακόμα και το πεζοδρόμιο. Το χωριό μας βασίζεται στον αγροτικό του τομέα και την κτηνοτροφία. Η χρονιά είναι χαμένη για εμάς και έχουμε καιρό ακόμα για να τελειώσει η χρονιά».

Mema Eduart – Εργάτης σε χωράφια Βασιλάκι

«Η ζημιά στην περιοχή μας αγγίζει και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το 80%. Ασχολούμαι χρόνια με τα αγροτικά και ανάλογο φαινόμενο δεν είχα ξαναδεί. Οι ζημιές είναι τεράστιες και το χωριό μας βασίζεται κυρίως στην ελαιοκαλλιέργεια που χάθηκε για φέτος. Δεν περιμένω ότι θα υπάρξει κάποια βοήθεια από τους αρμόδιους φορείς».

Κατερίνα Γκούβα-Αγρότισσα Βασιλάκι

«Οδεύω προς τα 80 μου χρόνια και μπορώ να πω με βεβαιότητα πως το φαινόμενο που βιώσαμε ήταν πρωτοφανές. Είχε αέρα δυνατό, αρκετό χαλάζι και βροχή συνάμα. Σακάτεψε τα δέντρα στην περιοχή μας και προκάλεσε μεγάλη καταστροφή. Από τις ελιές περιμέναμε να βγει η χρονιάς μας και αυτές καταστράφηκαν. Περιμένουμε από εδώ και πέρα το κράτος να μεριμνήσει και να βοηθήσει τους αγρότες, διότι από τις ελιές μας περιμέναμε να πάρουμε μια ανάσα».

Νικόλαος Κωνσταντακόπουλος – Πυροσβέστης και αγρότης Βασιλάκι

«Ανάλογο φαινόμενο δεν έχει ξαναπεράσει στα χρονικά από την κοινότητά μας. Η καταστροφή εδώ είναι μεγάλη. Το αμπέλι μου έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ και στις ελιές έγινε το ίδιο. Η ζημιά είναι τεράστια. Ακόμα και ο καρπός που έχει παραμείνει στα κλήματα έχει χτυπηθεί άσχημα και έχει διαλυθεί. Πάει η φετινή χρονιά για την καλλιέργεια αυτή και ήδη κοιτάμε την επόμενη χρονιά. Ελπίζουμε να είμαστε καλά για να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Σίγουρα η απώλεια αυτή προκαλεί σοβαρό πλήγμα στα οικονομικά μας και δυσκολεύει την κάλυψη των οικονομικών απαιτήσεων μας, ωστόσο κοιτάμε το μέλλον μας πλέον. Ζητάμε από το κράτος να μας βοηθήσει όσο μπορεί σε μια χρονιά γεμάτη έξοδα και καθόλου έσοδα».

Όλη η επικαιρότητα