Μεσσηνία

Καλαμάτα: Στις ράγες του ΟΣΕ «Μορέας» και υπουργείο

Ακούστε το άρθρο

«Από το ρόδο βγαίνει αγκάθι και από αγκάθι βγαίνει ρόδο», υποστηρίζει η παροιμία.

Έτσι, οι περισσότεροι “πανηγυρίσαμε” για την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα, “δοξάσαμε” την άνεση στην κυκλοφορία και την άμεση σύνδεση με την Αθήνα, “φουσκώσαμε” από ενθουσιασμό γιατί έγινε το… όχημα για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Καλαμάτα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.

Οι φονικές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, όμως, θόλωσαν λίγο τα παραπάνω, καθώς ακόμα και ο Δήμος Καλαμάτας υποστήριξε με φάκελό του ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ευθύνες της αναδόχου εταιρείας. Ωστόσο, μπροστά στους πανηγυρισμούς το θέμα… φαίνεται να ξεχάστηκε. Άλλωστε, πολλούς βολεύει να μη διαθέτουν… μνήμη ελέφαντα όταν υπάρχουν ευθύνες.

Ένα έγγραφο του ΟΣΕ, όμως, με προχθεσινή ημερομηνία… ανάβει και πάλι φωτιές, βγάζοντας στη… σέντρα την ανάδοχο εταιρεία. Ειδικότερα, με έγγραφο που υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος ΟΣΕ ΑΕ, Κωνσταντίνος Πετράκης, το οποίο απευθύνεται στο υπουργείο Υποδομών, δεδομένου ότι αυτό είναι ο κύριος του έργου του αυτοκινητόδρομου, και κοινοποιείται, μεταξύ άλλων, στο Δήμο Καλαμάτας, γίνεται αναφορά στα πλημμυρικά φαινόμενα στο Νομό Μεσσηνίας, πλησίον της σιδηροδρομικής γραμμής και σε συνάρτηση με τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Λόγω της διαμορφωμένης κατάστασης, προς εξομάλυνση του προβλήματος και προς αποφυγήν παρόμοιων φαινομένων μελλοντικά, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να κατασκευαστούν νέα τεχνικά και αγωγοί απορροής ομβρίων, εγκάρσια της σιδηροδρομικής γραμμής, ώστε να διευθετηθεί το μείζον ζήτημα των πλημμυρών, που έχουν ως συνέπεια μεγάλες βλάβες τόσο στην υποδομή της σιδηροδρομικής γραμμής όσο και στις παρακείμενες εκτάσεις.

Τα εν λόγω έργα θεωρούμε ότι έπρεπε να έχουν προβλεφθεί, προηγηθεί και πραγματοποιηθεί – από τον αρμόδιο εργολάβο/κατασκευαστή – παράλληλα με την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, καθώς τώρα δε θα είχαμε υποστεί τις δυσάρεστες συνέπειες, με την εμφάνιση σοβαρότατων πλημμυρικών φαινομένων».

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι “ο νέος αυτοκινητόδρομος λειτούργησε αρνητικά- όσον αφορά στις περιοχές στη Θουρία και στον Αντικάλαμο- ως προς την απορροή των ομβρίων από τα τεχνικά της γραμμής που προϋπήρχαν στο σιδηρόδρομο. Τα υφιστάμενα της γραμμής (τα οποία προϋπήρχαν της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου) πλέον δεν επαρκούν για να στείλουν τους όγκους ομβρίων στους αποδέκτες, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται σε συγκεκριμένα σημεία μεγάλες ποσότητες υδάτων και να πλημμυρίζουν εκτάσεις και ιδιωτικές περιουσίες όμορες της γραμμής».

Από τον ΟΣΕ ζητούνται οι ενέργειες του κυρίου του έργου, δηλαδή του υπουργείου Υποδομών, για την άμεση αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων, «με τη σημείωση ότι σε κάθε περίπτωση ο ΟΣΕ είναι πρόθυμος να διευκολύνει τη γρήγορη εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών, παρέχοντας άδεια διέλευσης των αγωγών ομβρίων εγκάρσια της σιδηροδρομικής γραμμής (και εντός των ορίων απαλλοτρίωσής του) ή οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί για την ταχύτατη εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στο δίκτυό μας».

tharrosnews.gr

Όλη η επικαιρότητα