Αγροτικά Ηλεία

Καλά νέα για τον Αγροτικό Τομέα… – Τι είπε ο Γ. Γεωργαντάς από την Αρχαία Ολυμπία

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απάντησε σε ερωτήματα και ανακοίνωσε την δημοπράτηση τον Σεπτέμβριο του έργου υπογειοποίησης του ΤΟΕΒ Γαστούνης.
Ακούστε το άρθρο

Δημοπρατείται από τον Σεπτέμβριο η Υπογειοποίηση του ΤΟΕΒ Γαστούνης

*Σχεδιασμός για αξιοποίηση όλης της καλλιεργήσιμης γης του Νομού

*Αποξηραμένες λίμνες και εργάτες γης στην «ατζέντα» του υπουργείου

*Έρχεται με ΣΔΙΤ η υπογειοποίηση ολόκληρου του δικτύου άρδευσης

Ο εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας, αποτελεί προτεραιότητα για το ΥπΑΑΤ, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, σε ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε η διαΝΕΟσις, στην Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο της μελέτης που ετοιμάζει για το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Ηλείας.

Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε τη δημοπράτηση μέσα στον Σεπτέμβρη του έργου της υπογειοποίησης των αρδευτικών καναλιών του ΤΟΕΒ Γαστούνης, προϋπολογισμού 17.232.000,00 ευρώ, που αποτελεί το πρώτο, ουσιαστικά, έργο εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου της περιοχής με στόχο την καλύτερη άρδευση των καλλιεργουμένων εκτάσεων, την ορθολογικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αύξηση της παραγωγής.

Παράλληλα ανακοίνωσε τρία έργα, συνολικού προϋπολογισμού 6.595.000,00 ευρώ που αφορούν τα δίκτυα των ΤΟΕΒ Σαβαλίων, Μυρτουντίων και Β΄ΤΟΕΒ Πύργου.

Επίσης ανέφερε ότι το υπουργείο σχεδίασε την κατασκευή του έργου «ΤΟΕΒ Ν. Ηλείας υπογειοποίηση δικτύων ροής (καναλέτων)» εντάσσοντάς το σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με τη μορφή μακροπρόθεσμης σύμβασης κατασκευής και λειτουργίας (ΣΔΙΤ). Για τον σκοπό αυτό έχει  ανατεθεί μέσω διαγωνισμού, η σύνταξη φακέλου Αρχικού Επενδυτικού Σχεδίου ο οποίος στην συνέχεια θα υποβληθεί για έγκριση στη Διϋπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Το κόστος κατασκευής του έργου είναι 66.740.240,00 ευρώ ενώ αναμένεται η παραλαβή του φακέλου εντός του Οκτωβρίου 2022.

«Κανένα σχέδιο ανάπτυξης για την Ηλεία δεν μπορεί να έχει έξω από τον προγραμματισμό και τον πρωτογενή τομέα. Ο πρωτογενής τομέας είναι απόλυτα ταυτισμένος με την περιοχή, μιλάμε για μια περιοχή που πραγματικά έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την δυνατότητα καλλιεργειών, με την εξαγωγική δραστηριότητα και βεβαίως και με την ποικιλία των παραγωγών», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς και συνέχισε «Κάνουμε μια προσπάθεια σαν πολιτεία, αυτό που χρειάζεται είναι να γίνεται όσο το δυνατόν πάνω από όλα καλύτερη χρήση του νερού και να μην έχουμε διαρροές, τα δίκτυα είναι απαρχαιωμένα, είναι πενήντα ετών και γι αυτό νομίζω ότι ο Νομός Ηλείας πρέπει να αισθάνεται τυχερός γιατί υπάρχει ένας πολύ σοβαρός προγραμματισμός έργων. Θα γίνει τον Σεπτέμβριο η δημοπράτηση του έργου του ΤΟΕΒ της Γαστούνης ένα έργο περίπου 16,5 εκατ. για τις αρδευόμενες εκτάσεις που είναι 18 περίπου χιλ. στρέμματα. Υπάρχουν επίσης μικρότερα έργα 6,5 εκατ. που γίνονται σε τρεις άλλους ΤΟΕΒ και βεβαίως υπάρχει και το συνολικό το ολοκληρωμένο πρόγραμμα μέσω ΣΔΙΤ που θα παρουσιασθεί τον Οκτώβριο του 2022 για το σύνολο της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου του Νομού ένα έργο 67 εκατ. ευρώ».

