Categories: Παιδί

Κάνει το διάβασμα καλό στο μωρό μου;

Share

Πότε πρέπει να αρχίσω να διαβάζω στο παιδί μου;

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς. Τα μωρά μπορούν και αναγνωρίζουν τη φωνή της μητέρας του από τη μήτρα κιόλας. Οπότε γιατί να μην αρχίσεις να κάνεις συνήθεια το να διαβάζεις δυνατά από την εγκυμοσύνη σου;

Και μόλις γεννηθεί το παιδί σου, είναι πολύ σημαντικό να του διαβάζεις ! Το μωρό δε θα καταλάβει τις λέξεις, αλλά με το να ακούει τη φωνή σου κινητοποιείται το ενδιαφέρον του για τους ήχους και αναπτύσσονται οι ικανότητες της ακοής του. Επίσης ανεξαρτήτως της ηλικίας του παιδιού το να διαβάζετε παρέα είναι ευκαιρία για δέσιμο μαζί του και αγκαλιές. Με το να αναπτύξεις μια καθημερινή ρουτίνα ανάγνωσης από την αρχή μαζί του, τα βιβλία θα γίνουν ένα φυσικό μέρος της ημέρας του παιδιού σου και θα το συνδέσει με διασκέδαση.

Γιατί το διάβασμα είναι καλό για το μωρό μου;

Το να διαβάζεις στο μωρό σου το βοηθάει να χτίσει το λεξιλόγιο του, να διεγείρει τη φαντασία του και να βελτιώσει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες. Όσο πιο πολύ του μιλάς τόσο καλύτερο είναι για την ανάπτυξή του. Με το διάβασμα εισάγεις το μωρό σου στον κόσμο των ιστοριών, των αριθμών, των γραμμάτων, των χρωμάτων, των σχημάτων και του δίνεις πληροφορίες για τον κόσμο γύρω του. Επίσης χτίζει τη μνήμη του και το λεξιλόγιό του και μέχρι να γίνει ενός, το μωρό σου θα έχει ήδη μάθει τους ήχους για να μιλήσει τη μητρική του γλώσσα. Όσες πιο πολλές λέξεις ακούει τόσο πιο πολύ θα αναπτύξει την ομιλία του.

Τι να διαβάζω στο βρέφος μου;

Τους τρεις πρώτους μήνες, καθώς σας σε ακούει να μιλάς, το βρέφος αντιλαμβάνεται τον ρυθμό της γλώσσας πιο πολύ και όχι το περιεχόμενο. Η επανάληψη είναι καλή γιατί βοηθάει το μωρό να εξελίξει τις γλωσσικές του ικανότητες. Και να φροντίζεις να το κάνεις ενδιαφέρον, να υπάρχει ποικιλία στη φωνή σου και να χρησιμοποιείς διαφορετικές φωνές για κάθε χαρακτήρα. Το μωρό σου ίσως να ενθουσιάζεται με εικόνες που έχουν έντονα και φωτεινά χρώματα με αντιθέσεις οπότε προμηθεύσου βιβλία γεμάτα με τέτοιες εικόνες! Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μπορέσει να κάνει μια σύνδεση μεταξύ των πραγμάτων που αγαπάει περισσότερο, της φωνής σου, της ζεστασιάς σου και των βιβλίων. Αυτό του δείχνει ότι το διάβασμα είναι ευχάριστο και σημαντικό. Δεν είναι ανάγκη να διαβάσεις όλο το βιβλίο. Απλώς αφιερώστε λίγα λεπτά σε διάφορες στιγμές και αυτό θα κάνει τη διαφορά.

Τι είδους βιβλία είναι κατάλληλα για μεγαλύτερα παιδιά;

Άφησε το παιδί σου να κάνει τον κριτή. Πιθανότατα θα καταλήξει να αποκτήσει αρκετά που θα γίνουν τα αγαπημένα του και θα λάμπει από ενθουσιασμό κάθε φορά που θα τα ανοίγετε!

Τα βιβλία με χρωματιστά σχέδια και παιχνιδιάρικες φράσεις σίγουρα θα τα ευχαριστήσουν. Μερικά παιδιά προτιμούν βιβλία με φωτογραφίες ενώ άλλα προτιμούν βιβλία με ενσωματωμένες δραστηριότητες, εικόνες που είναι κρυμμένες κλπ. Πιθανότατα να του αρέσουν και τα παραδοσιακά νανουρίσματα ή τα ρυθμικά τραγουδάκια για την ηλικία του που είναι εύκολο να τα θυμηθεί οπότε μπορείς να του τραγουδάς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από τη στιγμή που θα έχετε ερευνήσει ένα αγαπημένο είδος βιβλίου δοκίμασε κάτι άλλο. Είναι σίγουρο ότι το μωρό σου θα ευχαριστηθεί πολύ με κάτι διαφορετικό την επόμενη φορά. Μην διαλέξεις όμως κάτι πολύ εκλεπτυσμένο γιατί τα μωρά λατρεύουν να αρπάζουν και να βάζουν στο στόμα τους οτιδήποτε μπορούν να φτάσουν!

Χρειάζεται να του διδάξω ήχους και γράμματα;

Όταν αρχίσεις να του διαβάζεις εστίασε πρώτα στην ευχαρίστησή του και όχι στην εκμάθηση της αλφαβήτου. Μια πρόωρη εστίαση στα γράμματα, στους ήχους και στις συλλαβές μπορεί να του μειώσει τον ενθουσιασμό. Εάν του διαβάζεις συχνά θα μπορέσει, όταν είναι η ώρα, να κάνει το συνδυασμό μεταξύ των λέξεων που ακούει και των γραμμάτων που διαβάζει. Στο μεταξύ το να του διδάσκεις να ευχαριστιέται το διάβασμα είναι πιο πολύτιμο από το να μάθει τα φωνήεντα σε πολύ μικρή ηλικία!

Τέλος μπορείς να κάνεις το διάβασμα ακόμα πιο διαδραστικό κι ευχάριστο με το να συνδέεις τα γεγονότα και τα πράγματα για τα οποία διαβάζετε, με την καθημερινότητα του και στιγμές από τη ζωή του!

via