Καιρός

«Καμίνι» ολόκληρη η χώρα: Εκρηκτικό κοκτέιλ ζέστης με υγρασία

Ακούστε το άρθρο

Σήμερα είναι η θερμότερη μέρα του κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με το θερμόμετρο να αναμένεται πως θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας…

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η θερμοκρασία θα φτάσει στη Θεσσαλία τους 41 – 42 βαθμούς, στα βόρεια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς (Βοιωτία, Φθιώτιδα) τους 40 – 41, ενώ στην Ανατολική Πελοπόννησο και στην Αττική τους 37 – 39.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τα ποσοστά υγρασίας, θα αυξήσουν το δείκτη δυσφορίας, κάνοντας το αίσθημα της ζέστης ακόμα πιο έντονο. Ο δείκτης δυσφορίας θα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα το Σάββατο ιδίως στη Θεσσαλία και στα βόρεια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς (Βοιωτία και Φθιώτιδα).

Παράλληλα, τις θερμές ώρες σήμερα, αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και από τα βόρεια, αναμένεται σημαντική ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Συναγερμός για φωτιές

Οι συνθήκες στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα θα δημιουργήσουν σήμερα υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας για την εκδήλωση και την εξάπλωση πυρκαγιών, οπότε απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση, προειδοποιεί το ΕΑΑ-meteo.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για σήμερα Σάββατο 3 Αυγούστου 2019, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (Λάρισα, Μαγνησία)
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια)
• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Λακωνία)

HARTIS

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

• Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
• Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίαςπροκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

via

Όλη η επικαιρότητα