Αξιοποίηση καλλιεργήσιμης γης

Σε ερώτηση της εφ. Πατρίς, σε ότι αφορά την πρόταση του ΕΒΕ Ηλείας, πριν ένα περίπου χρόνο που αφορά την αξιοποίηση της καλλιεργήσιμης γης από αγρότες προκειμένου να ανακάμψει και η οικονομία της περιοχής ο κ. Γεωργαντάς επεσήμανε ότι:

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή η μελέτη και η αξιολόγηση από το υπουργείο της δυνατότητας να καλλιεργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες εκτάσεις και βεβαίως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορέσουν να δοθούν εύκολα για καλλιέργεια εκτάσεις την διαχείριση των οποίων έχει την ευθύνη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Υπάρχει ο νόμος 4061/2012 ο οποίος λειτουργεί και δίνει κάποιες δυνατότητες νομίζω ότι χρήζει επικαιροποιήσεως ή στοχευμένων παρεμβάσεων γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πραγματικά αυτή η καλλιεργήσιμη γη να δοθεί πραγματικά σε αυτούς που έχουν και την δυνατότητα και την διάθεση άμεσα να καλλιεργήσουν, οπότε το επόμενο διάστημα θα δείτε στοχευμένες παρεμβάσεις πάνω σε αυτό».

Συνδεδεμένες ενισχύσεις

Σε συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Γεωργαντάς για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις τόνισε ότι:

«Είχα και την ευκαιρία να απαντήσω σε ερώτηση στη Βουλή και να πω ότι για τις συνδεδεμένες αυτές που αφορούν την περιοχή σας δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή κάποιο πρόβλημα. Η διαχείριση του νερού είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας, είχαμε μια συνάντηση με τον επίτροπο γεωργίας προχθές στο περιθώριο της συνόδου υπουργών στις Βρυξέλλες του έθεσα τα ζητήματα. Είμαστε η μοναδική χώρα που έχουμε δεκαεννέα προϊόντα στην συνδεδεμένη ενίσχυση όταν όλες οι άλλες χώρες έχουν μονοψήφιο αριθμό. Δίνω μια μάχη για να κρατήσω τον μεγαλύτερο αριθμό αυτών των προϊόντων στην συνδεδεμένη ενίσχυση νομίζω ότι στο μεγαλύτερο βαθμό θα τα καταφέρουμε θα ξέρουμε το επόμενο διάστημα τι γίνεται αλλά η αλήθεια είναι ότι η προσέγγιση πλέον της ευρωπαϊκής επιτροπής για το ζήτημα αυτό μεταβάλλεται σταδιακά».

Αποξηραμένες λίμνες και εργάτες γης

Στα ερωτήματα για την αξιοποίηση των αποξηραμένων λιμνών και τους εργάτες γης ο κ. Γεωργαντάς απάντησε ότι:

«Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και την συγκεκριμένη περιοχή, είναι ένα ζήτημα που σίγουρα χρήζει μιας διαφορετικής προσέγγισης δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω πως θα τοποθετηθεί το υπουργείο, το εξετάζει όμως το ζήτημα αυτό γιατί εμείς θέλουμε να υπάρχει και ουσιαστική εκμετάλλευση αλλά και δίκαιη προσέγγιση την εκμετάλλευση αυτή και να μην γίνεται εκμετάλλευση της εκμετάλλευσης. Είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και όταν θα έχω αποφάσεις θα τις ανακοινώσω».

«Με τους εργάτες γης πρέπει να γίνει μια συνολική επαναπροσέγγιση του θέματος όχι μόνο από την πολιτεία αλλά και τις παραγωγικές δυνάμεις. Και από τα συνεταιριστικά και συνεργατικά σχήματα. Εμείς έχουμε δημιουργήσει το πιο ευνοϊκό πλαίσιο σε όλη την Ε.Ε.. Η πολιτεία δίνει το πλαίσιο, δίνει την δυνατότητα να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία και δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουν να έρθουν αυτοί οι εργαζόμενοι εδώ. Όμως κατά βάση τα συνεργατικά σχήματα και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων είναι πως πρέπει να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να μπορέσουμε να έχουμε εργαζόμενους από αυτές τις χώρες εδώ».

Όλη η επικαιρότητα