Ηλεία

Κακουργοδικείο Πύργου: Οι 4 δίκες που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο το 2018

Από τέσσερις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δίκες σημαδεύτηκε το Μικτό Ορκωτό (ΜΟΔ) Πύργου τη χρονιά που μόλις μας άφησε.

Δύο από αυτές συγκλόνισαν τους δικαστές και την κοινή γνώμη, σε πανελλαδικό επίπεδο, για τη σκληρότητα και τη νοσηρότητα ορισμένων εκ των (αρνητικών) πρωταγωνιστών στις δίκες. Οι άλλες δύο δίκες είχαν έντονο σασπένς, καθότι δύο άνθρωποι απαλλάχθηκαν από το άγος που τους φορτώθηκε για πράξεις ειδεχθείς, όπως η αιμομιξία και ο βιασμός ανηλίκου.

Σε κάποιες από αυτές η ακροαματική διαδικασία ήταν πολύωρη και εν μέσω εντάσεων και έντονων λογομαχιών. Η εφ. «Πατρίς» επιχειρεί μια ανασκόπηση της δικαστικής χρονιάς σχετικά με τα εκδικασθέντα κακουργήματα.

Υπόθεση 1η: Eκαιγαν το 7 μηνών βρέφος του

Η πρώτη σοβαρή υπόθεση, που δεν είχε πανελλαδικό προηγούμενο, ήταν η καταδίκη ενός ανδρόγυνου από την Πάτρα για τα βαριά κατάγματα και εγκαύματα που προκάλεσαν στο επτάμηνο τότε βρέφος τους το καλοκαίρι του 2017 στην  Πάτρα. Με τη σύμφωνη πρόταση της Εισαγγελέως, οι δύο κατηγορούμενοι κηρύχθηκαν ομόφωνα ένοχοι και τους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 19 ετών στον καθένα, χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα ως την έφεση και δίχως να αναγνωριστούν ελαφρυντικά..

Η ιστορία έγινε γνωστή το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουλίου του 2017, όταν το μωρό μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου από τη μητέρα του με τρία κατάγματα και εγκαύματα σε διάφορα σημεία του σώματός του. Όπως ανέφερε στην κατάθεσή του ο εφημερεύων παιδίατρος, το παιδί είχε έντονα σημάδια κακοποίησης, καθώς έφερε κατάγματα, μώλωπες, θλαστικά τραύματα, εκχυμώσεις και πονούσε πολύ. Εξίσου συγκλονιστική ήταν η κατάθεση και του παιδιάτρου του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου, όπου διακομίστηκε την επόμενη μέρα το βρέφος.

Υπόθεση 2η: Τα «υπνώτιζε» και τα βίαζε!

«Κρέας να ‘ναι και ό,τι να ‘ναι. Αγόρια και κορίτσια, αρκεί να είναι μικρά. Ούτε στην κόρη του δεν σταμάτησε. Πρόκειται για αδίστακτη και έκφυλη προσωπικότητα με σατανική πονηρία που δεν έχει προηγούμενο. Έκανε “τέρατα” και θα συνέχιζε ακάθεκτος»… Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε η Εισαγγελέας Πύργου στον 47χρονο που κηρύχθηκε ένοχος  στις 6 Ιουνίου του 2018 από το ΜΟΔ Πύργου για τις κακουργηματικές πράξεις του βιασμού, της αιμομιξίας και της αποπλάνησης. Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 30 ετών (κατά συγχώνευση) για βιασμούς ανηλίκων κοριτσιών και αγοριού, μεταξύ αυτών και της βιολογικής του κόρης, καθώς και 8,5 χρόνια φυλάκισης για άλλες συναφείς κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

Στην αγόρευσή της η Εισαγγελέας ήταν κάτι παραπάνω από «καταπέλτης», καθώς εξέφρασε την –αρνητική- έκπληξή της για τα τεχνάσματα που σκαρφίστηκε ο 47χρονος για να προβεί στα προαναφερθέντα αδικήματα -ακόμα και εις βάρος της ανήλικης βιολογικής του κόρης- και πρότεινε την παραδειγματική του τιμωρία…

«Εξεπλάγην από τα όσα περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στα τόσα χρόνια. Είχε ακόρεστη επιθυμία για σαρκικές απολαύσεις», επισήμανε η Εισαγγελέας.

Υπόθεση 3η: Δικαστικές ανατροπές και αθωώσεις

Σε πλήρη ανατροπή των δεδομένων κατέληξε η δίκη του 52χρονου Ζακυνθινού που κατηγορούνταν από τον Δεκέμβριο του 2017 ότι είχε αποπλανήσει και είχε βιάσει τις δύο ανήλικες κόρες του, σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημ/δικών Ζακύνθου, όντας μάλιστα προφυλακισμένος επί δέκα μήνες.

Ο 52χρνος απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες ύστερα από μαραθώνια ακροαματική διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 8:30μ.μ. της 3ης Οκτωβρίου ο 52χρονος κρίθηκε ομόφωνα αθώος από το ΜΟΔ Πύρου για την κατηγορία του βιασμού της μικρότερης από τις δύο κόρες του, όπως και για τις κατηγορίες της αιμομιξίας και της αποπλάνησης ανηλίκου, και αθώος με οριακή πλειοψηφία (4-3) για τον βιασμό της μεγαλύτερης κόρης του, με τη σύμφωνη πρόταση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ηλείας.

Η Εισαγγελέας κατά την αγόρευσή της πρότεινε την αθώωση του κατηγορούμενου λόγω αμφιβολιών σχετικά με το αν όντως έχει τελέσει τα αδικήματα που του προσάπτονται στο κατηγορητήριο. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι δύο κόρες κατήγγειλαν τον πατέρα τους χωρίς σαφή αιτιολογία («με πίεσαν…») και στην πορεία ανακάλεσαν μερικώς τις καταγγελίες υποπίπτοντας σε ασάφειες.

Υπόθεση 4η: Αθώωση-λύτρωση επτά χρόνια μετά!

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, στις 7 Μαρτίου του  2018, ένας 39χρονος που «έσερνε» επί επτά χρόνια το στίγμα της ασέλγειας στις δύο μικρές του κόρες, λυτρώθηκε από την έδρα. Οι δικαστές του ΜΟΔ Πύργου κήρυξαν ομόφωνα την αθώωσή του, με τη σύμφωνη πρόταση της Εισαγγελέως Πύργου.

Ο 39χρονος είχε παραπεμφθεί με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πατρών από τον Φεβρουάριο του 2015 με την κατηγορία ότι είχε προβεί σε ασελγείς πράξεις στις δύο κόρες του το 2011, οι οποίες ήταν τριάμισι και δύο ετών αντίστοιχα, σε τοπική κοινότητα της Αχαΐας.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας ακροαματικής διαδικασίας, καθώς η δίκη ολοκληρώθηκε στις 6μ.μ., το κατηγορητήριο κατέρρευσε καθώς, σύμφωνα με την έδρα, δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία για τις κατηγορίες που είχαν αποδοθεί στον 39χρονο. Έτσι, με την αθωωτική πρόταση της Εισαγγελέως Πύργου συμφώνησαν δικαστές και ένορκοι, κηρύσσοντάς τον ομόφωνα αθώο.

Όλη η επικαιρότητα