WEB tv Ελλάδα Ηλεία Οικονομία

Καλαματιανός – Λαμπρίδης: Πρόσω… ολοταχώς στη νέα εποχή τα λιμάνια της Ηλείας (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Εξόχως σημαντική για το μέλλον των λιμανιών -αλλά και των αλιευτικών καταφυγίων-  της Ηλείας ήταν η χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο.

Ο Ηλείος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσιος-Χαράλαμπος Καλαματιανός και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων – Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων (ΓΓΛΛΠΝΕ),  Χρήστος Λαμπρίδης, αναφέρθηκαν στην προοπτική που δίνει ο πρόσφατα ψηφισθέντας νόμος 4504/2017 («Δια βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις») που άπτονται των αρμοδιοτήτων Υπηρεσιών της ΓΓΛΛΠΝΕ

Κατά την διάρκεια της ημερίδας ενημέρωσης των Φορέων Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Λιμένων (ΦΔΕΛ), αναλύθηκαν οι διατάξεις του νόμου και οι διαδικαστικές και εργαλειακές μέθοδοι που υπάρχουν ώστε να βελτιωθούν τα πράγματα, ενώ πραγματοποιήθηκε και συζήτηση με τους εκπροσώπους των φορέων…

Στο ξεκίνημα της ημερίδας ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι είναι ιδιαίτερη η χαρά που βρίσκεται στην πατρίδα του, την Ηλεία, και τον Πύργο για να παρουσιάσει μαζί με το υπόλοιπο πάνελ των ομιλητών το νόμο 4504/20017, που ψηφίστηκε πρόσφατα…

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νομοθέτημα το οποίο προάγει την αναπτυξιακή πορεία της ναυτιλίας και των λιμανιών μας και δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες ώστε να προχωρήσουν τα έργα των λιμανιών και να δούμε τις προοπτικές που υπάρχουν. Στηρίζεται στη διαφάνεια, την αξιοκρατία πάντα με γνώμονα την προστασία και την υποστήριξη των πολιτών και της κοινωνίας ευρύτερα. Ήδη το υπουργείο ναυτιλίας στέκεται αρωγός στην προσπάθεια των Λιμενικών Ταμείων Πύργου και Κυλλήνης. Επίσης για το αλιευτικό καταφύγιο Παλουκίου γνωρίζεται ότι ψηφίστηκε, εντός του συγκεκριμένου νόμου, διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα ίδρυσης Δημοτικών Λιμενικών γραφείων ώστε να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης του. Αναμένουμε τη συμπλήρωση από το υπ. Εσωτερικών της ΚΥΑ που έχει ήδη ετοιμάσει το Ναυτιλίας ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και η διαχείριση να περάσει στο Δήμο Ήλιδα. Για το αλιευτικό καταφύγιο της Σκαφιδιάς που είναι επίσης σημαντικό, θα πρέπει σε συνεργασία με το ΔΛΤ Πύργου και το Δήμο Πύργου να οριστεί χερσαία ζώνη λιμένα και να προχωρήσει η διαδικασία του συγκεκριμένου άρθρο του νόμου που προβλέπει πως μπορεί αυτό το αλιευτικό καταφύγιο να επισέλθει στη διαχείριση του ΔΛΤ Πύργου».

Με στόχο το Home Porting για το λιμάνι του Κατακόλου…

Εκτός των  παραπάνω ο κ. Καλαματιανός αναφέρθηκε και στα έργα που μπορούν να αναβαθμίσουν το λιμάνι του Κατακόλου όπως η δημιουργία υποδομών Υδατοδρομίου, η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης, η αναβάθμιση της Μαρίνας, η ναυσιπλοΐα αναψυχής κ.α.

«Ήδη ο υπουργός Ναυτιλίας έχει προβεί σε χρηματοδότηση 100.000 ευρώ μέσω του προγράμματος  Δημοσίων Επενδύσεων σε συνεργασία με το ΔΛΤΠ για την εγκατάσταση νέων ελαστικών προσκρουστήρων και δεστρών στη νότια πλευρά του λιμένα. Σε συνεργασία με ΔΛΤΠ και Δήμο Πύργου προχωράμε στην χρηματοδότηση για αντικατάσταση των σκιάστρων. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΔΛΤΠ και Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας για την αναβάθμιση της χερσαία ζώνης, ύψους άνω 10 εκ. ευρώ. Στόχος μας είναι να μετατραπεί το Κατακόλο σε λιμάνι επιβίβασης Home Port. Να γίνει σημείο εκκίνησης και τερματισμού της κρουαζιέρας και όχι μόνο ενδιάμεσος σταθμός. Με τη μετατροπή του λιμανιού σε λιμένα επιβίβασης θα διπλασιαστεί το όφελος από την κρουαζιέρα για την οικονομία της Ηλείας και θα διευρυνθούν οι επιχειρήσεις που ωφελούνται από αυτή επεκτείνοντας βέβαια και το κοινωνικό μέρισμα της σε περισσότερους χώρους»… συμπλήρωσε ο κ. Καλαματιανός.

