Χωρίς κατηγορία

«Καλύπτει» το Υπουργείο η ‘Τριανταφυλλιά’

tsironis-4.jpg
Ακούστε το άρθρο

Απόλυτα ικανοποιημένος εμφανίστηκε χθες από την Αμαλιάδα ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης για την επιλογή της θέσης «Τριανταφυλλιά» ως χώρο κατασκευής του ΧΥΤΥ και του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και προανήγγειλε υποδοχή απορριμμάτων και διαχείριση μέσω της διαδικασίας της μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, αυτό που ο ΦΟΔΣΑ ονομάζει ενδιάμεση λύση, μέχρι το τέλος του έτους, εφόσον βεβαίως αντιμετωπιστεί η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Ο κ. Τσιρώνης δεν απέρριψε αλλά ούτε και προέκρινε σε αυτή τη φάση την οριστική λύση του προβλήματος μέσω της κατασκευής του εργοστασίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων που έχει προκριθεί, καθώς η διαφοροποίηση του Υπουργείου δεν έχει να κάνει ως προς τη μεθοδολογία αλλά θα γίνει διασταχυολόγηση ως προς τους τόνους διαχείρισης, για να ξεκαθαρίσει εάν θα γίνει μικρότερη και οικονομικότερη μονάδα.

Να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες

Γι’ αυτό άλλωστε και ειπώθηκε ότι η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση, δηλαδή κάπου ανάμεσα στην ενδιάμεση και την οριστική λύση, με τη δημιουργία μίας μικρότερης μονάδας που θα βασίζεται στη μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση με τις πιο σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης και με βασικό στόχο τη μείωση του κόστους. Ουσιαστικά δηλαδή ο σχεδιασμός απομακρύνεται από τη λύση των ΣΔΙΤ, η οποία θεωρείται επιβαρυντική για τους  πολίτες.

Τα παραπάνω ανέφερε αναλυτικά στη σύσκεψη που είχε στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας με το Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, αιρετούς και φορείς, αφού προηγουμένως είχε επισκεφθεί την περιοχή της  «Τριανταφυλλιάς» και είχε δει από κοντά το υπό εξέλιξη έργο.

Βέβαια οι οριστικές αποφάσεις, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα ολοκληρωθεί ο νέος Περιφερειακός σχεδιασμός, παρ’ όλα αυτά ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε ότι εξασφαλίζονται τα χρήματα για την ενδιάμεση λύση που προτείνει ο ΦΟΔΣΑ του Νομού Ηλείας.

Άλλωστε το τετράπτυχο που θέτει το Υπουργείο για την οριστική λύση και αναφέρθηκε από τον κ. Τσιρώνη, είναι πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση, με τελικό στόχο την οικονομία μηδενικών αποβλήτων.

 

Τα αιτήματα από το Δήμαρχο Ήλιδας

Νωρίτερα ο κ. Χριστοδουλόπουλος του ζήτησε να υπάρξει έγγραφη απάντηση από τα συναρμόδια Υπουργεία αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το έργο που έχει δρομολογηθεί και τι μέλλει γενέσθαι με τα 17 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Επίσης ζήτησε τη βοήθεια του Υπουργού στο πρόβλημα με τις κατολισθήσεις που παρατηρούνται στο σημείο κατασκευής του ΧΥΤΥ, την παρέμβασή του για την αδειοδότηση του δεματοποιητή στα ‘Κονιδέϊκα’, την έγκριση της επιπλέον χρηματοδότησης για τη μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης και την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την οδό πρόσβασης που οδηγεί στο ΧΥΤΥ, τις χρηματοδοτήσεις για τα πράσινα σημεία, την έγκριση της μελέτης για εξοικονόμηση ενέργειας στο διυλιστήριο του Πηνειού, το ενδιαφέρον του για την παράκτια προστασία, το περιαστικό δάσος της Κουρούτας, την ανάδειξη της λίμνης του Πηνειού και τη συνέχιση των ανασκαφικών εργασιών στην Αρχαία Ήλιδα.

 

Ένταση

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης δεν απεφεύχθη και η διένεξη μεταξύ της βουλευτού κας Έφης Γεωργοπούλου- Σαλτάρη και του πρώην Δημάρχου Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη αλλά και με την πρώην πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ κα Νίκη Κοκκαλιάρη.

Οι αιχμές που άφησε η κα Γεωργοπούλου και για την επιλογή της ‘Τριανταφυλλιάς’ αλλά και για την λύση που είχε προκριθεί για την κατασκευή εργοστασίου στερεών αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ και με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, προκάλεσε την αντίδραση της κας Κοκκαλιάρη και του κ. Λυμπέρη, οι οποίοι την κατηγόρησαν για παραπληροφόρηση αναφορικά με τη λύση που είχε προκριθεί και τόνισαν ότι δεν μπορεί να προσβάλλει μία δημοτική αρχή 16 ετών.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, και ορισμένοι εξ αυτών τοποθετήθηκαν με γνώμονα την εξεύρεση οριστικής λύσης, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Νώντας Παναγιωτόπουλος, Σπύρος Τζουλέκης Παναγιώτης Μαυρίκος και Χρήστος Φωτόπουλος, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Αναστάσιος Σμέρος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Κώστας Τσαούσης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Μαραγκός, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του δήμου κ. Λυκούργος Πολυχρονόπουλος.

Και για το δημοψήφισμα

Στην αρχή της σύσκεψης ήταν παρών και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Νίκος Διαμαντόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα παρέμενε και αποχώρησε, καθώς ανέφερε στον Υπουργό ότι επισκέφθηκε την περιοχή εν μέσω μίας δύσκολης κατάστασης για τη χώρα και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει βάση συζήτησης όταν δεν γνωρίζουμε τι μας ξημερώνει.

Να σημειωθεί ότι στην αρχή της συζήτησης ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις που αφορούν τη χώρα και δήλωσε ότι παρά τον εικονικό διχασμό που προσπάθησαν να επιβάλλουν στην κοινωνία, οι πολίτες δεν έχουν υποκύψει στον εκβιασμό και τόνισε ότι το ‘όχι’ στο δημοψήφισμα δίνει ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης. 

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα