Μεσσηνία

Καλαμάτα: Οι συνομιλίες έδειξαν ότι δρούσαν ως εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών

Ακούστε το άρθρο

Μέλη της 6 Έλληνες και 2 Αλβανοί

Στo πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά στη Μεσσηνία δρούσαν, σύμφωνα με την Αστυνομία, οκτώ άτομα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν απασχολήσει σε υποθέσεις ναρκωτικών, ενώ κάποια είναι ήδη προφυλακισμένα. Πρόκειται για έξι Έλληνες και δύο Αλβανούς.
Ως αρχηγός της οργάνωσης κατηγορείται ένας 44χρονος Καλαματιανός, ο οποίος το Φεβρουάριο είχε συλληφθεί με έναν 37χρονο για κατοχή 3,5 κιλών χασίς.
Η δράση τους αποκαλύφθηκε έπειτα από παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών, ενώ η σχετική δικογραφία υποβλήθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας στον εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, υπολογίζεται πως οι συγκεκριμένοι κατά την επτάμηνη περίοδο δράσης τους είχαν διακινήσει πάνω από 1,5 κιλό ηρωίνης και 25 κιλά κάνναβης, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που αγγίζει τα 100.000 ευρώ.

Τα μέλη
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, οι Έλληνες είναι ηλικίας από 29 έως 64 ετών.
Στις 13 Φεβρουαρίου οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 44χρονο, ο οποίος κατηγορείται ως αρχηγός και έναν 37χρονο, καθώς ο πρώτος είχε δώσει 3,5 κιλά στο δεύτερο για να τα φυλάει στο σπίτι του. Αμφότεροι προφυλακίσθηκαν για την υπόθεση αυτή.
Νωρίτερα, στις 22 Δεκεμβρίου, στο Καλάμι Καλαμάτας, συνελήφθη ένας 48χρονος, γιατί σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν 84,5 γραμμ. χασίς και 377 γραμμάρια λαθραίου καπνού.
Στις 24 Φεβρουαρίου συνελήφθη ένας 34χρονος, καθώς στο σπίτι του βρέθηκαν 35,3 γραμμάρια ηρωίνης, 109 ναρκωτικά δισκία, ζυγαριά ακριβείας,  2 κινητά και 90 ευρώ. Λίγες ημέρες μετά, στις 10 Μαρτίου, ο ίδιος 34χρονος συνελήφθη εκ νέου και αυτή τη φορά στο σπίτι του βρέθηκαν 6,7 γραμμάρια ηρωίνης, 82 ναρκωτικά δισκία, μια ζυγαριά ακριβείας, 3 κινητά και 310 ευρώ.
Όλοι οι παραπάνω κατηγορούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Στις 10 Απριλίου, στον Κάμπο Δυτικής Μάνης, συνελήφθη ένας 32χρονος Αλβανός, καθώς στο σπίτι που διέμενε με τον 28χρονο αδελφό του βρέθηκαν περίπου 3,5 κιλά χασίς και κατασχέθηκαν 2 κινητά τηλέφωνα, 5.130 ευρώ και ένα αυτοκίνητο. Από τα αδέλφια για την εγκληματική οργάνωση κατηγορείται μόνο ο 32χρονος και, μάλιστα, είναι προφυλακισμένος.
Στην υπόθεση με την εγκληματική οργάνωση κατηγορούνται ακόμα ένας 64χρονος και μια 29χρονη από την Καλαμάτα, καθώς και ένας 40χρονος Αλβανός.

Δράση
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, προέκυψε ότι, τουλάχιστον, κατά τους τελευταίους 7 μήνες συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, με σκοπό τη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών (κυρίως κάνναβης, ηρωίνης και ναρκωτικών δισκίων) στη Μεσσηνία.
Από την παράνομη δραστηριότητά τους οι δράστες αποκόμιζαν σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν κυρίως για την κάλυψη των βιοποριστικών και άλλων τους αναγκών, καθώς είναι άνεργοι.
Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons).
Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις συγγενικών τους προσώπων, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Και λαθραίος καπνός
Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνας του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, προέκυψε ότι δύο από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος 44χρονος ως αρχηγός, ο 32χρονος Αλβανός, μαζί με ακόμη έναν 63χρονο Καλαματιανό, είχαν συστήσει συμμορία με σκοπό τη διακίνηση ποσοτήτων λαθραίου καπνού στην Καλαμάτα. Μάλιστα, σε προγενέστερο χρόνο είχαν βρεθεί και κατασχεθεί πάνω από 6 κιλά λαθραίου καπνού.
Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή-συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων και η ενδεχομένη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.
 

Πηγή: Θάρρος Μεσσηνίας

Όλη η επικαιρότητα