Ελλάδα

Κάλεσαν εκ γενετής τετραπληγικό να καταταγεί στον στρατό – «Ζούμε μια επίπονη διαδικασία»

Ο μοναχογιός της οικογένειας έκλεισε τα 18 του χρόνια τον περασμένο Δεκέμβριο και πλέον η οικογένεια καλείται για ακόμα μία φορά να περάσει από Επιτροπή.
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με μία αδιανόητη κατάσταση βρίσκεται μία οικογένεια από τη Νεάπολη της Κρήτης. Ο γιος πάσχει από τετραπληγία, έχει βαριά νοητική υστέρηση εκ γενετής, είναι τυφλός και υποστηρίζεται από μηχανήματα. Ωστόσο, η πολιτεία τον καλεί να καταταγεί στον στρατό.

Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή έκπληκτη η μητέρα του παιδιού -που είναι καθηλωμένο στο κρεβάτι- είδε περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. να φτάνει στο σπίτι τους και να της επιδίδει το σημείωμα κατάταξης στο… πεζικό. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το ποσοστό αναπηρίας του παιδιού από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει καθοριστεί στο 100%.

Ξεσπά η μητέρα

«Ζούμε μία επίπονη διαδικασία γιατί προσπαθούμε συνεχώς να αποδείξουμε τα αυτονόητα. Όλα τα τετραπληγικά αγόρια σε στρατεύσιμη ηλικία περνούν αυτήν τη διαδικασία. Αποφασίσαμε να το δημοσιοποιήσουμε μήπως κάποιος ευαισθητοποιηθεί και να αλλάξουν οι νόμοι», είπε η μητέρα, που αναρωτήθηκε πώς στην εποχή μας -που υπάρχει το διαδίκτυο- δεν μπορεί να γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων ώστε χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες -που ταλαιπωρούν και αγχώνουν- να απαλλάσσονται από την στράτευση άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο μοναχογιός της οικογένειας έκλεισε τα 18 του χρόνια τον περασμένο Δεκέμβριο και πλέον η οικογένεια καλείται για ακόμα μία φορά να περάσει από Επιτροπή.

«Η ενσταση μου είναι ότι, αφού έχω το χαρτί του ΚΕΠΑ με 100% αναπηρία στο παιδί, γιατί η Στρατολογία να μην δέχεται τα αυτά τα δικαιολογητικά αυτόματα; Γιατί πρέπει να κάνω όλη τη διαδικασία ξανά με τον Δήμο; Γιατί το ΚΕΠΑ δε στέλνει άμεσα και επίσημα τις αποφάσεις του στα Στρατολογικά γραφεία της εκάστοτε περιφέρειας; Γιατί πρέπει ως γονείς να το ζούμε όλο αυτό ξανά και ξανα;», λέει η μητέρα στο cretalive.

Mάλιστα, όπως εξηγεί η ίδια, η τραγική ειρωνεία είναι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει βελτιωθεί καθώς παλαιότερα οι γονείς ήταν υποχρεωμένοι να μεταφέρουν τα τετραπληγικά αγόρια τους στο… Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων για να περάσουν από Επιτροπή και να λάβουν το αναγκαίο πιστοποιητικό απαλλαγής από την υποχρέωση στράτευσης.

«Τώρα είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα αλλά μας ζητάνε να περάσουμε από μία διαδικασία χρονοβόρα και δύσκολη και δεν είμαστε οι μόνοι, χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται στην ίδια θέση» εξηγεί η μητέρα.

Tο ίδιο πρόβλημα και με την Εφορία

Οι δαιδαλώδεις διαδικασίες του ελληνικού δημοσίου φυσικά δεν εξαντλούνται μόνο στη Στρατολογία. «Και στην Εφορία πρέπει να παρουσιάζουμε το χαρτί του ΚΕΠΑ κάθε χρόνο για να αποδείξουμε ότι ο γιος μας δεν μπορεί να δουλέψει και έχει μηδενικό εισόδημα» αναλύει με απερίγραπτη αξιοπρέπεια και ηρεμία η μητέρα παρότι στη φωνή της διακρίνεται ο λυγμός της απόγνωσης, το παράπονο.

«Τα ΚΕΠΑ του Αγίου Νικολάου ήταν άψογα, ήρθαν σπίτι, μας εξυπηρέτησαν αλλά είναι μία υπόθεση που αφορά χιλιάδες ανθρώπους απλά δεν μιλάμε και δε φαινόμαστε. Θέλουμε να ακουστούμε», καταλήγει η μητέρα.

Όλη η επικαιρότητα