Ηλεία

«Καλάμια ή χωράφια με καλλιέργειες;» – Το δίλημμα του Γ. Αρβανιτάκη για τον καθαρισμό των Τ23-24

Ακούστε το άρθρο

Μια νέα διάσταση για τις ακαθάριστες τάφρους στα όρια του Καπελέτου με το Κουρτέσι που απειλούν να πνίξουν 3.000 στρέμματα και να καταστρέψουν οικονομικά 25 αγρότες έρχεται  στην επιφάνεια: Τα τεράστια καλάμια που βρίσκονται στις όχθες των αποστραγγιστικών τάφρων 23 και 24  ενδεχομένως να εμποδίζουν τον καθαρισμό τους, σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Γιάννη Αρβανιτάκη, ο  οποίος ορθά κοφτά βάζει και το δίλημμα: «Ή καλάμια ή χωράφια και καλλιέργειες».

Το  πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «ΠΑΤΡΙΣ» το περασμένο Σάββατο 4 Νοεμβρίου με τίτλο «Στη λάσπη θα καλλιεργήσουν», ανέδειξε το  μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής. Οι τάφροι 23 και 24 αρμοδιότητας του ΓΟΕΒ Αλφειού Πηνειού δεν έχουν καθαριστεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα το νερό αντί να καταλήγει στη θάλασσα (Κοτύχι), να παραμένει στο αποστραγγιστικό κανάλι του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων και με την πρώτη βροχή η περιοχή να μετατρέπεται σε βούρκο πνίγοντας στη λάσπη τις καλλιέργειες.

«Να φύγουν τα καλάμια»

Συναντήσαμε χθες τον Περιφερειακό σύμβουλο κ. Γιάννη Αρβανιτάκη και του θέσαμε το πρόβλημα. Ο κ. Αρβανιτάκης φυσικά και γνωρίζει το θέμα αλλά έδωσε και μια άλλη διάσταση στο πρόβλημα:

«Γνωρίζω το πρόβλημα στις τάφρους 23 και 24 όπως και το πρόβλημα στον Βέργα και αλλού. Εκείνο που θα πρέπει να εκτιμήσουμε και να διαχειριστούμε είναι  πώς θα καθαρίσουμε τις τάφρους και τα ποτάμια και με ποιο τρόπο θα τα καθαρίσουμε. Φαίνεται καθαρά ότι τα καλάμια που υπάρχουν μέσα στα κανάλια αυτά , είναι όλο το θέμα. Ή πρέπει να πάρουμε τα καλάμια από εκεί και να φεύγει το νερό ελεύθερα και να μην πλημμυρίζουν τα χωράφια ή να κρατήσουμε τα καλάμια, αλλά δεν ξέρω για ποιο λόγο. Εκτός και αν εξάγονται τα καλάμια και δεν το γνωρίζουμε. Θα έλεγα ότι το δίλημμα είναι ή καλάμια ή χωράφια και καλλιέργειες. Και μάλλον  η λύση είναι η πιο απλή και η πιο γόνιμη: να φύγουν τα καλάμια»

Ανέλαβε δράση ο ΤΟΕΒ

Στην περιοχή βρέθηκε από προχθές και συνεργείο του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων με την τσάπα. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Χρήστος Παλαιολόγος δραστηριοποίησε άμεσα τον ΤΟΕΒ και ήδη ξεκίνησε ο  καθαρισμός του καναλιού που είναι ευθύνη του. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων κ. Χρήστο Παλαιολόγο,  το συγκεκριμένο κανάλι είχε καθαρισθεί πάλι και το 2016. Όσο για τις τάφρους 23 και 24 ο κ. Παλαιολόγος υποστηρίζει ότι «καθαρίστηκαν το 2013 όταν πρόεδρος του ΓΟΕΒ ήταν ο κ. Αλτάνης με τον οποίο ο  ΤΟΕΒ είχε άριστη συνεργασία. Από το πρόγραμμα Μπαλτατζή με τα 800.000 ευρώ διεκδικούσαμε ως ο μεγαλύτερος ΤΟΕΒ της Ηλείας το 1/3. Αυτό δικαιούμασταν από την κατανομή που τελικά δεν την έκαναν ποτέ. Μόνο υποσχέσεις. Οι 23 και 24 γεμίζουν με φερτά υλικά που έρχονται από ψηλά αφού εδώ είναι η χαμηλότερη περιοχή. Αυτά τα δύο κανάλια πρέπει να καθαρισθούν μέσα από το Κοτύχι γιατί εκεί υπάρχει πρόβλημα, είναι μπουκωμένο. Και το Κοτύχι έχει μπαζώσει με αποτέλεσμα να συμβαίνει αυτό που βλέπετε. Όταν η Τ24 και η Τ23 δεν τραβάνε δεν φεύγουν τα νερά και από το κανάλι του ΤΟΕΒ».

«Πήραν τα αναχώματα»

Παράλληλα ο κ. Χρήστος Παλαιολόγος αναφέρθηκε και στο θέμα των αναχωμάτων: «Ο ΤΟΕΒ προσπαθεί να βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις του, τους αγρότες στην περιοχή στήνοντας αναχώματα και εδώ κάποιοι παρόχθιοι παίρνουν τα αναχώματα με αποτέλεσμα να σπάσει το αποστραγγιστικό για να ζητάνε αποζημιώσεις μετά. Σήμερα κάνουμε  νέα αναχώματα γιατί τα παλιά τα πήρανε και τα βάλανε αλλού. Ο ΤΟΕΒ έκανε αγώνα να πάρει 70 χιλιόμετρα καθαρισμό, έστω είκοσι …Έχουμε 120.000 στρέμματα και πήραμε 5 χλμ για καθαρισμό!»

Τέλος αναφέρθηκε και στα χρήματα που δίνει ο Οργανισμός: «Ο ΤΟΕΒ πληρώνει κάθε χρόνο από 250.000 έως 300.000 ευρώ στον ΓΟΕΒ τα οποία φαίνονται. Επιπλέον έχουμε 14 εργαζόμενους που τους πληρώνουμε για τον ΓΟΕΒ. Αυτά είναι συμψηφιστικά και ανταποδοτικά »

Όλη η επικαιρότητα