Πολιτισμός

Καλοκαίρι 2022: Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Με τη διάθεση της γιορτής να κυριαρχεί, η μουσική είναι αυτή που δίνει τον τόνο στο φετινό φεστιβάλ, φιλοξενώντας μεγάλα ονόματα και εκπλήξεις σε όλους τους χώρους του.
Ακούστε το άρθρο

Με περίπου 70 παραγωγές και 2000 καλλιτέχνες, πιο σφιχτό χρονικά αλλά πολυσυλλεκτικό θεματικά και γεωγραφικά πρόγραμμα, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2022 φιλοδοξεί φέτος να κάνει όσα οι περιορισμοί λόγω Covid το εμπόδισαν να πραγματοποιήσει τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια.

Με τη διάθεση της γιορτής να κυριαρχεί, η μουσική είναι αυτή που δίνει τον τόνο στο φετινό φεστιβάλ, φιλοξενώντας μεγάλα ονόματα και εκπλήξεις σε όλους τους χώρους του.

Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260 και το Ηρώδειο

Έτσι, η Πάτι Σμιθ (25/6), ο Μαξ Ρίχτερ (29/6), η Νταϊάνα Κρολ (30/6), η Λόρι Άντερσον (10/7), θα έρθουν φέτος το καλοκαίρι στο Ηρώδειο,  το πρόγραμμα του οποίου πλαισιώνεται από σημαντικές ελληνικές και ξένες ορχήστρες και φιλαρμονικές, αλλά και αγαπημένες ελληνικές φωνές.

Αλλά και η Πειραιώς 260, που ελπίζουμε και ευχόμαστε να αποκτήσει τη ζωντάνια και την πολυχρωμία που μας έλειψε, θα αξιοποιήσει -επιτέλους- τον αύλειο χώρο της, που το φεστιβάλ ονομάζει «Πλατεία» για να φιλοξενήσει ηλεκτρονική ή τζαζ μουσική, χορό, συζητήσεις ή απλώς συναναστροφή των θεατών. Εκεί άλλωστε θα γίνει και το πάρτι της έναρξης του φεστιβάλ, στις 27 και 28 Μαΐου, ένα διήμερο ηλεκτρονικής μουσικής με περισσότερους από 40 ανερχόμενους και καταξιωμένους ξένους και Έλληνες καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της house, techno, freestyle, experimental, nu-jazz μουσικής.

Η Νταϊάνα Κρολ

Την επίσημη έναρξη του προγράμματος, όμως, στο σπίτι του φεστιβάλ στην Αθήνα, στην Πειραιώς 260, θα κάνει το θέατρο, με τη νέα παράσταση του Γιάννη Χουβαρδά «Η άλλη πλευρά της καταιγίδας» (μια φανταστική συνάντηση του Όρσον Ουέλς με τον κόσμο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ), ενώ θα ανταμωθούμε και πάλι με καλλιτέχνες που αγαπάμε και μας έχουν συγκινήσει σε παλαιότερες διοργανώσεις.

«Η άλλη πλευρά της καταιγίδας», το νέο έργο του Γιάννη Χουβαρδά ανεβάζει τη θεατρική αυλαία στην Πειραιώς 260 για το 2022 © Alex Kat

Όπως τον Ίβο βαν Χόβε στη νέα του συνεργασία με την Comedie Francaise και τον «Ταρτούφο» του Μολιέρου (με αφορμή την επέτειο των 400 χρόνων από γέννηση του Γάλλου συγγραφέα) ή την παλιά μας γνώριμη, τη Γαλλοβιετναμέζα Καρολίν Γκυελά Ενγκυγέν, που (μετά την αξέχαστη «Σαϊγκόν» της) φέρνει φέτος την παράσταση «Αδελφοσύνη, φανταστική ιστορία» αλλά και τον Marco Layera και το Teatro La Re-Sentida που κέρδισε πέρσι το θερμό χειροκρότημα του κοινού στην Πειραιώς 260 χάρη στην ενέργεια των έφηβων πρωταγωνιστριών του.

Μετά τη “Σαϊγκόν” (που παρουσίασε το 2019), η Καρολίν Γκυελά Ενγκυγέν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με την παράσταση “Αδελφοσύνη, φανταστική ιστορία”

Με καθοριστική την παρουσία της νεότερης γενιάς Ελλήνων σκηνοθετών στο φετινό θεατρικό πρόγραμμα της Πειραιώς 260, η θεματολογία των παραστάσεων, και στο θέατρο και στο χορό, διακατέχεται από την αγωνία για το μέλλον του κόσμου, είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής και της οικολογικής καταστροφής είτε λόγω των βίαιων ή ρατσιστικών συμπεριφορών που διαρκώς αναδύονται είτε λόγω της ανυπαρξίας επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους. Αλλού κυριαρχεί η μελαγχολία, αλλού ο στοχασμός, αλλού η ρεαλιστική αφήγηση και αλλού το χιούμορ και ο σουρεαλισμός, όπως στην παράσταση του Γιώργου Κουτλή, σε γερμανικό κείμενο αυτή τη φορά: «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» του δραματουργού της Σαουμπύνε, Μάριους φον Μάγενμπουργκ.

