Life

Καλύτερη ποιότητα αέρα μέσα στο σπίτι, αν έχετε αυτά τα φυτά εσωτερικού χώρου

Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 η NASA σε συνεργασία με τον οργανισμό Associated Landscape Contractors of America μελέτησε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν τα φυτά εσωτερικού χώρου να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν καθημερινά οι άνθρωποι, με απώτερο σκοπό να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα στις διαστημικές εγκαταστάσεις της NASA.

Βρήκαν πολλά φυτά που φιλτράρουν τις συνήθεις πτητικές οργανικές ενώσεις. Ευτυχώς για μας, τα φυτά αυτά μπορεί επίσης να βοηθήσει στο φιλτράρισμα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους στη Γη, όπου η ατμόσφαιρα μέσα στα σπίτια είναι συνήθως πολύ πιο μολυσμένη από ό,τι έξω από αυτά.

Έκτοτε, πολλές μελέτες δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of American Society of Horticultural Science,αποδεικνύοντας περαιτέρω τις έρευνες της NASA.

Δείτε ποια φυτά εσωτερικού χώρου φιλτράρουν καλά τον αέρα στο σπίτι:

Αλόη (Aloe Vera)

φυτά

Αυτό το χυμώδες φυτό βοηθά στην απομάκρυνση της φορμαλδεΰδης και του βενζολίου, τα οποία είναι υποπροϊόντα των χημικών καθαριστικών, της μπογιάς και άλλων ουσιών που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Πέρα από το φιλτράρισμα του αέρα στο σπίτι, η γέλη (τζελ) μέσα στα φύλλα της αλόης είναι γνωστό ότι μπορεί να βοηθήσει σε κοψίματα και εγκαύματα.

Μαργαρίτα Gerber (Gerbera jamesonii)

φυτά

Αυτό το φωτεινό, γεμάτο άνθη φυτό είναι αποτελεσματική στην απομάκρυνση του τριχλωροαιθυλενίου, το οποίο μπορεί να εισέλθει στο σπίτι σας μέσω των προϊόντων για στεγνό καθάρισμα. Είναι επίσης καλό για το φιλτράρισμα του βενζολίου που προέρχεται από τα μελάνια.

Χρυσάνθεμο (Chrysantheium morifolium)

φυτά

Τα πολύχρωμα λουλούδια του χρυσάνθεμου μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από το να δώσουν χρώμα και φως σε ένα δωμάτιο ή στο σαλόνι. Τα άνθη του βοηθούν επίσης στο φιλτράρισμα του βενζολίου, το οποίο υπάρχει σε κόλλες, χρώματα, πλαστικά και απορρυπαντικά. Αυτό το φυτό αγαπάει το έντονο φως, οπότε για να ανθίσει τοποθετήστε το κοντά σε ένα ανοιχτό παράθυρο όπου θα το χτυπάει άμεσα ο ήλιος.

Φίκος μπέντζαμιν (Ficus benjamina)

φυτά

Ένας ficus στο σαλόνι σας μπορεί να σας βοηθήσει να φιλτράρετε τους ρύπους που συνοδεύουν συνήθως χαλιά και έπιπλα, όπως η φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο και το τριχλωροαιθυλένιο. Η φροντίδα για έναν φίκο μπορεί να είναι σχετικά δύσκολη, αλλά μόλις βρείτε την σωστή ποσότητα νερού και ήλιου που χρειάζεται, τότε το φυτό θα αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αζαλέα (Rhododendron simsii)

φυτά

Αυτό το όμορφο φυτό απορροφάει την φορμαλδεϋδη από πηγές, όπως το κόντρα πλακέ ή ο μονωτικό αφρός. Επειδή αζαλέες ευδοκιμούν σε σημεία που δεν καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες, είναι καλό να την έχετε σε δροσερές περιοχές για τη βελτίωση του αέρα εσωτερικών χώρων και αν μπορείτε να βρείτε ένα φωτεινό σημείο.

ΠΗΓΗ: iatropedia

Όλη η επικαιρότητα