Μεσσηνία

Καλαμάτα: Κάθειρξη 59 χρόνων σε διακινητές μεταναστών

Ακούστε το άρθρο

Ακριβά πλήρωσαν δύο νεαροί Ουκρανοί την απόφασή τους να μεταφέρουν παράνομα με ιστιοφόρο 45 μετανάστες, το οποίο εντοπίσθηκε από τις λιμενικές Αρχές τον Ιούλιο και οδηγήθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Οι δύο Ουκρανοί που έχουν προφυλακισθεί κρίθηκαν προχθες από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας ένοχοι για παράνομη μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών και επέστρεψαν στις φυλακές.

Σε κάθε έναν επιβλήθηκε ποινή καθείρξεως 59 ετών, με εκτιτέα τα 20 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο 4.160.000 ευρώ.

Έπεσαν στην θάλασσα

Όπως περιέγραψαν στις καταθέσεις τους οι λιμενικοί, όλα ξεκίνησαν όταν έφτασε στις αρμόδιες λιμενικές Αρχές πληροφορία από το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου για ύποπτο σκάφος 7 μίλια δυτικά των Κυθήρων. Εντοπίσθηκε περίπου στις 11.00 το πρωί από το σκάφος του Λιμεναρχείου Καλαμάτας που βγήκε για περιπολία 24 μίλια νοτιοδυτικά του Ταινάρου.

Αρχικά οι υπεύθυνοι πλοήγησης του σκάφους συνεργάστηκαν και ακολούθησαν τις εντολές των λιμενικών, ξεκινώντας πορεία για Καλαμάτα. Όμως, στη συνέχεια αντέδρασαν και σταμάτησαν να υπακούν στις οδηγίες. Τότε υπήρξαν ενισχύσεις και από άλλα σκάφη του Λιμενικού, αλλά και ιδιωτικά, και το ανάγκασαν να ακολουθήσει. Μάλιστα, ένας εκ των λιμενικών κατέθεσε ότι στην προσπάθειά τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ιταλία, προσπάθησαν να εμβολίσουν το σκάφος του  Λιμενικού.

Οι δύο νεαροί Ουκρανοί, που είχαν την ευθύνη του σκάφους, εκμεταλλεύτηκαν το σκοτάδι και το όλο σκηνικό και έτσι κοντά στην περιοχή της Κορώνης φόρεσαν σωσίβια και πήδηξαν στη θάλασσα χωρίς να τους αντιληφθούν οι λιμενικοί.

Όταν πλέον ξημερώματα το σκάφος έφτασε στο λιμάνι της Καλαμάτας, κατά την καταμέτρηση αποδείχθηκε ότι έλειπαν τα δύο άτομα και τότε ξεκίνησε από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας νέα επιχείρηση για τον εντοπισμό τους.

Νωρίς το πρωί, κοντά στη θαλάσσια περιοχή της Κορώνης, εντοπίσθηκαν οι δυο νεαροί Ουκρανοί από ένα βελγικό ιστιοπλοϊκό, ενώ το πλωτό του Λιμενικού τούς περισυνέλεξε και τους συνέλαβε

Στο σκάφος επέβαιναν 25 άντρες, 3 γυναίκες, 15 ανήλικα αγόρια και 4 ανήλικα κορίτσια, υπήκοοι Ιράκ και Ιράν.

Απολογίες

Κατά τις απολογίες τους οι δύο νεαροί κατηγορούμενοι, 25 και 26 ετών, είπαν ότι αναγκάσθηκαν να φύγουν από τη χώρα τους λόγω της κρίσης και του πολέμου και στόχος τους ήταν να πάνε στην Ιταλία για δουλειά.

Αεροπορικώς έφτασαν στην Τουρκία και από το Μαρμάρι ξεκίνησαν το ταξίδι τους. Όπως είπαν, δε γνώριζαν ότι θα μετέφεραν τόσα άτομα, ενώ τα επιβίβασαν Τούρκοι από διάφορες παραθαλάσσιες περιοχές της Τουρκίας. Κατέθεσαν ακόμα ότι στο πλοίο υπήρχαν ορισμένα άτομα που λάμβαναν οδηγίες τηλεφωνικώς για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν, ενώ τόνισαν πως όταν τους εντόπισαν οι λιμενικοί, αυτοί τους απείλησαν να μην ακολουθήσουν και να συνεχίσουν το ταξίδι για την Ιταλία. Σημείωσαν, δε, ότι κάποιοι από τους μεταφερόμενους είχαν πάρει από την κουζίνα του σκάφους τα μαχαίρια και τα είχαν πάνω τους. Στη συνέχεια κατέθεσαν ότι από το φόβο τους πήδηξαν στη θάλασσα, ενώ ζήτησαν συγγνώμη για την πράξη τους. Επίσης, επισήμαναν πως δεν είναι διακινητές, αλλά βρήκαν αυτό τον τρόπο για να πάνε στην Ιταλία, μιας και δεν είχαν λεφτά για να πληρώσουν τη μεταφορά τους.

Θάρρος Μεσσηνίας

Όλη η επικαιρότητα