Μεσσηνία

Καλαμάτα: 519.630 ευρώ επιδίκασε το πρωτοδικείο στον πρώην πρόεδρο Συνεταιρισμού Δολών για υπεξαίρεση

Ακούστε το άρθρο

Απόφαση καταπέλτης για τον πρώην πρόεδρο του Συνεταιρισμού Δολών

Το ποσό των 519.630,92 ευρώ επιδίκασε με απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας στον πρώην πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δολών, έπειτα από αγωγή εναντίον του που κατέθεσε η διοίκηση του Συνεταιρισμού και εκδικάσθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο.
Υπενθυμίζεται ότι από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας έχει ασκηθεί εναντίον του πρώην προέδρου του Συνεταιρισμού δίωξη για υπεξαίρεση και απιστία και η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή.
Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης, όταν το Νοέμβριο του 2013 η γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού ανέθεσε στην εταιρεία «PKF Ευρωελεγκτική Α.Ε. Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές» τη σύνταξη πορίσματος διαχειριστικού ελέγχου για τις χρήσεις 2011, 2012, 2013 και την περίοδο από 1/1 έως 31/5/2014.
Το δε πόρισμα των ορκωτών ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τον πρώην πρόεδρο για υπεξαίρεση χρημάτων.

Απόφαση καταπέλτης
Σύμφωνα με την απόφασή του, το Πολυμελές Δικαστήριο υποχρεώνει τον πρώην πρόεδρο του Συνεταιρισμού να καταβάλει το ποσό των 519.630,92 ευρώ, με το νόμιμο τόκο από την επομένη της επίδοσης της αγωγής μέχρι την πλήρη εξόφληση.
Επίσης, κήρυξε την απόφαση αυτή προσωρινά εκτελεστή, μέχρι του ποσού των 250.000 ευρώ, και απαγγέλει προσωπική κράτηση 8 μηνών, ως μέσο εκτέλεσής της.
Τέλος, καταδικάζει τον πρώην πρόεδρο του Συνεταιρισμού στα δικαστικά έξοδα, τα οποία προσδιορίζει στο ποσό των 19.000 ευρώ.
Το δικαστήριο στην απόφασή του παραδέχεται ότι ο πρώην πρόεδρος του Συνεταιρισμού μετά την παραίτησή του και την αποχώρηση από την προεδρία του συνεταιρισμού δεν παρέδωσε το υπόλοιπο του ταμείου, ύψους 290.686,53 ευρώ, ως όφειλε, έστω και μερικώς. Αυτό, όπως σημειώνεται στην απόφαση, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το υπόλοιπο του ταμείου ήταν ανύπαρκτο και ο εναγόμενος το ιδιοποιήθηκε παράνομα.

Κακουργηματική υπεξαίρεση
Μάλιστα, το Δεκέμβριο του 2014 υποβλήθηκε μήνυση στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας για το αδίκημα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου, η οποία εκκρεμεί στο στάδιο της ανάκρισης.
Με όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το Πολυμελές Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρώην πρόεδρος ιδιοποιήθηκε παράνομα και υπαίτια χρήματα του Συνεταιρισμού, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, τα οποία είχε λάβει στην κατοχή του και του είχαν εμπιστευθεί, και ζημίωσε το Συνεταιρισμό, ο οποίος υπέστη συνολική θετική ζημία ύψους 499.630,92 ευρώ.
Μάλιστα, το δικαστήριο στην πρωτόδικη αυτή απόφαση επισημαίνει ότι η συμπεριφορά του πρώην προέδρου είχε ως αποτέλεσμα να προσβληθεί η προσωπικότητα του αγροτικού συνεταιρισμού, ήτοι η εμπορική πίστη και η επαγγελματική του φήμη, ο οποίος, παρότι διέθετε σημαντικό κύκλο εργασιών, εμφανιζόταν αναξιόπιστος στις συναλλαγές και ανίκανος να εξοφλήσει σημαντικού ύψους υποχρεώσεις του προς τα πιστωτικά ιδρύματα και το Δημόσιο.
Γι’ αυτό ως ηθική βλάβη καταλογίζει και χρηματική ικανοποίηση ύψους 20.000 ευρώ. Τέλος, το δικαστήριο έκρινε ότι λόγω της αφερεγγυότητας του πρώην προέδρου, της κακής πίστης αυτού και του μεγέθους της απαίτησης, συντρέχει λόγος να διαταχθεί προσωπική κράτηση σε βάρος του, η διάρκεια της οποίας ορίσθηκε σε 8 μήνες, ως μέσο εκτέλεσης της απόφασης.

Πηγή: Θάρρος Μεσσηνίας

Όλη η επικαιρότητα