Οικονομία

Καλαματιανός: Βελτιώθηκαν τα έσοδα του ΙΚΑ, στο 1 δισ. το έλλειμα του 2016

Ακούστε το άρθρο
Για βελτίωση των εσόδων του ΙΚΑ, μίλησε ο Πύργιος διοικητής Διονύσης Καλαματιανός, παρουσιάζοντας εκτενώς το έργο της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο δεκαεπτάμηνο, σε συνέντευξη Τύπου, εν όψει της μετάβασης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).«Αβίαστα βεβαιώνεται ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όχι μόνο δεν έπεσε στα βράχια, αλλά στήριξε και ανάδειξε την υπεροχή της υποχρεωτικής, καθολικής, δημόσιας, αλληλέγγυας Κοινωνικής Ασφάλισης, διασώζοντας το σύνολο του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (Σ.Κ.Α)» τόνισε ο κ. Καλαματιανός.

Ο οικονομικός απολογισμός του 2016 κλείνει με έλλειμμα, 1 δισ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του 2016 προέβλεπε έλλειμμα 2,037 δισ. ευρώ, εξήγησε. «Τα ανωτέρω οικονομικά αποτελέσματα είναι τα καλύτερα της τελευταίας επταετίας» ανέφερε.

Ακόμη διαβεβαίωσε ότι «εντός του πρώτου διμήνου του 2017, θα έχουν εκδοθεί συνταξιοδοτικές αποφάσεις για όλα τα αιτήματα που εκκρεμούν και έχουν κατατεθεί μέχρι το τέλος του 2015, καθώς και για την πλειονότητα των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 12 Μαΐου 2016».

Κλείνουν εκκρεμότητες σε απονομές συντάξεων

Ο κ. Καλαματιανός σημείωσε ότι με τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί, οι εκκρεμότητες στις απονομές συντάξεων είναι πολύ λιγότερες από τα προηγούμενα έτη, τονίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις στο ΙΚΑ ανέρχονται σε 57.000.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «το πρώτο δίμηνο του 2017, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, δεν θα εκκρεμεί καμία αίτηση που έχει υποβληθεί μέχρι το τέλος του 2015. Επίσης, η πλειοψηφία των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί εντός του 2016, στο πλαίσιο του νόμου που ίσχυε έως τις 12/05/2016, θα έχει ικανοποιηθεί με οριστικές αποφάσεις ή προσωρινές συντάξεις».

Ειδική αναφορά έκανε ο διοικητής του ΙΚΑ στο θέμα της απονομής συντάξεων του ΤΕΑΠΓΣΩ που εκκρεμούσε απ’ το 2010, έχοντας φέρει σε αδιέξοδο τους ασφαλισμένους του.

«Ήσαν εκατοντάδες οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και πάρα πολλές αυτές που είχαν απορριφθεί, οδηγώντας ασφαλισμένους στο περιθώριο. Με πρόσφατη γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ, που κάναμε άμεσα αποδεκτή, όλοι οι ταλαιπωρημένοι ασφαλισμένοι θα λάβουν κανονικά τις συντάξεις τους».

Επίσης, η προσπάθεια ενίσχυσης, βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) με ταυτόχρονη μείωση σπατάλης, εξοικονόμησης πόρων, διαχείρισης της συντήρησης, έδωσε πολύ θετικά αποτελέσματα στα πεδία οικονομικής και διοικητικής λειτουργίας, αναβαθμίζοντας το επίπεδο ποιότητας των υπηρεσιών, πρόσθεσε.

«Ενδεικτικό της προσπάθειάς μας είναι ότι σήμερα η ηλεκτρονική αίτηση, η ηλεκτρονική παρακολούθηση του αιτήματος, η ηλεκτρονική ένσταση και ηλεκτρονική αποστολή της γνωμάτευσης, όπου επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος, αποτελεί πραγματικότητα για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία».

Αυξήθηκαν τα έσοδα του ΙΚΑ

«Οι επιδόσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το σωρευμένο κοινωνικό απόθεμα αισιοδοξίας σε αντιδιαστολή με τις φιέστες των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων, αποτελούν τον ασφαλέστερο οδηγό στο αύριο. Η δεκαεπτάμηνη (17), διαυγής, δημοκρατική, συλλογική και δημιουργική δύσκολη πορεία μπορεί και έχει όλες τις προϋποθέσεις να εγγυηθεί στους ασφαλισμένους, σταθερές παροχές, χωρίς περικοπές και καταλήστευση των συντάξεων, μείωση των ανισοτήτων, αποκλεισμό της περιθωριοποίησης των συνταξιούχων και διασφάλιση στο μέλλον αξιοπρεπών συντάξεων» ανέφερε ο κ. Καλαματιανός.

