Κινηματογράφος

Κάννες 2017: Τα φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα

Ακούστε το άρθρο
Η ώρα των βραβεύσεων πλησιάζει στις Κάννες και αρκετές είναι οι ταινίες που διεκδικούν Χρυσό Φοίνικα. Απονεμήθηκαν τα βραβεία του τμήματος Cinefondation, καθώς και του «Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών».

Ο Πήτερ Μπράντσοου της εφημερίδας The Guardian σημειώνει ότι τρεις ήταν οι θεματικές που κυριάρχησαν στις ταινίες των Καννών: Πρόσφυγες, Ρωσία και η κατάρρευση της μεσαίας τάξης.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα επιλέξει η κριτική επιτροπή και πολύ συχνά οι προβλέψεις έχουν διαψευστεί. Ωστόσο, αρκετές είναι οι ταινίες που διεκδικούν κάποιο από τα μεγάλα βραβεία της διοργάνωσης.

Ένα από τα μεγάλα φαβορί είναι το Loveless του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ. Ο ρώσος σκηνοθέτης κάνει και πάλι μια σκληρή ταινία για τη ρωσική κοινωνία και παρ’ όλο που η ταινία προβλήθηκε σχεδόν στην αρχή του Φεστιβάλ, πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν ότι πρόκειται για μία από τις ταινίες που έχει μείνει πιο έντονα στο μυαλό τους. Ο Ζβιάγκιντσεφ δεν είχε κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα για τον εξαιρετικό Λεβιάθαν, οπότε ίσως αυτή να είναι η στιγμή του.

Από την άλλη, διθυραμβικές κριτικές έχει λάβει η ταινία 120 Beats per Minute που στρέφει το βλέμμα της σε ακτιβιστική οργάνωση που πολεμά για την ενημέρωση πάνω στο θέμα του AIDS. Πρόκειται για ένα θέμα που δυστυχώς δεν βλέπουμε συχνά στο σινεμά. Αυτή τη φορά, πολλοί μιλούν για μία πολύ σημαντική ταινία που θα μπορούσε να φύγει από τις Κάννες με Χρυσό Φοίνικα.

Δεν θα πρέπει, πάντως, να αγνοεί κανείς ταινίες όπως το Wonderstruck του Τοντ Χέινς ή το The Beguiled της Σοφία Κόπολα.

Οποιαδήποτε από αυτές τις ταινίες θα μπορούσε ίσως να κερδίσει και το Grand Prix, ενώ για το βραβείο της Επιτροπής, μάχη θα δώσουν και μερικές ακόμα ταινίες, όπως το Okja -παραγωγής Netflix-, ή το Happy End του Μίκαελ Χάνεκε. Ο τελευταίος δεν αποκλείεται να φύγει από τις Κάννες με βραβείο σκηνοθεσίας, αν και για το συγκεκριμένο βραβείο υπάρχουν και άλλα ονόματα που ακούγονται: η Σοφία Κόπολα είναι ένα από αυτά, ο Ρούμπεν Έστλουντ αποτελεί άλλο ένα, ενώ και ο Γιώργος Λάνθιμος θα μπορούσε να κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο.

Για το βραβείο ανδρικής ερμηνείας, δύο είναι τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο: εκείνο του Ρόμπερτ Πάτινσον για την ταινία Good Time των αδελφών Σάφντι και εκείνο του Άνταμ Σάντλερ για την ερμηνεία του στην ταινία The Meyerowitz Stories. Θα ήταν μεγάλη δικαίωση για τον Σάντλερ να κερδίσει το συγκεκριμένο βραβείο, καθώς αρκετά συχνά έχει βρεθεί στο στόχαστρο των κριτικών για τις κακές του ερμηνείες. Πάντως, σε αυτή την κατηγορία πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι με το βραβείο θα μπορούσε να φύγει και ο Φιλίπ Γκαρέλ που ερμηνεύει τον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ στην ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους, Redoubtable.

Η φετινή «βασίλισσα» των Καννών ήταν η Νικόλ Κίντμαν και δεν αποκλείεται να φύγει από τις Κάννες με βραβείο γυναικείας ερμηνείας -πιθανώς για το The Killing of a Sacred Deer, ενώ πολλοί θέλουν ως φαβορί τη Μαριάνα Σπίβακ του Loveless. Δεν θα πρέπει να παραβλέπει κανείς και τη Βασίλινα Μακόβτσεβα, πρωταγωνίστρια της ταινίας A Gentle Creature του Σεργκέι Λοζνίτσα.

Στην κατηγορία του σεναρίου τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα και το βραβείο θα μπορούσαν να κερδίσουν αρκετές ταινίες: A Gentle Creature, The Killing of a Sacred Deer, Happy End, μεταξύ άλλων.

Τα βραβεία του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών

Τα πρώτα βραβεία της διοργάνωσης απονεμήθηκαν και δεν είναι άλλα από εκείνα του τμήματος «Το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών».

Το μεγάλο βραβείο του τμήματος κέρδισε η δεύτερη ταινία της κινεζο-αμερικανίδας Κλόε Τζάο, The Rider.

Δύο ταινίες έλαβαν το βραβείο SACD που απονέμει η γαλλική Ένωση Σεναριογράφων και Σκηνοθετών: Το L’ Amant d’ Un Jour του Φιλίπ Γκαρέλ και το Un Beau Soleil Interieur του Κλερ Ντενί.

Το βραβείο Europa Cinemas Label που δίνεται σε ευρωπαϊκή ταινία, απονεμήθηκε στον Τζόνας Καρπινιάνο και την ταινία του A Ciambra, η οποία αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού Ρουμάνου στη Καλαβρία, του οποίου ο αδελφός εξαφανίζεται. Παραγωγός της ταινίας είναι ο Μάρτιν Σκορσέζε.

Το βραβείο μικρού μήκους ταινίας δόθηκε στον Μπενουά Γκριμάλτ και την ταινία Retour a Genoa City.

Cinéfondation

Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη υπήρξε μέλος της επιτροπής του τμήματος Cinéfondation, με πρόεδρο τον Κριστιάν Μουντζίου.

Το πρώτο βραβείο της επιτροπής δόθηκε στην ταινία της Βαλεντίνα Μουρέλ, Paul is Here από το Βέλγιο. Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία Heyvan των Μπαχράν και Μπαχμάν Αρκ από το Ιράν, ενώ το τρίτο βραβείο έλαβε η ταινία Two Youthds Died του Τομάσο Ουσμπέρτι από τη Γαλλία.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα