Γυναίκα Συνεντεύξεις

Καλλιόπη Ηλιοπούλου: Μουσική = ψυχοθεραπεία

Η Καλλιόπη Ηλιοπούλου, γέννημα θρέμμα Αθηναία, με καταγωγή από τα Άγναντα Ηλείας και την Σέριφο, είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.
Η ενασχόλησή της με την μουσική ξεκινά στα χρόνια του δημοτικού όπου για 8 συναπτά έτη διδάσκεται κατ’ οίκον την σπουδή της κλασσικής κιθάρας.  Το 2003 δίνει εξετάσεις σε Ωδείο, όπου και κατατάσσεται στη Δευτέρα Μέση. Ακολουθεί μια παύση λόγω σχολικών εξετάσεων κι έπειτα αρχίζει η δημιουργική περίοδος όπου συνθέτει δικά της τραγούδια. Η πρώτη της μουσική απόπειρα γίνεται το 2013 με την ‘‘ΜΙΣΗ ΕΥΧΗ’’ την οποία και αποφασίζει να μοιραστεί σε μουσικό διαγωνισμό. Εκεί, την ανακαλύπτει ο Θάνος Χασιώτης, μουσικοσυνθέτης από τη Θεσσαλονίκη όπου και συνεργάζονται σε αρκετά τραγούδια του ίδιου. Το 2014 έρχεται το πρώτο digital single, τα ‘‘ΟΡΙΑ’’, σε στίχους και μουσική του καλού της συνεργάτη Φώτη Καλαντζή. Σημαντικός σταθμός στην μουσική της πορεία αποτελεί το ‘‘ΜΟΙΡΟΛΟΓΙ’’.  Ένα τραγούδι που η ίδια υπογραφεί τους στίχους και τη μουσική και που το 2016 την κατατάσσει  στην 2η θέση, στον 4ο Διαγωνισμό Τραγουδιού του MusicHeaven, ανάμεσα σε 331 συμμετοχές. Το 2017 κυκλοφόρησε μέσω της Heaven κυκλοφορεί το ‘‘ΚΙΣΜΕΤ ΔΙΚΟ ΜΟΥ’’ και το ‘‘ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ’’, σε στίχους του Φώτη Καλαντζή και του Μιχάλη Παπανίκα αντίστοιχα και σε μουσική δικής της. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως μετράει πολλές συνεργασίες με αξιόλογους καλλιτέχνες σε διάφορα είδη μουσικής, τόσο σαν ερμηνεύτρια όσο και σαν δημιουργός, σε δισκογραφημένες δουλειές και μη. Ο Κώστας  Γαλίτης, ο Γιάννης Ταυλάς, η Χλόη Αμάραντου, η Mingrelia, ο Άρης Λύτρας, ο Βασίλης Πουλημενάκος, ο Κώστας Άγας, ο Χρήστος Κανελλόπουλος, η Γιώτα Λιαποπούλου, η Κέλλυ Κουνάκη, η Μαρία Τριανταφύλλου (mariso), ο Δημήτρης Διπλάρας, η Τραϊάνα, η Άννα Μαριά Μεσσάρη και η Μαρία Κωσταράκη είναι κάποιοι από αυτούς.

Με αφορμή την παρουσία σου ως δεύτερη φωνή σε αρκετά τραγούδια του νέου και ανερχόμενου ταλέντου Γιάννη Κορίζη, πως αισθάνεσαι που έχουν ιδιαίτερη απήχηση προς τον κόσμο;
Τον Γιάννη τον γνώρισα μέσω του John Thanos, κοινός μας φίλος και συνεργάτης. Μόλις άκουσα την χροιά του αλλά και την ποιότητα που απέπνεαν τα τραγούδια του, ένιωσα πολύ όμορφα που θα αποτελούσα κι εγώ ένα μέρος αυτού του αξιοπρεπούς μουσικού οίστρου. Παρά το νεαρό της ηλικίας του – η ερμηνεία του είναι απίστευτα ώριμη. Οπότε χαρά και μόνο χαρά μπορώ να αισθάνομαι.

Από πότε ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το τραγούδι; Στάθηκε κάποιο πρόσωπο ή αιτία αφορμή για να ασχοληθείς μ’ αυτό τον τομέα;
Με το τραγούδι συγκεκριμένα , υπό τον όρο της ερμηνείας, ασχολούμαι από το 2014 όπου κυκλοφορήσαμε ‘‘ΤΑ ΟΡΙΑ’’ και ήταν η πρώτη φορά που ερμήνευσα τραγούδι άλλου με πιο επίσημη μορφή. Γενικότερα με την μουσική ξεκίνησα από το δημοτικό παίζοντας κιθάρα στις αγαπημένες σχολικές χορωδίες – κι έπειτα στο Λύκειο άρχισα να γράφω και να συνθέτω και τα δικά μου τραγούδια. Η μητέρα μου αποτέλεσε αφορμή καθώς η πρώτη μου κιθάρα είναι η δική της κιθάρα (και με κυνηγούσε να μην την παρατήσω).