Ο κ. Καλαματιανός αναφέρθηκε και στο λιμάνι της Κυλλήνης τονίζοντας ότι: «Η ανάπτυξη του λιμένα Κυλλήνης συνδέεται άμεσα με έργα, όπως η ανακατασκευή ασφαλτοτάπητα πλησίον της νέας πύλης εισόδου, νέων εκδοτηρίων, καθώς και μελέτη καθαρισμού παραλιών ευθύνης ΔΛΤ Κυλλήνης, το έργο αντικατάστασης του ηλεκτροφωτισμού. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι η παράλληλη ανάπτυξη του εμπορικού τομέα στο λιμάνι της Κυλλήνης είναι αναγκαία και εφικτή. Έτσι θα γίνει εφικτή και η διεθνής προώθηση των εξαιρετικών προϊόντων της Ηλείας μας. Και  σε αυτό το σκοπό μπορούν να συνδράμουν οι πρόσφατες αποφάσεις των τοπικών Δημοτικών Συμβουλίων για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου και ενεργειακής κοινότητας».

«Έχω πίστη στα δημοτικά λιμάνια»…

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Λαμπρίδης είπε ότι: «Το λιμενικό σύστημα βρίσκεται σε περίοδο αναδιαμόρφωσης. Εμείς πιστεύουμε ότι τα λιμάνια της χώρας μπορούν να αποτελέσουν βασικό σημείο ανάπτυξης. Ξέρουμε ότι έχουμε ένα λιμενικό σύστημα σήμερα που δεν είναι βιώσιμο παρά τις προσπάθειες που γίνονται. Υπάρχουν προβλήματα λειτουργίας, υποστελέχωση, και έχει δίκιο που φωνάζει γι` αυτό ο κ. Βαρουξής, νομοθετικό πλαίσιο δύσκολο στη λειτουργία του, δεν υπάρχει τεχνογνωσία ακόμα και η είσπραξη τελών είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα. Είναι σημαντικό που η αυτοδιοίκηση μπήκε δυναμικά στη διαχείριση-διοίκηση των λιμανιών και πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία ώστε να έχουμε ευέλικτο τρόπο λειτουργίας. Έχω πίστη στα δημοτικά λιμάνια. Προσπαθήσαμε επίσης να αξιοποιήσουμε και άλλα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας για να βοηθήσουμε τα Λιμενικά Ταμεία, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για χρηματοδότηση έργων μικρής κλίμακας μέχρι 4 εκ. ωστόσο έχουμε καταφέρει και έχουμε μετατρέψει σε τεχνικά δελτία και έχουμε ωριμάσει προτάσεις για έργα αξίας 18,5 εκ. ευρώ για όλη την Ελλάδα και ορισμένα αφορούν και τα λιμάνια της Ηλείας. Σκέψη μας είναι να μην υπάρξουν συγχωνεύσεις λιμανιών, παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού του Κατακόλου, όπως και το να δημιουργήσουμε έναν κεντρικό φορέα διαχείρισης των λιμανιών όλης της χώρας ».

Στη συνεχεία της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σχετικές με τα εξής θέματα:

  • Νομοθετικές ρυθμίσεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων στο πλαίσιο του ν. 4504/2017 (με ομιλήτρια την Ελένη Ευαγγελοπούλου, νομική σύμβουλο και ειδική συνεργάτιδα του κ. Λαμπρίδη).
  • Λιμάνια και Master Plan (με ομιλητή τον Αριστοτέλη Παπαδόπολη, προϊστάμενο του τμήματος Ανάπτυξης και Βελτίωσης Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών).
  • Τουριστικά σκάφη αναψυχής – Νομοθετικό πλαίσιο (ομιλήτρια η Γεωργία Κρασσακοπούλου, Δ/ντρια ΛΛΠΝΕ).
  • Ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας λιμένων – Νομικό πλαίσιο, παραχωρήσεις, δράσεις και χρηματοδοτήσεις, τρέχουσες εξελίξεις στην ΕΕ (με ομιλήτρια την Αιμιλία Χριστοδουλοπούλου, Γενική Διευθύντρια ΛΛΠΝΕ).

