Παιδί

Κακοσμία στόματος – Άσχημη μυρωδιά αναπνοής στα παιδιά

Ακούστε το άρθρο

Οι πιο πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι τα παιδιά έχουν πάντα την πιο τέλεια μυρωδιά στο στόμα και ότι η κακοσμία στόματος (Άσχημη μυρωδιά αναπνοής) αφορά μόνο τους ενήλικες.  Υπάρχουν όμως παιδιά που έχουν άσχημη μυρωδιά στην αναπνοή τους και οι γονείς πολλές φορές αναστατώνονται.

Τι προκαλεί κακοσμία στόματος (Άσχημη μυρωδιά αναπνοής) στα παιδιά;

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η αιτία που προκαλεί κακοσμία στόματος (Άσχημη μυρωδιά αναπνοής) στα παιδιά είναι μικρόβια που αναπτύσσονται στο στόμα. Τα μικρόβια αυτά παράγουν ουσίες με αυτή την άσχημη μυρωδιά.

Γιατί αναπτύσσονται αυτά τα μικρόβια;

Οι κύριες αιτίες που αναπτύσσονται τα μικρόβια αυτά είναι οι εξής:

  1. Όταν τα παιδιά αναπνέουν μόνιμα από το στόμα αντί από τη μύτη με αποτέλεσμα να στεγνώνει το στόμα.  Αυτό συμβαίνει στα παιδιά με υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), αλλεργική ρινίτιδα και ιγμορίτιδα.  Επίσης αυτό μπορεί να συμβεί στα παιδιά που βάζουν το χέρι στο στόμα (πιπίλισμα δακτύλου) ή που βάζουν στο στόμα συνέχεια την κουβέρτα που σκεπάζονται.
  2. Κακή υγιεινή στόματος.

Ποιες άλλες αιτίες μπορεί να προκαλέσουν κακοσμία στόματος (Άσχημη μυρωδιά αναπνοής) στα παιδιά;

  • Ξένο σώμα στη μύτη. Πολλές φορές τα παιδιά βάζουν ένα πολύ μικρό αντικείμενο στη μύτη και δεν λένε τίποτα στους γονείς. Αν οι γονείς δεν το δουν και το ξένο σώμα μείνει πολλές μέρες στη μύτη, προκαλείται μόλυνση και έντονη μυρωδιά που τις περισσότερες φορές είναι ανυπόφορη.
  • Πέτρες στις αμυγδαλές. Οι αμυγδαλές έχουν σχισμές (τρύπες), μέσα στις οποίες μπαίνουν και παγιδεύονται μικρόβια και άλλα υλικά, όπως είναι τα νεκρά κύτταρα, βλέννα και τροφές.  Τα πιο πάνω υπολείμματα μπορεί να συμπυκνωθούν σε μια λευκή ουσία που εγκλωβίζεται στην αμυγδαλή. Όταν η πιο πάνω μάζα ασβεστοποιηθεί (εναποτίθεται ασβέστιο σε αυτή) σκληραίνεται και με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι πέτρες στις αμυγδαλές.

Οι πέτρες στις αμυγδαλές σχηματίζονται πιο συχνά σε άτομα που έχουν χρόνια μόλυνση στις αμυγδαλές τους ή επαναλαμβανόμενες αμυγδαλίτιδες.

Μικρές πέτρες στις αμυγδαλές έχουν πάρα πολλοί άνθρωποι. Πολύ πιο σπάνια όμως μπορεί να δημιουργηθούν μεγάλες πέτρες ορατές με το γυμνό μάτι.

Σπάνιες αιτίες κακοσμίας στόματος (Άσχημη μυρωδιά αναπνοής) στα παιδιά.

