«Καλπάζουν» τα κρούσματα μετά την άρση μέτρων: «Σε εξέλιξη το νέο κύμα» – Εκτίμηση για 20.000 μολύνσεις ημερησίως

Share

Δυσοίωνα είναι τα όσα δηλώνουν ειδικοί για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, την ώρα που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες επιβεβαιώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 7.163 νέα κρούσματα, ενώ στις αρχές Ιουνίου ήταν λιγότερα από τα μισά. Ενδεικτικά στις 3 Ιουνίου είχαν επιβεβαιωθεί 3.641 νέα κρούσματα. Σήμερα ήταν 5.689 τα νέα περιστατικά.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επεσήμανε πως είμαστε εντός «νέου κύματος» της Covid, που «έχει ξεκινήσει τις τελευταίας 10 μέρες, ίσως και λίγο παραπάνω».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έκανε στην ΕΡΤ ο καθηγητής, το νέο αυτό κύμα έχει «δυναμική να δώσει διπλό αριθμό κρουσμάτων από αυτό που έχουμε σήμερα». Αυτό, σε περίπτωση που δεν κάνουμε τίποτα, είπε, αλλά προσέθεσε πως όντως αυτή τη στιγμή «δεν κάνουμε τίποτα».

Οι τουριστικές περιοχές, όπως Μύκονος και Σαντορίνη, η Αθήνακαι -προσφάτως- η Θεσσαλονίκηείναι εκείνες όπου υπάρχει «πολύ γρήγορη αυξητική πορεία».

Ερωτώμενος για το πόσα μπορεί να είναι τα κρούσματα το επόμενο διάστημα, εκτίμησε πως θα πάμε σε μία αύξηση της τάξης του 65% έως τα τέλη Ιουνίου και θα δούμε περίπου 11.000 κρούσματα. Το νούμερο αυτό θα έχει διακυμάνσεις τον Ιούλιο, όντας μεταξύ 9 και 11 χιλιάδων, και από το τέλος του ίδιου μήνα θα αρχίσει να πέφτει.

Τζανάκης: Αναμένονται 20.000 κρούσματα την ημέρα

Πιο δυσμενές ήταν το σενάριο που παρουσίασε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «20.000 κρούσματα ημερησίως, κατά μέσο όρο».

«Σιγοκαίει μία φωτιά» είπε και εξήγησε πως ο «δείκτης μεταδοτικότητας έχει ξεπεράσει την Όμικρον 2, που κυριαρχούσε τον Μάρτιο».

Όσον αφορά στους λόγους αυτής της αύξησης, τόνισε πως η Όμικρον 4 και Όμικρον 5, που κυριαρχούν σε διαφορετικά μέρη της χώρας, «έχουν βρει οργανισμούς σε μία φθίνουσα ανοσοπροστασία» αλλά και «ο κόσμος δεν προσέχει καθόλου».

Επεσήμανε, ωστόσο, πως θα έχουμε «πολλά κρούσματα, με λιγότερες εισαγωγές».

«Οι σκληροί δείκτες δεν έχουν δείξει αυξήσεις»

Στη σταθερότητα των σκληρών δεικτών: νοσηλείες, ΜΕΘ και θάνατοι, αναφέρθηκε, με τη σειρά του ο πνευμονολόγος, Στέλιος Λουκίδης, στο Mega.

«Οι σκληροί δείκτες δεν έχουν δείξει αυξήσεις» αλλά «θα το επιβεβαιώσουμε τις επόμενες 7-10 μέρες». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εισαγωγές σε νοσοκομεία, που «έχουν αυξηθεί λιγάκι» αλλά επέμεινε πως ήταν κάτι αναμενόμενο.

O ίδιος, ωστόσο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τα κρούσματα, αναφέροντας πως ήταν αναμενόμενη η αύξηση μετά την άρση των μέτρων.

πηγή:lifo