Κόσμος

Καμία συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

israel_palestine.jpg
Ακούστε το άρθρο
Σειρήνες αεράμυνας ήχησαν ξανά στην ισραηλινή επικράτεια και αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη Γάζα μετά τη λήξη της προσωρινής παύσης των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους. Διαψεύστηκαν τόσο από πλευράς κυβέρνησης Νετανιάχου, όσο και από τη Χαμάς, πληροφορίες ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός αρχής γενομένης από το πρωί της Παρασκευής.

Η πεντάωρης διάρκειας ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός έληξε στις 15.00 το μεσημέρι της Πέμπτης. Ακριβώς το λεπτό της λήξης ήχησαν οι αντιαεροπορικές σειρήνες καθώς έπεφτε η πρώτη ρουκέτα στην πόλη Ασκελόν του νότιου Ισραήλ για να ακολουθήσει μπαράζ.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Ma’an News Agency μετέδωσε επίσης το Ισραήλ επανέλαβε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Χανι Γιουνίς, Τζαμπαλίγια και Μπέιτ Λαχίγια.

Συγκεχυμένο παραμένει την ίδια στιγμή το τοπίο ως προς το εάν Ισραήλ και Χαμάς κινούνται άμεσα προς συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός. Το περιεχόμενο μεσολαβητικής πρότασης του Καΐρου εξετάζεται από τις δύο πλευρές, τη στιγμή που η σύγκρουση συμπληρώνει δέκα ημέρες μετά τους αμάχους και τα παιδιά της Γάζας να πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα.

Διεθνή και ισραηλινά μέσα μετέδωσαν το μεσημέρι της Πέμπτης δήλωση Ισραηλινού αξιωματούχου ότι επιτεύχθηκε στο Κάιρο συμφωνία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή αρχής γενομένης από τις 6.00 το πρωί της Παρασκευής, τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Ωστόσο, ακολούθησε διάψευση τόσο από πλευράς υπουργών της κυβέρνησης Νετανιάχου, όσο και από τη Χαμάς, με τον ίδιο αξιωματούχο να ανασκευάζει δήλωσή του ότι η συμφωνία είχε ήδη λάβει το «πράσινο φως» του συμβουλίου ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης.

Η εφημερίδα Haaretz μετέδωσε ότι ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε σε διπλωμάτες ότι οι αναφορές περί συμφωνίας «απέχουν μακράν από την πραγματικότητα».

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσαν επίσης στην Haaretz πως έχει επιτευχθεί πρόοδος, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει συμφωνία, ενώ ούτε και οι αιγυπτιακές Αρχές ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Φατάχ, του κινήματος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, o οποίος βρίσκεται στο Κάιρο «υπάρχει κάτι στο τραπέζι, όμως τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη».

Η προσωρινή παύση των εχθροπραξιών που συμφωνήθηκε την Πέμπτη για ανθρωπιστικούς λόγους διαταράχθηκε από τη ρίψη τριών ρουκετών κατά της ισραηλινής επικράτειας χωρίς να ακολουθήσει απάντηση του Ισραήλ. Η τηλεόραση της Χαμάς κατηγόρησε την ίδια στιγμή ότι το Ισραήλ παραβίασε τη συμφωνία εκτοξεύοντας βλήματα όλμου στην ανατολική πλευρά της Ράφα στη νότια Γάζα.

Η ολιγόωρη κατάπαυση του πυρός (με ισχύ από τις 10.00 έως τις 15.00 της Πέμπτης) ζητήθηκε από τον ΟΗΕ ώστε να επιτραπεί η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα που κατοικείται από 1,8 εκατ. Παλαιστίνιους που τελούν υπό ισραηλινό αποκλεισμό εδώ και χρόνια.

Η σύγκρουση έχει αφαιρέσει μέχρι στιγμής τη ζωή 227 Παλαιστινίων με το υψηλότερο τίμημα να πληρώνουν οι άμαχοι και τα παιδιά της Γάζας. Το Ισραήλ μετρά έναν νεκρό από το μπαράζ ρουκετών της Χαμάς και παγίως κατηγορεί την ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες κρύβοντας στρατιωτικές υποδομές σε αστικές ζώνες.

 
 
Πηγή: tovima.gr

Όλη η επικαιρότητα