  1. Διαβήτης: Χαρακτηριστική μυρωδιά που μοιάζει με ακετόνη.
  2. Τυφοειδής πυρετός.  Μυρωδιά φρέσκου ψωμιού.
  3. Ηπατική ανεπάρκεια. Μυρωδιά από ωμό συκώτι.
  4. Ουρολοιμώξεις από συγκριμένα μικρόβια μπορεί να δώσουν μυρωδιά αμμωνίας.
  5. Η φαινυλκαιτονουρία μπορεί να δώσει μυρωδιά αλόγου ή μούχλας.
  6. Σπάνια μεταβολικά νοσήματα μπορεί να δώσουν μυρωδιά που μπορεί να μοιάζει με φορεμένη κάλτσα, μυρωδιά από σέλινο ή από πεθαμένο ψάρι.
  7. Σπάνιες δηλητηριάσεις. Δηλητηρίαση από κυάνιο δίνει μυρωδιά πικραμύγδαλου. Δηλητηριάσεις από αρσενικό, φώσφορο, οργανικά εντομοκτόνα ή θάλλιο μπορεί να δώσουν μυρωδιά από σκόρδο.

Πως να διορθώσετε το πρόβλημα της κακοσμίας στόματος (Άσχημη μυρωδιά αναπνοής)

Θα πρέπει πρώτα από όλα να βρείτε την αιτία που την προκαλεί. Ανάλογα με την αιτία θα πρέπει να κάνετε και τις ανάλογες ενέργειες. Φυσικά θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά του κανόνες υγιεινής του στόματος και των δοντιών. Με το τρόπο αυτό όχι μόνο διορθώνετε το πρόβλημα της κακοσμίας στόματος (Άσχημη μυρωδιά αναπνοής) αλλά ταυτόχρονα το προλαβαίνετε. Πιο κάτω θα διαβάσετε τους βασικούς κανόνες.

  • Να μάθετε τα παιδιά σας να πλένουν τα δόντια τους τακτικά. Ο καλύτερος τρόπος διδασκαλίας είναι να πλένετε τα δικά σας δόντια τακτικά!
  • Μάθετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν το οδοντικό νήμα.
  • Να ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει άφθονα υγρά. Να αποφεύγετε όσο είναι δυνατό τα πολλά υγρά που περιέχουν ζάχαρη, γιατί η ζάχαρη βοηθά στην ανάπτυξη των μικροβίων.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να πλένει τα δόντια του μετά από κάθε γεύμα.
  • Αν το παιδί έχει ρινική συμφόρηση τότε θα πρέπει να ξεπλένετε τη μύτη τακτικά με φυσιολογικό ορό έτσι ώστε να παραμείνει ανοικτή. Αν η μύτη είναι κλειστή και το παιδί αναπνέει από το στόμα προάγεται η κακοσμία στόματος (Άσχημη μυρωδιά αναπνοής).
  • Το καλό πρωινό δεν αποτελεί μόνο καλή διαιτητική συνήθεια αλλά προάγει την παραγωγή σάλιου, το οποίο ξεπλένει το στόμα.

Πολλοί μύθοι κυκλοφορούν σε σχέση με την κακοσμία στόματος (Άσχημη μυρωδιά αναπνοής) στα παιδιά. Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:

1ος μύθος. Η κακοσμία του στόματος μπορεί να φύγει με τα στοματικά διαλύματα.

Τα στοματικά διαλύματα μπορεί να διώξουν παροδικά την κακοσμία στόματος (Άσχημη μυρωδιά αναπνοής). Είναι χρήσιμο όμως να το χρησιμοποιείτε για την καλή υγιεινή του στόματος. Προσέξτε να επιλέγετε κάποιο που να περιέχει αντισηπτικό. Επίσης μην ξεχνάτε να παίρνετε τη συμβουλή του οδοντίατρου σας.

2ος μύθος. Αν πλένεις και βουρτσίζεις τα δόντια σου τακτικά δεν θα έχεις κακοσμία του στόματος.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι βουρτσίζουν τα δόντια τους για 30-45 δευτερόλεπτα.  Για να είναι όμως αποτελεσματικό το βούρτσισμα χρειάζεται να γίνεται για τουλάχιστον 2 λεπτά. Επίσης μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε και τη γλώσσα σας πάνω στην οποία κρύβονται πολλά μικρόβια.

Πηγή: paidiatros 

Όλη η επικαιρότητα