Αγροτικά Ηλεία

Καλή η φετινή χρονιά για την κορινθιακή σταφίδα – Τρύγος με… χαμόγελα στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Μετά από χρόνια συνδυάζονται καλή ποιότητα και υψηλή τιμή

Με σύμμαχο τον καιρό εξελίσσεται η καλλιέργεια της  κορινθιακής σταφίδας στο Νομό μας, δημιουργώντας προσδοκίες στους αγρότες για καλύτερη παραγωγή, όσον αφορά την ποιότητα, σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές.

Ευχή όλων των παραγωγών είναι να μη σημειωθούν βροχές και οι τιμές εκκίνησης πώλησης του προϊόντος  να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Ο αγροτικός κόσμος ζει στον πυρετό του πρώτου τρύγου: της μαύρης σταφίδας. Με την ευχή για διατήρηση της καλοκαιρίας, οι σταφιδοπαραγωγοί παλεύουν με τις αντιξοότητες και τα προβλήματα της καλλιέργειας.

Ο ζουμερός καρπός που για αιώνες αποτελεί ένα από  τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα  , έχει ωριμάσει και μαζεύεται με κόπο, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, για να απλωθεί στα αλώνια και να λιαστεί, προσφέροντάς  μία από τις θρεπτικότερες και πολυτιμότερες τροφές.

Ο τρύγος έχει «μεσιάσει», κατά την τοπική έκφραση, έχει προχωρήσει δηλαδή σημαντικά. Σε κάποιες περιοχές του Νομού μας, ανάλογα με τη φάση ωρίμανσης του καρπού, έχει ήδη ολοκληρωθεί ενώ  σε άλλες βρίσκεται στο τέλος.

Η διαδικασία της συγκομιδής είναι ιδιαίτερα επίπονη και η αγωνία κορυφώνεται καθώς οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς μπορεί να πάνε στράφι από μια ξαφνική αναποδιά του καιρού,  αυτό  άλλωστε μας επισήμαναν και  οι παραγωγοί των περιοχών Καράτουλα, Σωπίου και Χαριάς τους οποίους και συναντήσαμε στις καλλιέργειές τους.

Μεγάλες οι προσδοκίες

Όπως μας  ανέφεραν οι  παραγωγοί , οι προσδοκίες για τη φετινή χρονιά είναι μεγάλες, δεδομένου ότι οι δύο τελευταίες χρονιές ήταν άκρως ζημιογόνες , λόγω της μεγάλης ξέρας το 2017 και του σαπίσματος το 2018. «Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι ένα προϊόν πολύ σημαντικό για τη χώρα μας και πρέπει να το διαφυλάξουμε».

Η ποιότητα του προϊόντος την χρονιά αυτή   είναι εξαιρετική, και εφόσον συνεχιστούν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, τότε τα χαμόγελα θα επιστρέψουν ξανά στους παραγωγούς ύστερα από δύο χρόνια σημαντικών απωλειών για το εισόδημά τους.

Μοναδικό «αγκάθι» οι μειωμένες ποσότητες λόγω μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, του υψηλού καλλιεργητικού κόστους και των δυσκολιών της προηγούμενης χρονιάς με την ασθένεια της σταφίδας.

Βέβαια και φέτος   υπήρχαν  οι περιπτώσεις που προκλήθηκαν   ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες , πριν από περίπου ενάμιση μήνα, όταν ο καρπός ήταν πάνω στο φυτό.

Πάντως κάποια από τα προβλήματα οφείλονται σε μη επαρκείς και σωστές καλλιεργητικές φροντίδες λόγω έλλειψης χρημάτων, αφού όπως μας τόνισαν η καλλιέργεια της σταφίδας είναι πλέον με τις τιμές των φαρμάκων εξαιρετικά κοστοβόρα.

Αυτή άλλωστε είναι και η μοίρα του αγρότη, είναι το παράπονο που βγαίνει από τα χείλη όλων , αφού όπως μας είπαν εργάζονται για μήνες στις σταφίδες πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, δαπανούν πολλά χρήματα για την καλλιέργεια και στο τέλος πάντα υπάρχει η αβεβαιότητα για την τιμή πώλησης του προϊόντος και για το αν θα κατορθώσουν να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν δαπανήσει.

Όμως αυτό που μας είπαν όλοι τους με χαμόγελο,  ήταν ότι η σταφίδα είναι συνυφασμένη με την ζωή τους, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι τους , αφού από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους θυμούνται και την εργασία τους στα χωράφια της σταφίδας.

