WEB tv Ηλεία

Κάλεσμα των μελών του Δ.Σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας στην πανοδοντιατρική απεργία

Ευρύ κάλεσμα στα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας.
Ακούστε το άρθρο

Ευρύ κάλεσμα στα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας για συμμετοχή στην Πανοδοντιατρική Απεργία που είναι προγραμματισμένη για αύριο, πραγματοποίησαν τα μέλη του ΔΣ μέσω συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν χθες από τα γραφεία του συλλόγου, τα οποία παράλληλα τοποθετήθηκαν για τα προβλήματα του κλάδου ζητώντας άμεσα λύση από την κυβέρνηση προκειμένου και αυτοί να ζουν υπό αξιοπρεπείς συνθήκες.

Το λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας Αλέκος Γαλανόπουλος, ο οποίος στάθηκε στο σκοπό της συνέντευξης που ήταν η ενημέρωση αλλά και το κάλεσμα των ανθρώπων του κλάδου για συμμετοχή στην απεργία. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με σημαντικότερο όλων αυτό του ασφαλιστικού όπου αποτελεί πάγιο αίτημα του συνόλου των επιστημονικών συλλόγων των υγειονομικών η βελτίωση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων των ασφαλισμένων του τέως Τ.Σ.Α.Υ., οι οποίες μετά τα μνημόνια έχουν μειώσεις που φτάνουν το 50%.

Τα ζητούμενα του κλάδου

Αναφέρθηκε δε στο ζητούμενο του κλάδου που είναι η ισοσκέλιση των συντάξεων με τους υπόλοιπους επιστημονικούς κλάδους. Στα υπόλοιπα θέματα που έθεσε, για την αύξηση επιδόματος μητρότητας έκανε λόγο για έλλειψη κονδυλίων από το κράτος για μητέρες επαγγελματίες, για τη δημόσια οδοντιατρική περίθαλψη τόνισε πως θα πρέπει να δοθεί το 5% της δαπάνης για την υγεία ώστε πολλοί πολίτες να έχουν δυνατότητα να εισέλθουν στα ιατρεία, ενώ ζήτησε επαναφορά ιατρικών ελέγχων για παιδιά που γράφονται στο δημοτικό και το οποίο έχει σταματήσει από το 2010, αναβάθμιση ιατρείων με μηχανήματα μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ για να προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες και τέλος μη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τουλάχιστον το διάστημα αυτό.

Πρόταση για αύξηση των επιδομάτων στις νέες μητέρες

Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ του συλλόγου και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ν.Μ. Αμαλιάδας Νίκος Σδούγας, υποστήριξε πως τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά και διαχρονικά και πως με την πανδημία επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο, επηρεάζοντας σημαντικά την λειτουργική δραστηριότητα των οδοντιατρείων. Συμπλήρωσε πως χάρη στην κινητοποίηση θίγονται ζητήματα όπως οι συντάξιμες αποδοχές οδοντιάτρων που τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι κατώτερες από των υπολοίπων επιστημόνων, καταθέτοντας το βασικό αίτημα του κλάδου που είναι η εξίσωση τους.

Μεταξύ άλλων, κατέθεσε και την πρόταση για αύξηση των επιδομάτων στις νέες μητέρες στα 700-750 € για τέσσερις μήνες, κίνηση η οποία εάν ικανοποιηθεί θα δώσει ένα ευρύ μήνυμα ότι δεν απαξιώνεται η μητρότητα σε μία χώρα που τα τελευταία χρόνια πλήττεται από την υπογεννητικότητα.

Διαφωνία για το «Dentist Pass»

Τελευταίος πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία Κώστας Διαμαντόπουλος, ο οποίος στην αρχή της τοποθέτησης του στάθηκε στην μηδενική δημόσια χρηματοδότηση λέγοντας χαρακτηριστικά πως «βρισκόμαστε στο βυθό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν σε αύτη το 34% των δαπανών για οδοντιατρική φροντίδα προέρχεται από δημόσιες πηγές χρηματοδότησης».

Ο ίδιος εκτιμά πως η μηδενική δημόσια χρηματοδότηση δυσκολεύει την πρόσβαση των ασθενών στα οδοντιατρεία, διευρύνει τις ανισότητες στην στοματική υγεία και καταδικάζει τα φτωχότερα και πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού σε υγειονομική ένδεια. Βέβαια, χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη το προληπτικό πρόγραμμα για παιδιά από 6 έως 12 ετών που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο θα διευκολύνει την πρόσβασή τους στα οδοντιατρεία, ενώ σχολίασε και το γεγονός πως το ταμείο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσει την συγκεκριμένη δράση δεν συνιστά μία μόνιμη πηγή χρηματοδότησης και δε διασφαλίζει τη συνέχεια και τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Κλείνοντας, δε συμφωνεί με τον όρο «Dentist Pass» και υποστήριξε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει στον τομέα της υγείας η λογική της έκτακτης ενίσχυσης σε συνθήκες πληθωριστικής κρίσης.

Όλη η επικαιρότητα