Ηλεία Πολιτισμός

Καλίδονα: Γιορτή πολιτισμού απόψε στο «Βαρκό»

Ακούστε το άρθρο
  • Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλίδονας «Σάρενα».

Γιορτή πολιτισμού για ακόμα μια φορά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλίδονας «Σάρενα», που με τη συμβολή της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας διοργανώνει απόψε  στο «Βαρκό» Καλίδονας μια μοναδική εκδήλωση στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Οι παρευρισκομένοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακό γλέντι με το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής «Δαλιάνη».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Τριανταφυλλιά Νιάρχου μιλώντας στους δημοσιογράφους ευχαρίστησε για την προβολή της εκδήλωσης για ακόμα μια χρονιά. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πιστοί στο ραντεβού μας με το Βαρκό, τον κόσμο, την παράδοση και τον πολιτισμό. Το πρόγραμμα είναι εντυπωσιακό και ελπίζω ο κόσμος να ανταποκριθεί όπως κάθε χρόνο. Πρόκειται για συνάντηση της παράδοσης με τον πολιτισμό. Στις 22 Αυγούστου είναι το 15ο Φεστιβάλ των Παραδοσιακών Χορών με το δημοτικό συγκρότημα του Γεώργιου Δαλιάνη. Όσοι δώσουν το παρόν, θα αναπολήσουν μνήμες από το παρελθόν».

Η ιστορία του «Βαρκό» είναι γνωστή και είχε καθιερωθεί από το 1983 που πρωτολειτούργησε η εκκλησία και μετά οι κάτοικοι του χωριού δημιούργησαν ένα παραδοσιακό πανηγύρι.

«Ο χώρος αυτός για εμάς είναι μια ζωντανή ιστορία και γι’ αυτό το τιμούμε. 23 Αυγούστου είναι μια συναυλία με το μαέστρο του μπουζουκιού το Χρήστο Νικολόπουλο, την Πίτσα Παπαδοπούλου, την Ασπασία Στρατηγού και το Δημητριάδη. Προσπαθούμε πάντα να διατηρούμε την ποιότητα, την παράδοση και τον πολιτισμό μας.

Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, αφού πρέπει να διαθέτεις ψυχική δύναμη, υπομονή, αντοχές, μιας και όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση», τόνισε η κ. Νιάρχου και συνέχισε: «Αυτές τις μέρες μας νοιάζει η επιτυχία της εκδήλωσης. Όσον αφορά το εκκλησάκι, υπάρχει μια αλλαγή που μας στεναχωρεί ιδιαίτερα. Το Υπουργείο Πολιτισμού είχε κάνει μια αυτοψία στην οποία αναφέρεται ότι τα βράχια είναι επικίνδυνα, έστειλε επιστολές στις υπηρεσίες που αποφάνθηκαν πως πρόκειται για χώρο της εκκλησίας. Από ‘κει και πέρα, το εκκλησιαστικό συμβούλιο που είναι υπεύθυνο πήρε την απόφαση να μη λειτουργήσει η εκκλησία φέτος. Δεν ξέρω ποια θα είναι η αντίδραση του κόσμου σ’ αυτή την εξέλιξη, μιας και είχε συνηθίσει να έρχεται και στον Εσπερινό».

Όλη η επικαιρότητα