Μεσσηνία

Καλαμάτα: Ένοχοι 10 από τους 13 κατηγορούμενους για διακίνηση χασίς

Ακούστε το άρθρο

Ποινές από 2 μήνες φυλάκιση έως 15,5 χρόνια κάθειρξη επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους 10 από τους 13 κατηγορούμενους για την καλλιέργεια και διακίνηση χασίς στην Πελοπόννησο. Οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Η μεγαλύτερη ποινή, κάθειρξη 15,5 ετών καθώς και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ, επιβλήθηκε στον 51χρονο Γαργαλιανιώτη, ο οποίος καταδικάστηκε ως υπότροπος, για την καλλιέργεια της φυτείας με 2.071 δενδρύλλια χασίς τον Αύγουστο 2018, σε μια έκταση 2,5 στρεμμάτων πάνω από απόκρημνη παραλία στο Βρωμονέρι Γαργαλιάνων. Επίσης, καταδικάστηκε με την επιβαρυντική περίσταση ότι τα προσδοκώμενα κέρδη από τη διακίνηση του χασίς θα ξεπερνούσαν τις 75.000 ευρώ – ενώ η πρόταση του εισαγγελέα ήταν καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη.
Το δικαστήριο βρήκε ένοχους για διακίνηση χασίς και σύσταση συμμορίας 4 κατηγορούμενους (μεταξύ αυτών και τον προαναφερόμενο 51χρονο) κι από αυτούς, τους δύο με την επιβαρυντική περίσταση ότι θα είχαν κέρδη από το χασίς το οποίο καλλιεργούσαν και θα διέθεταν προς πώληση, άνω των 75.000 ευρώ. Οι 4 κατηγορούμενοι οι οποίοι καταδικάστηκαν για σύσταση συμμορίας, αντιμετώπιζαν αρχικά την κακουργηματική κατηγορία για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, οι δικαστές όμως έκριναν ότι έπρεπε να μετατραπεί στο πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας. Ενας πέμπτος από τους συνολικά 13 κατηγορούμενους, ο οποίος επίσης κατηγορείτο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αθωώθηκε γι’ αυτή την κατηγορία και καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση με αναστολή, για κατοχή ναρκωτικών προς ιδία χρήση. Με τριετή αναστολή και ποινές φυλάκισης από 2 έως 3 μήνες ο καθένας καταδικάστηκαν οι άλλοι 5 κατηγορούμενοι, οι οποίοι βρέθηκαν ένοχοι για κατοχή και διακίνηση χασίς προς ιδία χρήση.

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ  ΕΝΟΧΟΥΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ

Στον έτερο κατηγορούμενο, εκτός του 51χρονου, που καταδικάστηκε με την επιβαρυντική περίσταση ότι θα αποκόμιζε κέρδη άνω των 75.000 ευρώ από τη διακίνηση του χασίς ως μέλος της συμμορίας, αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12,5 ετών, καθώς και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ.
Στους άλλους δύο που καταδικάστηκαν για διακίνηση χασίς ως μέλη της συμμορίας, επιβλήθηκε στον έναν ποινή κάθειρξης 8,5 ετών (γιατί κρίθηκε ότι τα κέρδη που θα αποκόμιζε θα ήταν κάτω των 75.000 ευρώ), καθώς και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ, ενώ στον άλλο, ο οποίος καταδικάστηκε ως τοξικομανής, ποινή φυλάκισης 3,5 ετών.

via

Όλη η επικαιρότητα