Μεσσηνία

Καλαμάτα: Απαισιοδοξία Νίκα για τη διαχείριση απορριμμάτων

Ακούστε το άρθρο

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας έκανε λόγο για «σοβαρά προβλήματα συνοχής στο ΦΟΔΣΑ», αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων από το Φορέα Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων Πελοποννήσου.

Στην ανακοίνωση αφήνονταν αιχμές για δυσλειτουργία του ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου, με αποκορύφωμα τη διαμάχη δημάρχων της Κορινθίας για την εναπόθεση των σκουπιδιών, ενώ για άλλη μια φορά γινόταν λόγος για αναδιάρθρωση του ΦΟΣΔΑ, ο οποίος πρέπει να λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία με μετόχους τους Δήμους- κατά το αντίστοιχο παράδειγμα της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. στη Δυτική Μακεδονία- «και όχι ως συνδικαλιστικό όργανο».

Χθες, σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Π. Νίκας ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Καλαμάτας να είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης στην Πελοπόννησο με απορρίμματα και η παρουσία του στο συλλογικό όργανο να είναι ισχνή και να μη διαθέτει την πλειοψηφία των μελών του.

Τόνισε, επίσης, ότι είναι υπέρμαχος των έργων με ΣΔΙΤ και στη διαχείριση των απορριμμάτων, επικαλούμενος, μάλιστα, το πρόσφατο παράδειγμα της Δυτικής Μακεδονίας, όπου αρχές Ιουλίου εγκαινιάστηκε στην Κοζάνη η 1η Ολοκληρωμένη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ελλάδας, όπου είχε παρευρεθεί και ο ίδιος.

Τότε είχε επισημανθεί από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη η συνεργασία και συναίνεση μεταξύ Δήμων στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων ως ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την άμεση ολοκλήρωση του έργου.

Πάντως, χθες ο δήμαρχος στις δηλώσεις του εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Αιτιολογώντας τη θέση του, αναφέρθηκε στην εκτίμηση για έναρξη μακράς προεκλογικής περιόδου, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μη ανάληψη δράσεων με πολιτικό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό σχολίασε ότι η συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ στις 8 Σεπτεμβρίου είναι η τελευταία ευκαιρία για την Πελοπόννησο να “θάψει” την πολιτική των χωματερών, η οποία μόνο προβλήματα δημιουργεί και να… περπατήσει στο δρόμο της κατασκευής του εργοστασίου κεντρικής διαχείρισης.

Πηγή: Εφ.Θάρρος

Όλη η επικαιρότητα