Categories: Ελλάδα

«Καλάθι του νοικοκυριού»: Έρχεται «καλάθι» για ειδικές διατροφικές ανάγκες

Share

Τη λίστα με προϊόντα τα οποία θα απευθύνονται σε καταναλωτές οι οποίοι για λόγους υγείας έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες, σχεδιάζει στο πλαίσιο του «καλαθιού του νοικοκυριού», το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όπως εξήγησε την Πέμπτη κατά την επίσκεψη του σε σούπερ μάρκετ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμάται ότι σε περίπου 10 ημέρες το συγκεκριμένο «καλάθι» θα είναι έτοιμο ώστε να ανακοινωθεί. Θα περιλαμβάνει, πρόσθεσε, περίπου 15 προϊόντα τα οποία καταναλώνουν άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας όπως για παράδειγμα οι διαβητικοί και όχι μόνο, οι οποίοι αναγκαστικά πρέπει να αγοράζουν συγκεκριμένα είδη διατροφής.

Σημειώνεται ότι από τις πρώτες μέρες εφαρμογής του «καλαθιού του νοικοκυριού» είχε τεθεί το ζήτημα σχετικά με τους καταναλωτές που ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή για λόγους υγείας και πέραν των προϊόντων όπως τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, δεν τα βρίσκουν στο καλάθι, ώστε να διατίθενται και αυτά σε πιο προσιτές τιμές.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, σε αποτίμηση που έκανε για την εφαρμογή του «καλαθιού του νοικοκυριού» επεσήμανε το γεγονός ότι «δεν έχει καταχωρηθεί κανένα προϊόν που να θεωρείται ειδικό τρόφιμο για διαβητικούς» την ίδια στιγμή που «το ποσοστό των διαβητικών στην Ελλάδα ανέρχεται στο 10% του συνολικού πληθυσμού».

Το υπουργείο Ανάπτυξης τις προηγούμενες μέρες, εξέταζε τα προϊόντα εκείνα που μπορούν να ενταχθούν σε ένα τέτοιο «καλάθι» και τα οποία αποτελούν παράλληλα βασικής ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται συμπεριληφθούν τα υποκατάστατα ζάχαρης αλλά και προϊόντα ολικής άλεσης, όπως για παράδειγμα δημητριακά.

Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε ότι συζητείται πώς θα δημιουργηθεί και ένα εορταστικό «καλάθι» ενόψει των Χριστουγέννων. Διευκρίνισε ωστόσο, στο πλαίσιο αυτό, ότι οι 51 κατηγορίες που έχουν διαμορφωθεί για το καλάθι του νοικοκυριού δεν θα αλλάξουν. Εξηγώντας τον λόγο σημείωσε πως «άμα ξεχειλώσουν οι κατηγορίες, τότε η δυνατότητα μας να πιέσουμε τις τιμές προς τα κάτω θα μειωθεί».

Πηγή: cnn.gr