Ο Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί το «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» του δραματουργού της Σάουμπυνε Μάριους φον Μάγενμπουργκ © Χρήστος Συμεωνίδης

Οι λάτρεις του χορού, επίσης, θα έχουν πολλές επιλογές στην Πειραιώς 260. Ανάμεσά τους η νέα δουλειά της βραβευμένης με Αργυρό Λέοντα για τον Χορό στην Μπιεννάλε της Βενετίας το 2018 Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας (στις προηγούμενες εμφανίσεις της στο φεστιβάλ συγκαταλέγονται οι παραστάσεις «Βάκχες» και «of ivory and flesh – statues also suffer»), η πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα του Edouard Hue και της ομάδας του Beaver Dam Company, η νέα παράσταση του Μάρτιν Τσίμμερμαν, ο οποίος είχε ενθουσιάσει το κοινό πέρσι με το «Ένα Δύο Τρία», η «Μανία» της Λία Ροντρίγκες -η οποία ξεκίνησε από την ομάδα της Μαγκί Μαρέν αλλά εδώ και χρόνια εργάζεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο έχοντας ιδρύσει μέσα στη μεγαλύτερη φαβέλα του μια σχολή για νέους χορευτές.

Από τις ελληνικές δυνάμεις με διεθνή παρουσία σημειώνουμε, το νέο έργο που υπογράφει η Πατρίσια Απέργη με τίτλο «Newtopia» -για έναν τόπο όπου κυριαρχούν η δικαιοσύνη, η ισορροπία και η ομορφιά, στον οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε διαφορετικά τις αντιρρήσεις μας, τις ήττες μας και τις επιθυμίες μας- αλλά και τη συνάντηση του Αντώνη Φωνιαδάκη με την χιπ χοπ μέσα από τους «Άξονες».

Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου: Τι θα δούμε στην Επίδαυρο

Στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, που φέτος επανέρχεται σε διήμερο εβδομαδιαίο πρόγραμμα (Παρασκευές και Σάββατα) και θα φιλοξενήσει συνολικά οκτώ παραστάσεις, την έναρξη θα κάνει ένας παλιός γνώριμος του θεατρόφιλων: ο Ολλανδός Γιόχαν Σίμονς με την «Άλκηστη» του Ευριπίδη, ενώ τις ξένες συμπαραγωγές στο αργολικό θέατρο θα συμπληρώσει ο Γερμανός Ούλριχ Ράσε με τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου. Το Εθνικό Θέατρο θα δώσει το παρόν με την «Μήδεια» του Μποστ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού καθώς και με τον «Αίαντα» του Σοφοκλή δια χειρός Αργύρη Ξάφη.

Παγκόσμια πρεμιέρα για την “Άλκηστη” του Ευριπίδη από το Schauspielhaus Bochum και τον Γιόχαν Σίμονς στην Επίδαυρο © Joerg Brueggemann

Φέτος, όμως, αναμένουμε να δούμε και τις δύο παραστάσεις που είχαν αναβληθεί πέρσι, λόγω των πυρκαγιών, την «Ελένη» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τον Βασίλη Παπαβασιλείου και στη Μικρή Επίδαυρο το «OSMOSIS» του Ευριπίδη Λασκαρίδη.

Στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου συνεχίζεται η ενότητα «Πάροδος» (το διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα, με στόχο την ανανεωτική προσέγγιση του αρχαίου δράματος) και ο Κύκλος Contemporary Ancients, στο πλαίσιο του οποίου νεότεροι συγγραφείς εμπνέονται από το αρχαίο δράμα. Η Κάλλια Παπαδάκη, που εμπνέεται από τον «Αίαντα» του Σοφοκλή, ο Ηλίας Μαγκλίνης, ο οποίος γράφει με αφετηρία την «Αλκηστη» του Ευριπίδη, και ο Χρήστος Χωμενίδης που εμπνέεται από τον «Ιωνα» του Ευριπίδη, είναι για φέτος οι συγγραφείς που το επιχειρούν.

Οι “Επιτρέποντες” του Μενάδρου σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου © Πάτροκλος Σκαφίδας

Φεστιβάλ Αθηνών: Διάλογος και αναζήτηση στο πρόγραμμα της Πειραιώς 260

Στην Πειραιώς 260, διατηρούνται και φέτος τα Pre-show talks, οι σύντομες εισηγήσεις, πριν από κάθε παράσταση, νέων θεατρολόγων ή ειδικών του χορού για τις παραστάσεις που πρόκειται να δούμε, αλλά και τα Post-show talks, οι συναντήσεις του κοινού με συντελεστές των παραστάσεων μετά το τέλος τους.

Συνολικά η διαδικασία του διαλόγου και της αναζήτησης ιδεών και τάσεων έχει ιδιαίτερη θέση στις εκδηλώσεις της Πειραιώς 260 φέτος. Έτσι ο «Κύκλος Αντιγόνη» (Antigonisms), που επιμελείται ο Διονύσης Καψάλης, θα φιλοξενήσει στην Πειραιώς 260, από τις 7 Ιουνίου ως τις 17 Ιουλίου, διαλέξεις και συζητήσεις με θέμα το φύλο, το νόμο, το θέατρο και την ποίηση, αφού «η τραγωδία της “Αντιγόνης” είναι το έδαφος όπου δοκιμάζονται εκ νέου, απέναντι στις σκληρές αντιθέσεις του καιρού μας, οι αξιακές μας βεβαιότητες».

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πηγές: ΥΠΠΟΑ, athensvoice.gr

Όλη η επικαιρότητα