WEB tv Ηλεία

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Πάγος και τσουχτερό κρύο στην Ορεινή Ηλεία – «Άσπρισε» η Ανδρίτσαινα (vid)

Μια φορά στα 15 χρόνια παρατηρούνται τόσο χαµηλές θερµοκρασίες.
Ακούστε το άρθρο

Δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα, χθες πρώτη μέρα της παρουσίας της κακοκαιρίας «Ελπίς» στα Ορεινά της Ηλείας, μολονότι οι θερμοκρασίες που επικράτησαν ήταν αρκετά κάτω από το μηδέν.              

Γράφουν οι Παναγιώτης Παυλόπουλος και Χρήστος Κανελλόπουλος    

Χιόνι έπεσε στην περιοχή της Ανδρίτσαινας και της Φιγαλείας αλλά ήταν αραιό και δεν επηρέασε ιδιαίτερα την καθημερινή ζωή χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι κάτοικοι δεν πήραν μέτρα έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον χιονιά που δημιούργησε ένα λευκό τοπίο.

Δύσκολες συνθήκες δημιούργησε ο πάγος και το τσουχτερό κρύο που σε αρκετές περιπτώσεις ανάγκασαν τους κατοίκους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους δίπλα από τα τζάκια.

«Στην περιοχή μας δεν αναμένονται ισχυρές χιονοπτώσεις, παρόλα αυτά όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος σε ότι αφορά την Π.Ε. Ηλείας είναι επί ποδός, είμαστε εντάξει όσον αφορά τις ποσότητες σε αλάτι καθώς και σε εκχιονιστικά μηχανήματα. Όπως είναι ήδη γνωστό χθες και σήμερα όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρέμειναν κλειστές λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών και του ισχυρού παγετού που αναμέναμε γι’ αυτές τις δύο ημέρες. Δεδομένου άλλωστε και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν στις σχολικές μονάδες, δηλαδή με ανοιχτά παράθυρα, γίνεται αντιληπτό απ’ όλους μας ότι θα υπήρχε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα πρέπει να επισημάνω ότι λόγω του ισχυρού παγετού που αναμένουμε για τις μέρες αυτές θα υπήρχε και ένας μεγάλος κίνδυνος στις μετακινήσεις των μαθητών, ιδίως αυτών που μετακινούνται από ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Για τον λόγο αυτό καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση και σήμερα Τρίτη θα γίνει επανεκτίμηση των δεδομένων των καιρικών προγνώσεων που αναμένουμε για αύριο Τετάρτη ούτως ώστε να δούμε αν θα παραταθεί κατά μία ημέρα το κλείσιμο των σχολικών μονάδων», επεσήμανε σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος.

Δεν χιόνισε στην Αρχ. Ολυμπία

Μολονότι ο υδράργυρος κατέβηκε σε πολλές περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αρκετά κάτω από το μηδέν δεν χιόνισε ούτε στα ορεινά.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες όμως και ο πάγος δημιούργησαν επικίνδυνες συνθήκες τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα αγροτικά προϊόντα. Οι κάτοικοι προτίμησαν τη ζεστασιά του τζακιού και δεν έκαναν τις αγροτικές ασχολίες που είχαν αφού ο παγωμένος αέρας σου έκοβε την αναπνοή.

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου είναι σε ετοιμότητα έχοντας εφοδιαστεί και την κατάλληλη ποσότητα αλατιού ώστε να παρέμβει σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη και αγριέψουν τα καιρικά φαινόμενα ιδίως στις Δημοτικές Ενότητες Φολόης και Λαμπείας.

«Δεν έχει χιονίσει στον Δήμο, αλλά οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές και σε αρκετές περιπτώσεις το θερμόμετρο έδειξε -5 και -6. Εμείς βρισκόμαστε σε επιφυλακή, έχουμε αλάτι και αν χρειαστεί θα παρέμβουμε. Έως αργά το βράδυ της Δευτέρας δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας», επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Βασίλης Αρβανίτης.

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ- ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ

Χωρίς σοβαρά προβλήματα

Η κακοκαιρία «Ελπίς» δεν προκάλεσε χθες ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα στην Ανδρίτσαινα και στον Επικούρειο Απόλλωνα του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, καθώς και στις περιοχές της Φιγαλείας και Νέας Φιγαλείας του δήμου Ζαχάρως, αφού η χιονόπτωση ήταν αραιή με αποτέλεσμα να μην έχουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν χρειάστηκε να επέμβουν ιδιαίτερα προκειμένου να καθαρίσουν τους οδικούς άξονες και φυσικά δεν είχαμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα με την κίνηση των οχημάτων.

Όμως επειδή σήμερα τα ξημερώματα αναμενόταν να έχουμε πάγο στους δρόμους και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στην περιοχή της Ανδρίτσαινας και του Επικούρειου Απόλλωνα, οι δημοτικές αρχές ήταν πανέτοιμες για να αντιμετωπίσουν όποια προβλήματα παρουσιαστούν, έτσι ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες καταστάσεις, αφού ο πάγος μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

Στα θετικά είναι ότι και σήμερα θα είναι κλειστά τα σχολεία σε όλη την Ηλεία, με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί να μετακινηθούν οι μαθητές από τις ορεινές κοινότητες.