Σταφίδα….μία αρχαία υπερτροφή

Διάσημη από την αρχαιότητα, έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής για τις ευεργετικές της ιδιότητες. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία, κάλιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Έχει αντικαρκινική δράση ενώ ακόμα και τα κουκούτσια, όταν αυτά υπάρχουν, συνεισφέρουν στο αντιοξειδωτικό της περιεχόμενο. Σαφώς λοιπόν αποτελεί και ένα εξαιρετικό σνακ ακόμα και για όσους γυμνάζονται αφού είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας. Δίκαια την αποκαλούν και “ελληνικό μαύρο χρυσό”, εφόσον διαπιστωμένα περιέχει συστατικά που βρίσκουμε στις λεγόμενες “υπερτροφές”. Επίσης, αποδεδειγμένα χορταίνει, οπότε βοηθά στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων. Οι επιστήμονες προτείνουν  να βάλουμε τη σταφίδα στην καθημερινή μας διατροφή, καταναλώνοντάς τη ως μία από τις τρεις μερίδες φρούτων που πρέπει να έχουμε στο ημερήσιο διαιτολόγιο μας.Σε γλυκά ή φαγητά θα τη χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε μια διακριτική γλυκιά πινελιά στις συνταγές μας. Σε κέικ, πίτες, τάρτες αλλά και σε ψητά καθώς και γεμίσεις κρεατικών ή πουλερικών. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις τροφίμων που η αντιοξειδωτική τους συμπεριφορά κατά το μαγείρεμα-ψήσιμο παραμένει σταθερή ή σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνεται κιόλας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ευσταθία Ευθυμιοπούλου

Η σταφίδα είναι  η ζωή μας, και πώς να μην είναι αφού ασχολούμαστε με αυτή 40 χρόνια. Όλη η οικογένεια βοηθάει στον  τρύγο  γιατί με το κόστος καλλιέργειας να έχει φτάσει στα ύψη στο τέλος δεν μένει τίποτα. Ελπίζουμε φέτος μετά από τις προηγούμενες δύσκολες χρονιές, να μας μείνει κάτι. Έως τώρα ο καιρός στάθηκε σύμμαχος μας και ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι.

Χρήστος Γώγολος -Γεωπόνος ΕΑΣ Ηλείας

Την φετινή χρονιά οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την καλλιέργεια της σταφίδας, με αποτέλεσμα η ποιότητα του προϊόντος να  είναι εξαιρετική, στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται χωρίς προβλήματα και με σύμμαχο τον καιρό. Όπως βλέπεται όλος σχεδόν ο πληθυσμός της περιοχής εδώ ασχολείται με την σταφίδα και περιμένουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Χρήστος Σταυρόπουλος

Η ποιότητα της σταφίδας  φέτος είναι εξαιρετική, βέβαια οι ποσότητες δεν είναι μεγάλες στο σύνολο των παραγωγών αλλά ελπίζουμε με την διατήρηση της τιμής η φετινή χρονιά να κλείσει θετικά. Δυστυχώς το κόστος παραγωγής και φέτος ήταν εξαιρετικά υψηλό.

Για να καταλάβετε λόγω των πολλών βροχών αναγκαστήκαμε να ραντίσουμε 12 φορές για να προστατέψουμε την παραγωγή.

Τα έξοδα είναι πολλά και μόνο με μία καλή τιμή πώλησης θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα έξοδα μας.

Γιάννης Κοτσώνης

Οι σταφίδες λόγω των καιρικών συνθηκών έμειναν λίγο πίσω και τώρα ξεκινάμε σιγά σιγά  την συγκομιδή. Φέτος έχουμε άριστη ποιότητα και καλή ποσότητα. Ελπίζουμε με μία καλή τιμή, οι κόποι μας να ανταμειφθούν.

Γιατί τα έξοδα καλλιέργειας κάθε χρόνο δυστυχώς αυξάνονται και στο τέλος αυτά που μας μένουν είναι ελάχιστα.

Σπήλιος Κοτσώνης

Μέχρις στιγμής με την βοήθεια του καιρού η καλλιέργεια εξελίσσεται καλά και η ποιότητα του προϊόντος είναι εξαιρετική πραγματικά. Οι ποσότητες βέβαια δεν είναι μεγάλες στις πιο πολλές καλλιέργειες αλλά με μία καλή τιμή πιστεύω να κλείσουμε την χρονιά θετικά.

Μετά από αρκετά χρόνια είμαστε και πάλι αισιόδοξοι για το σύνολο της παραγωγής μας.

Παναγιώτης Λαμπρόπουλος

Φέτος έχουμε και παράγωγη καλή και ποιότητα ακόμα καλύτερη. Όμως αν η τιμή πώλησης δεν είναι υψηλή τότε θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Το κόστος καλλιέργειας είναι στα ύψη, φάρμακα, γεωπόνοι και εμείς οι αγρότες όλοι μας, είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε τόσα χρήματα για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε.

Η σταφίδα είναι μία απαιτητική καλλιέργεια και σε κόπο και σε κόστος.

Κωνσταντίνος Κουρκουμέλης

Όλο τον χρόνο αγωνιζόμαστε στις σταφίδες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του τρύγου ο καιρός θα είναι σύμμαχος μας και δεν θα έχουμε άλλα προβλήματα.

Φέτος η σταφίδες έχουν εξαιρετική ποιότητα και μέτρια σχετικά ποσότητα.

Μετά από χρόνια ελπίζουμε ό αγροτικός κόσμος της περιοχής μας να ικανοποιηθεί και να μπορέσει να βγάλει τα υψηλά έξοδα καλλιέργειας.

Όλη η επικαιρότητα