Ανάμεσα στους στόχους που έχεις θέσει για το μέλλον, υπάρχει πιθανότητα να κάνεις κάτι δικό σου;
Αν με το ‘‘να κάνω κάτι δικό μου’’ αναφέρεσαι ίσως στην δημιουργία ενός άλμπουμ σε φυσική μορφή – είναι σίγουρα κάτι που το σκέφτομαι καιρό τώρα κι ευελπιστώ να καταφέρω να το κάνω πραγματικότητα. Σε γενικές γραμμές όμως, έχω ήδη κάποιες επίσημες κυκλοφορίες, μερικές εκ των οποίων έχω ερμηνεύσει και συνθέσει προσωπικά και άλλες που έχω επιμεληθεί την μουσική μόνο. Οπότε ένας ακόμη στόχος θα ήταν να μεγαλώσει ο κύκλος των συνεργατών/φίλων που θα επέλεγαν να ερμηνεύσουν δημιουργίες μου.

Ποια είναι τα είδη που αγαπάς (και θα επιθυμούσες να ασχοληθείς μ’ αυτά;
Έχω ασχοληθεί με αρκετά είδη μουσικής. Ποπ, ελαφρολαϊκά, πιο ελαφρά/ακουστικά τραγούδια, ροκ ακόμη και με χιπ χοπ. Αυτό το ποικίλο πάντρεμα προέκυψε από το γεγονός ότι τα τραγούδια μου προέρχονται από ανθρώπους που εμπιστεύομαι κι εκτιμώ πολύ. Ανθρώπους που ασχολούνται με τη μουσική και που μου έδωσαν το «πάτημα» να πειραματιστώ ακόμη περισσότερο. Αυτό με βοήθησε αρκετά στο να ξεδιαλύνω προς τα πού θα ήθελα να κινηθώ μουσικά όχι μόνο ως ερμηνεύτρια αλλά και ως δημιουργός.  Έχω μια αγάπη προς την ροκ και την πιο ‘‘έντεχνη’’ μουσική σκηνή να πω την αλήθεια μου. Το σίγουρο όμως είναι πως μου αρέσει να ‘‘μπαίνω’’ σε διάφορα μουσικά μονοπάτια και να τα φέρνω στα μέτρα μου. Άλλωστε η μουσική δεν έχει όρια.

Τι σημαίνει για εσένα μουσική και ποια θέση κατέχει στη ζωή σου;
Μουσική = ψυχοθεραπεία. Η θέση της είναι πρωτεύουσας σημασίας καθώς χωρίς αυτή – νομίζω πως θα έχανα κατά κάποιο τρόπο την ισορροπία μου.

Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές σας και ποιοι καλλιτέχνες αποτελούν πρότυπα και πηγές έμπνευσης για εσάς;
Είμαι παιδί των 90’s, οπότε η grunge μουσική σκηνή είναι η βασική μου επιρροή (π.χ. Nirvana, The Gathering, Alice in Chains, Chris Cornel) Λατρεύω Tori Amos επίσης – ψυχεδελική μορφή με την καλή έννοια. Από ελληνικής πλευράς μ’ αρέσει πολύ η Τζώρτζια από τους Μπλε, με τους οποίους – δεν σου κρύβω – πως ονειρεύομαι και μια συνεργασία.

Τέλος, ανάφερε τις δικές σου συμβουλές για τα άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο του τραγουδιού.
‘‘Κάνε το κέφι σου χωρίς να περιμένεις κάτι’’. Αυτή την συμβουλή είχαν δώσει σε μένα και αυτή δίνω κι εγώ με την σειρά μου. Γνωρίζουμε πως τα πράγματα στον καλλιτεχνικό χώρο κι όχι μόνο, είναι κάπως στριμωγμένα. Προσωπικά δεν βιοπορίζομαι από την μουσική οπότε κι έχω το ελεύθερο να ασχολούμαι μαζί της  οποιαδήποτε στιγμή θελήσω εγώ. Δεν μπορώ να δω την μουσική ως δουλειά γιατί ενστικτωδώς θα μου βγάλει μια ‘‘υποχρέωση’’ και η μουσική  κάθε άλλο παρά υποχρέωση είναι.  Από την δική μου σκοπιά λοιπόν, θα έλεγα να κάνετε αυτό που σας ευχαριστεί και ‘‘γεμίζει’’ την ψυχούλα σας, παίρνοντας και τον εαυτό σας μαζί και ό, τι είναι να γίνει – θα γίνει!

Όλη η επικαιρότητα