ΣΑΚΗΣ ΜΠΑΛΙΟΥΚΟΣ

«Έτοιμη η δημοτική αρχή για να αντιμετωπίσει όποια προβλήματα υπάρξουν»

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κος Σάκης Μπαλιούκος τόνισε χθες ότι ο δήμος είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όποια προβλήματα παρουσιαστούν και ιδίως τον πάγο που μπορεί να παρατηρηθεί στους οδικούς άξονες, αφού χθες αργά το βράδυ και σήμερα νωρίς το πρωί, αναμενόταν να έχουμε μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί πάγος πάνω στο οδόστρωμα και να έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τις μετακινήσεις.

Τα μηχανήματα του δήμου είναι έτοιμα να παρέμβουν και να αποκαταστήσουν όποια προβλήματα παρουσιαστούν, ενώ ζητήθηκε και η προσοχή των πολιτών, έτσι ώστε να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις και φυσικά να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στην οδήγηση υπό τέτοιες συνθήκες, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.

Προβληματίζει η πτώση της θερμοκρασίας στην Ανδρίτσαινα

Η εφημερίδα «Πατρίς» μίλησε και με τον Αντιδήμαρχο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων και υπεύθυνο για την πολιτική προστασία κο Γιάννη Δάγκαρη, ο οποίος τόνισε ότι έως χθες αργά το απόγευμα δεν υπήρχε κανένα σοβαρό πρόβλημα και όλες οι οδικές αρτηρίες του δήμου ήταν ανοιχτές παρότι το κρύο ήταν φυσικά ιδιαίτερα τσουχτερό.

Επιπλέον ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος για την Ανδρίτσαινα κος Μιλτιάδης Γεωργακόπουλος, ανέφερε ότι η χιονόπτωση χθες ήταν αραιή και έτσι δεν είχαμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με τις μετακινήσεις των πολιτών και των οχημάτων, τόσο στην περιοχή της Ανδρίτσαινας, όσο και στις υπόλοιπες κοινότητες. Και αυτός όμως στάθηκε στο θέμα του πάγου που αναμενόταν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όποια προβλήματα υπάρχουν και ο προβληματισμός μας φυσικά είναι σε ποια κατάσταση θα είναι οι δρόμοι με την πτώση της θερμοκρασίας και με τη δημιουργία πάγου. Ευτυχώς έως τώρα δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα και μόνο το τσουχτερό κρύο είναι αυτό το οποίο δείχνει ότι έχει φτάσει η κακοκαιρία και στην περιοχή μας».

Ομαλή η κατάσταση στον δήμο Ζαχάρως

Τώρα όσον αφορά τον δήμο Ζαχάρως, ο πρόεδρος της κοινότητας Νέας Φιγαλείας κος Νίκος Κουτσόπουλος ανέφερε και αυτός ότι δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή και ότι η χιονόπτωση που υπήρξε ήταν για λίγα λεπτά μόνο και δεν δημιούργησε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, κυρίως στη συγκοινωνία. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Φιγαλείας κος Αθανάσιος Κοκκίνης τόνισε ότι δεν υπήρξε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην περιοχή αν και το κρύο είναι πάρα πολύ έντονο, κάτι όμως που είναι συνηθισμένο για τους κατοίκους της Φιγαλείας.

Ένταση του ψυχρού μετώπου

Ένταση του ψυχρού μετώπου με θερμοκρασίες που θα φθάσουν και τους -8 θα επικρατήσουν σήμερα και αύριο στην Ηλεία σύμφωνα με τις προγνώσεις της ΕΜΥ.

«Έχουμε σε εξέλιξη μία από τις ισχυρότερες ψυχρές εισβολές στη χώρα μας. Απ’ ότι δείχνουν τουλάχιστον τα προγνωστικά στοιχεία είναι η ισχυρότερη που έχει παρατηρηθεί από το 2004. Στην περιοχή μας είμαστε ήδη στο δεύτερο 24ώρο και δίνει εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Χθες το πρωί καταγράψαμε -5,3 στην ορεινή Λαμπεία αλλά και σε άλλες περιοχές γύρω στις 8:00 με 8:10 το πρωί όπου εντοπίζονται γενικά οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στις ψυχρές μεταφορές. Περιμένουμε περαιτέρω ένταση των χαμηλών θερμοκρασιών σήμερα και αύριο που θα φτάσουν το -7 ίσως και το -8 σε ορισμένες περιοχές. Στην Ωλένη, την Πηνεία και την Αρχ. Ολυμπία θα έχουμε τιμές κοντά στους -6. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή τις πρωινές ώρες και οι κάτοικοι πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τις θερμοκρασίες αυτές τις παρατηρούμε μία φορά στα 15 χρόνια.

Όλο το 24ώρο θα επικρατήσει παγετός», τόνισε μεταξύ άλλων ο προγνώστης καιρού κ. Θεόδωρος Κονδύλης MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων.

Όλη η επικαιρότητα