Μεσσηνία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Καλό Νερό – Τσακώνα με αυτοχρηματοδότηση στις προτεραιότητες της κυβέρνησης

Ακούστε το άρθρο

Προτεραιότητα θεωρείται για την κυβέρνηση ο οδικός άξονας Καλό Νερό – Τσακώνα και φέρεται να επιλέγει τη σύμβαση παραχώρησης, ως λύση για την κατασκευή του, σύμφωνα με αξιόπιστους κυβερνητικούς κύκλους. Η κυβέρνηση αναζητεί εναλλακτικές χρηματοδοτικές πηγές, καθώς τα χρήματα του ΕΣΠΑ είναι λίγα και δεν επαρκούν.

Και για το Καλό Νερό – Τσακώνα, μήκους 28 χιλιομέτρων, η σύμβαση παραχώρησης για την κατασκευή και η επιβολή διοδίων για τη λειτουργία του έργου, εξετάζεται ως λύση που μπορεί να υλοποιηθεί. Ο συγκεκριμένος οδικός άξονας της Μεσσηνίας φαίνεται να έχει προτεραιότητα για το υπουργείο Υποδομών, καθώς ανήκει στα διευρωπαϊκά δίκτυα και είναι μέρος της Ολυμπίας Οδού που έμεινε εκτός σύμβασης παραχώρησης και του δημοσίου έργου (Πάτρα – Πύργος).

Επιπλέον θεωρείται πιο προχωρημένο μελετητικά από άλλα οδικά έργα του νομού, έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και σύντομα θα έχει και το σύνολο των υποστηρικτών μελετών, τις οποίες μελετάει ο “Μορέας”, με την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης. Για την ώρα, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν έχει ξεκαθαρίσει, ενώ δεν υπάρχει κι ετοιμότητα για ανακοινώσεις, για μελέτες και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Καλαμάτα και ευρύτερα στη Μεσσηνία, που θα υλοποιηθούν και δε θα μείνουν στα λόγια και τις υποσχέσεις.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με ενημέρωσή μας από το υπουργείο, δε θα γίνει η προγραμματισμένη σύσκεψη της Πέμπτης στο Δήμο Καλαμάτας με το υπουργείο και το “Μορέα”, για τις μελέτες των αντιπλημμυρικών και τις εκκρεμότητες του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου και η συνάντηση μετατίθεται για τον Ιούνιο. Οσον αφορά το Καλαμάτα – Ριζόμυλος, μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να υποβληθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου που μελετάει ο “Μορέας”, η οποία προβλέπει 4ιχνο δρόμο στα όρια του σημερινού, με παρακάμψεις της Μεσσήνης και της Βελίκας. Ο δρόμος για το συγκεκριμένο έργο αναμένεται μακρύς, με δεδομένη και την ανεπάρκεια των πόρων του ΕΣΠΑ.

Πηγή: Εφ.Ελευθερία

Όλη η επικαιρότητα