Ερωτήσεις-τοποθετήσεις…

Μετά τις ομιλίες των ακολούθησε διάλογος με πολλές ερωτήσεις-τοποθετήσεις από την πλευρά των παριστάμενων.

Για την τριτοκοσμική εικόνα που αντικρίζουν οι επισκέπτες του λιμανιού του Κατακόλου μίλησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Λεωνίδας Βαρουξής

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Λεωνίδας Βαρουξής έθεσε υπ` όψιν των παρισταμένων γενικών γραμματέων του Υπουργείου Ναυτιλίας και της ομάδας των συνεργατών τους δύο ιδιαίτερα σημαντικά θέματα και συγκεκριμένα:

  • Σε θέματα ασφαλείας, αν τελικά οι καθυστερήσεις που έχουν γενεσιουργό αιτία την έλλειψη μονίμου και εξειδικευμένου προσωπικού αφενός και αφετέρου την έλλειψη τεχνικών υπηρεσιών, μπορούν «να θεραπευθούν» εφόσον το Ευρωπαϊκό Δίκαιο υπερισχύει του Ελληνικού, οπότε να μην είναι οι αποφάσεις, οι ανάγκες του Λιμενικού Ταμείου σε θέματα ασφάλειας εξαρτημένες από τα προβλήματα που γεννά η έλλειψη τεχνικών υπηρεσιών καθώς και οι καθυστερήσεις σύστασης διαφόρων επιτροπών. Απαντώντας η κα Χριστοδουλοπούλου τον διαβεβαίωσε ότι, πράγματι, αυτό συμβαίνει οπότε για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι αυτό της ασφάλειας πρέπει να προταχθεί όσα απαιτούν οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί.
  • Την ανάγκη θεσμικής εκπροσώπησης του Υπουργείου όσον αφορά την αξιολόγηση σημαντικών προγραμμάτων, όπως το Ιntereg, ώστε η τελική επιλογή των προτάσεων να απεικονίζει την εθνική και μόνο τουριστική στρατηγική. Ο κ. Λαμπρίδης απαντώντας τόνισε ότι το Υπουργείο εντός τριμήνου θα θεσπίσει επιτροπή στην οποία θα ζητηθεί να υποβάλλονται  όλες οι εν λόγω προτάσεις και να μετρήσει εφεξής η αξιολόγηση και οι προτεραιότητες του Υπουργείου όσον αφορά την τελική έγκριση των προτάσεων αυτών.

Τοποθετήσεις για διάφορα θέματα που άπτονταν της συζήτησης έγιναν, μεταξύ άλλων, και από τον δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή (για οριοθέτηση χρήσης ακινήτων), από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο (χρηματοδοτικά εργαλεία), τον δήμαρχο Αμαλιάδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο (ζήτησε βοήθεια για την επίλυση του θέματος που ταλαιπωρεί του ψαράδες στο αλιευτικό καταφύγιο Παλουκίου), τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ηλείας Κώστα Νικολούτσο (για το Yaghting και όχι μόνο), τον δήμαρχο Πηνειού Αλέξη Καστρινό (για την αστοχία μελέτης για το λιμανάκι της Γλύφας), τον δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ (για το αλιευτικό καταφύγιο Λεχαινών που γεμίζει φύκια), τον τουριστικό πράκτορα κ. Φάκλαρη (για τις εταιρείες διαχείρισης των απόβλητων των πλοίων στα λιμάνια), τον Δ/ντη της Τεχνικής Υπηρεσίας Δ. Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιώργο Τσουραπά (για το αλιευτικό καταφύγιο Λεχαινών) και τον συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Τάκη Γεωργόπουλο.

Και στο Κατάκολο…

Μετά το τέλος της ημερίδας οι κ.κ. Λαμπρίδης – Καλαματιανός βρέθηκαν στο Κατάκολο και στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου όπου τους

δύο Γενικούς Γραμματείς, καλωσόρισε ο πρόεδρος του φορέα Λ. Βαρουξής και η ομάδα των συνεργατών του. Στη συζήτηση που ακολούθησε  ο κ. Βαρουξής αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα της υπηρεσίας που είναι τα παρακάτω:

1) Το θέμα προσωπικού, το οποίο αποτελεί τροχοπέδη διεκπεραίωσης ακόμα και των πλέον απλών και αυτονόητων θεμάτων.

