Διατροφή

Κάνεις διαλειμματική νηστεία; Τι μπορείς να πίνεις τις ώρες που δεν τρως

Η διαλειμματική νηστεία έχει πολλές διαφορετικές παραλλαγές.
Ακούστε το άρθρο

Η διαλειμματική νηστεία έχει πολλές διαφορετικές παραλλαγές.

Η βασική αρχή σε όλες, όμως, είναι ότι μοιράζεις το 24ωρο σε κάποιες ώρες που μπορείς να φας και τις υπόλοιπες δεν τρως τίποτα. Όμως, υπάρχει ένα μικρό “παραθυράκι”: εκείνες τις ώρες της νηστείας επιτρέπεται να πίνεις εκτός από νερό κάποια ροφήματα. Όμως, τι ακριβώς μπορείς να πίνεις αυτές τις ώρες;

Καφέ, αρκεί να είναι σκέτος

Ο καφές χωρίς ζάχαρη, γάλα κλπ έχει 0 θερμίδες, οπότε μπορείς να πίνεις όλες τις ώρες της ημέρας. Εάν έχεις συνηθίσει να τον πίνεις με ζάχαρη ίσως δυσκολευτείς στην αρχή να τον πίνεις σκέτο. Σ’ αυτή την περίπτωση, μπορείς να δοκιμάσεις να προσθέσεις άλλα συστατικά που δίνουν γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες, όπως λίγη κανέλα. Εάν προτιμάς τον καφέ σου με γάλα, μπορείς να τον απολαμβάνεις έτσι τις ώρες της ημέρας που επιτρέπεται να τρως. Ιδανικά, εάν κάνεις διαλειμματική νηστεία, μην πίνεις περισσότερα από δυο φλιτζάνια –εάν θέλεις περισσότερο προτίμησε τον ντεκαφεϊνέ. Ο σκέτος καφές σε άδειο στομάχι είναι πιο πιθανό να σας προκαλέσει εκνευρισμό αλλά και μεγαλύτερη όρεξη για φαγητό.

Τσάι

Ακριβώς όπως ο καφές, το τσάι είναι ένα ρόφημα χωρίς θερμίδες, εφόσον φυσικά δεν προσθέτουμε κάτι άλλο. Προσοχή: το έτοιμο τσάι, όπως το τυποποιημένο iced tea συνήθως περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, οπότε είτε διάβασε την ετικέτα για να βεβαιωθείς ότι δεν έχει καθόλου ζάχαρη είτε φτιάξε το μόνη σου. Γάλα, μέλι ή κρέμα μπορούν να προστεθούν στο τσάι μόνο τις ώρες της ημέρας που “επιτρέπεται” να τρως. Τέλος, αν και σε μικρότερες ποσότητες από ό,τι στον καφέ, το τσάι περιέχει επίσης καφεΐνη, γι’ αυτό μην πίνεις πάρα πολύ.

Ανθρακούχο νερό

Το νερό γενικά –ανθρακούχο ή όχι- δεν επιτρέπεται απλά αλλά επιβάλλεται στη διαλειμματική νηστεία για την καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού, αλλά και για την πρόληψη του αισθήματος της πείνας. Ένας ευχάριστος τρόπος για να πίνεις περισσότερο νερό είναι του δίνεις γεύση με χυμό λεμονιού, μέντα ή φλούδες αγγουριού.

Ροφήματα που “απαγορεύονται” στη διαλειμματική νηστεία

Αναψυκτικά, ακόμα και χωρίς ζάχαρη

Τα “κανονικά” αναψυκτικά προφανώς και πρέπει να αποφεύγονται, αφού περιέχουν πολλή ζάχαρη και θερμίδες. Όμως, ακόμα και τα light δεν ενδείκνυνται, αφού η γλυκιά γεύση τους οφείλεται σε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που τείνουν να αυξάνουν την πείνα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών τύπου light συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και την αποθήκευση λίπους.

Αλκοόλ

Ιδανικά, θα πρέπει να αποφύγεις εντελώς οτιδήποτε περιέχει οινόπνευμα όσο κάνεις διαλειμματική νηστεία –ακόμα και τις ώρες που επιτρέπεται να τρως. Εννοείται ότι δεν πρέπει να καταναλώνεις τις ώρες της νηστείας, γιατί περιέχει πολλές θερμίδες.

Πηγή: madamefigaro

Όλη η επικαιρότητα