Προς επίρρωση των παραπάνω ο διοικητής του ΙΚΑ ανέφερε ενδεικτικά ότι:

1. Το ενδεκάμηνο του 2016, συγκριτικά με το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2015, τα έσοδα βελτιώθηκαν κατά 455,23 εκατ. ευρώ (ποσοστό 4,77%).

2. Για 4ο συνεχή μήνα το ΙΚΑ δεν δανείστηκε για την καταβολή των συντάξεων.

3. Ο οικονομικός απολογισμός του 2016 κλείνει με έλλειμμα, ύψους 1 δισ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του 2016 προέβλεπε έλλειμμα 2,037 δισ. ευρώ.

«Τα ανωτέρω οικονομικά αποτελέσματα είναι τα καλύτερα της τελευταίας επταετίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορά έκανε ο κ. Καλαματιανός και στο ζήτημα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων. Θεωρώντας το «ζήτημα κομβικής σημασίας τόσο για την αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όσο και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και άρα των θέσεων εργασίας ανά την επικράτεια, επιλέξαμε, πάντα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, να βοηθήσουμε θετικά τις επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κινήσαμε τις νόμιμες διαδικασίες έναντι εκείνων των οφειλετών που με πρόθεση επιλέγουν να μην τηρούν τις ανειλημμένες υποχρεώσεις τους προς το Ίδρυμα».

Σκληρή προετοιμασία για τον ΕΦΚΑ

«Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ παρέχει εγγυήσεις στη συνέχειά του και δίκαια κατακτάει στην πράξη το ρόλο της ατμομηχανής του ΕΦΚΑ» δήλωσε ο κ. Καλαματιανός.

«Χτίσαμε τους δρόμους που κινείται και θα κινηθεί ο ΕΦΚΑ, παρά τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια και τις δυσκολίες που δημιούργησαν αντιξοότητες όπως η καθυστέρηση διαμόρφωσης της δομής του νέου φορέα (ο ν. 4445/2016 πήρε ΦΕΚ την 19/12/2016), η καθυστέρηση έκδοσης των αναγκαίων εγκυκλίων για τον υπολογισμό των συντάξεων απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου κ.α.»

» Πραγματοποιήσαμε σε 17 μήνες πολλά από τον σχεδιασμό που είχαμε όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του μεγαλύτερου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης της Χώρας. Υπάρχουν αρκετά ακόμα που πρέπει να υλοποιηθούν».

Σκοπός του ΕΦΚΑ είναι η άρση των ανισοτήτων και των αδικιών, οι κοινές εισφορές και παροχές για όλους και η βελτιωμένη παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, τόνισε ο κ. Καλαματιανός, προσθέτοντας ότι η αισιόδοξη πορεία του ΙΚΑ είναι η αναγκαία γέφυρα για την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ με θετικό πρόσημο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καλαματιανός δήλωσε, ότι ως διοικητής του ΕΦΚΑ στο μεταβατικό στάδιο λειτουργίας του και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, δραστηριοποιήθηκε, μαζί με όλο το ΔΣ και ελήφθησαν πολλές αποφάσεις για τη συγκρότηση και λειτουργία του.

Ενδεικτικά, ανέφερε, ότι συγκροτήθηκε και λειτουργεί η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του ΕΦΚΑ με τις διευθύνσεις της, συγκροτήθηκαν και λειτούργησαν ομάδες έργου, στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού νόμου, με αντικείμενο την προετοιμασία του ΕΦΚΑ στους τομείς των εισφορών, της απονομής συντάξεων, της στέγασης των υπηρεσιών, της πληροφορικής και του οργανογράμματος και καταρτίστηκε ο προσωρινός προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ έτους 2016, καθώς και ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ έτους 2017.

«Καταβάλαμε τιτάνια προσπάθεια με σκληρή δουλειά σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα και δύσκολες συνθήκες, ώστε να ετοιμαστούν, όσα είναι απαραίτητα για το επίτευγμα της λειτουργίας του ΕΦΚΑ, από την αρχή του 2017» υπογράμμισε.

Δεν είναι λύση το ψαλίδι στις συντάξεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Καλαματιανός σχολίασε ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν είναι η λύση του ασφαλιστικού.

Απεναντίας, σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται η εκπόνηση και η υλοποίηση ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, που θα δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, με καλές και δίκαιες αμοιβές για τους εργαζόμενους και θα μειώνει την ανεργία.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της δημόσιας, υποχρεωτικής και καθολικής κοινωνικής ασφάλισης. Όπως τόνισε, αυτή στέκεται δίπλα στον πολίτη και λειτουργεί με κανόνες αναδιανομής.

Ο κ. Καλαματιανός εξηγώντας τους λόγους που είναι υπέρ του δημόσιου πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, έφερε ως παράδειγμα πολλά διεθνή παραδείγματα, που εταιρείες ιδιωτικών ασφαλίσεων κατέρρευσαν και οδήγησαν στην απόγνωση εκατομμύρια πολίτες.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα