Ηλεία

Δ. Καλαματιανός: «Μεγαλύτερη στήριξη στις οικογένειες και στις γεννήσεις παιδιών ως αντίμετρα στο δημογραφικό»

Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας η ενημερωτική ημερίδα για τα εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων στους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως. Τόσο το θέμα της ημερίδας όσο και οι ομιλητές που ήταν ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσιος Τεμπονέρας και ο πρ. Διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και πρ. γεν. γραμματέας υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσιος Καλαματιανός, συντέλεσαν ώστε να υπάρξει ζωηρό ενδιαφέρον καθ` όλη την διάρκεια της…

Η ημερίδα ξεκίνησε με τον πρόεδρο του συλλόγου Χρήστο Γαρύφαλλο να απευθύνει χαιρετισμό τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «Η πρωτοβουλία του συλλόγου μας για την ημερίδα είναι να εκφράσει ο κάθε συνάδελφος, σε όποια υπηρεσία και αν εργάζεται, τις ανησυχίες και τα ερωτήματα του και να πάρει απαντήσεις από ειδικούς στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά, στα μισθολογικά και στα συνταξιοδοτικά, όπως είναι οι ομιλητές, κ.κ. Τεμπονέρας και Καλαματιανός.

Στρατηγικός μας στόχος είναι η συνεχής επιμόρφωση και η διαρκής εκπαίδευση των εργαζομένων για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Η ενότητα μας είναι αυτή που θα εξασφαλίσει την επιτυχία των αιτημάτων μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το τρίπτυχο:

Α) διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών,

Β) υπεράσπιση και διερεύνηση των δικαιωμάτων μας,

Γ) σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη,

Σας καλώ να στρατευτούμε όλοι στην προσπάθεια και τον αγώνα για την υπεράσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας, για να αποκαταστήσουμε όλες τις ανατροπές που έγιναν στα εργασιακά – οικονομικά – θεσμικά -συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα μας».

Από την πλευρά του ο κ. Τεμπονέρας δήλωσε πως «Βρίσκομαι στον Πύργο για να ενημερώσουμε τους πολίτες για δύο καυτά ζητήματα όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Η σύνταξη είναι ο θεσμός που στήριξε την ελληνική οικονομία στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Σήμερα παρά την αισθητή μείωση της ανεργίας, οι συνταξιούχοι εξακολουθούν να αποτελούν μαζί με τους μικρομεσαίους, την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Πρέπει όμως να υπάρξουν αναπτυξιακές προοπτικές και πρέπει να γίνουν επενδύσεις, ώστε να προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Είναι και το κλειδί προκειμένου να έχουμε ένα καλύτερο ασφαλιστικό σύστημα. Το δημογραφικό πρόβλημα είναι ένας σημαντικός παράγοντας μιας και, δυστυχώς, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και όλη η Ευρώπη γερνάει. Οι κυβερνήσεις όλης της Ευρώπης πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής».

Σημειώνεται πως κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τεμπονέρας αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούσαν κυρίως την κοινωνική ασφάλιση, την εθνική σύνταξη, την ανταποδοτική σύνταξη, τα επικουρικά ταμεία και το εφάπαξ…

Με την σειρά του ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι «Κατά την περίοδο 2010-15 συνέβη μια σημαντική επίθεση στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας να υποβαθμίζονται, τον κατώτατο μισθό να μειώνεται από τα 751 ευρώ  στα 586 ενώ… εφευρέθηκε ο υποκατώτατος των 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών. Οι μορφές της μερικής απασχόλησης, της συμβασιουχικής απασχόλησης, της εκ περιτροπής και οι ευέλικτες μορφές εργασίας επεκτάθηκαν, ενώ σημειώθηκε τεράστια αύξηση της ανεργίας που έφτασε στο 27% κατά τα έτη 2010-14. Η εικόνα αυτή φαίνεται να αλλάζει στον ιδιωτικό τομέα, όπου έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, έχει αποκατασταθεί η λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Επίσης η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ήδη γεγονός και επίσης υπάρχει σημαντική μείωση της ανεργίας κατά 8 μονάδες μετά το 2015. Η λειτουργία του ΕΦΚΑ, παρά τα οργανωτικά προβλήματα, είναι πλεονασματική δίνοντας την ευκαιρία να αποφύγουμε περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στον τομέα των δημοσίων υπαλλήλων και των ιδιωτικών υπαλλήλων καθώς και των συνταξιούχων, πλην όμως στο ασφαλιστικό χρειάζεται μεγάλη εγρήγορση. Έχουμε προχωρήσει σε ενίσχυση των ελέγχων στο χώρο της εργασίας, γίνονται περισσότεροι και ποιοτικότεροι έλεγχοι, έχουν επιβληθεί πρόστιμα ακόμα και σε συστημικές τράπεζες αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναμένονται 350 προσλήψεις στο ΣΕΠΕ».

Μιλώντας για το δημογραφικό ο κ. Καλαματιανός είπε ότι πρόκειται για «Βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά αυτό που έχει σημασία  είναι να κοιτάξουμε να μειώσουμε την ανεργία και ειδικά των νέων. Ειδικά με τη μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, είναι το πρώτο μέλημά μας να σταματήσει. Παράλληλα θα εφαρμοστούν ισχυρότερες πολιτικές για την στήριξη της οικογένειας και της γέννησης παιδιών».

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο «κομμάτι» της ημερίδας περιλάμβανε την διατύπωση ερωτημάτων από το κοινό με τους ομιλητές να μη αφήνουν τίποτα αναπάντητο.

Όλη η επικαιρότητα