2) Την ανάγκη άμεσης επάνδρωσης της υπηρεσίας έως ότου γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ βάσει του νέου κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ με απόσπαση ατόμων από τον Δήμο Πύργου προκειμένου να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας όσο αφορά την επίλυση υπηρεσιακών, ναυτιλιακών και οικονομικών θεμάτων.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρουξής ενημέρωσε για τα δύο έργα -βάση χρηματοδοτήσεων του Υπουργείου- και συγκεκριμένα την επισκευή προσκρουστήρων στους δύο λιμενοβραχίονες και δεύτερον την τοποθέτηση σκιάστρων μπροστά από τα εμπορικά καταστήματα της χερσαίας ζώνης. Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση αναφέρθηκε στα έργα της χερσαίας ζώνης για τα οποία υπάρχει ήδη πρόσκληση της Περιφέρειας και εκκρεμεί η έγκριση της προγραμματικής σύμβασης από Υπουργείο και ΓΕΝ.

Οι συνεργάτες των κυρίων Γενικών διαβεβαίωσαν ότι την προσεχή Δευτέρα θα έχουν ολοκληρωθεί η υπογραφή των σχετικών αιτήσεων, οπότε η Περιφέρεια πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου ο φάκελος να είναι 100% πλήρης και να προωθηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την τελική έγκριση.

Στο Λιμεναρχείο Κατακόλου

Μετά την παραμονή τους στο χώρο του ΔΛΤΠ οι δυο Γενικοί επισκέφθηκαν το Λιμεναρχείο Κατακόλου με τον Λιμενάρχη, Δημήτρης Παπαηλιού, να τους καλωσορίζει λέγοντας ότι: «Δίνουμε τον αγώνα μας από τις επάλξεις. Είναι πρώτη προτεραιότητα το Κατακόλο μέσα από τη Στρατηγική διάσταση που έχει και για να διατηρήσει τη θέση του και για να ανέβει ακόμα παραπάνω. Έχει μια δυναμική, έχει μια ανελαστικότητα ζήτησης διότι η Ολυμπία παραμένει πρώτη στο χώρο της Κρουαζιέρας και του Τουρισμού και γι` αυτό το λόγο η Υπηρεσία μεριμνά ώστε να είμαστε στελεχωμένοι με άριστο προσωπικό υψηλής ποιοτικής στάθμης και μεγάλου ζήλου και ψυχικού αποθέματος».

Ο κ. Καλαματιανός ανταπάντησε λέγοντας πως: «Η σημασία του Λιμενικού και των στελεχών του είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί χωρίς τους ανθρώπους δεν υπάρχει προσφορά και υπηρεσία. Πραγματικά είναι η προμετωπίδα των υπηρεσιών αυτή τη στιγμή, βλέπετε τι γίνεται στο Ανατολικό Αιγαίο όπου οι συνάδελφοι σας, όπως κι εδώ στο Ιόνιο, σώζουν χιλιάδες ζωές. Τα τελευταία χρόνια περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν σωθεί από τη θάλασσα, από το Λιμενικό Σώμα. Μια εξαιρετική προσφορά σε όλη την ανθρωπότητα. Συνεχίστε το σπουδαίο έργο που κάνετε! Έχουμε ξεκινήσει πολλές επιχειρήσεις από δω που έχουν συνεχιστεί στο Αιγαίο, με την δική σας συμβολή να είναι πάρα πολύ σημαντική και σας ευχαριστούμε γι` αυτό. Οι επιτυχίες είναι πολύ μεγάλες για την πάταξη φαινομένων που δημιουργούν προβλήματα στη κοινωνία όπως τα ναρκωτικά. Συνεχίστε αυτή τη προσπάθεια και η Πολιτική ηγεσία θα είμαστε αρωγοί σε αυτήν με καθημερινή συνεργασία».

Με τη σειρά του ο κ. Λαμπρίδης είπε πως: «Το Λιμενικό το έχω ζήσει ως υπάλληλος του Υπουργείου από το 2002 και μετά. Γίνεται σπουδαία δουλειά και η αναφορά στο προσφυγικό είναι σημαντική αφού η συμβολή του Σώματος στο ανθρωπιστικό έργο θα μείνει στην ιστορία. Η χώρα δοκιμάζεται, η κοινωνία δοκιμάζεται, πιστεύω όμως πως θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον. Και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το ότι βάζετε σε κίνδυνο τη ζωή σας για ν αποτρέψετε παρεμβατικότητες που σχετίζονται με το λαθρεμπόριο, τα ναρκωτικά και άλλα είναι κάτι που η κοινωνία το παρακολουθεί και αισθάνεται καλά. Γιατί η κοινωνία δεν θέλει να βλέπει την αδικία και ανθρώπους να τους κόβονται οι συντάξεις και κάποιοι άλλοι οι να ζουν πλουσιοπάροχα εις βάρος του κοινωνικοί συνόλου. Σας συγχαίρω για το έργο σας κι εύχομαι καλή δύναμη στη συνέχεια».

Όλη η επικαιρότητα