Παιδί

Κάντε το μωρό να χαμογελάσει

Ακούστε το άρθρο

Το χαμόγελο αποτελεί ένα κομβικό μέρος της ανάπτυξης του παιδιού. Πράγματι, η καλή αίσθηση του χιούμορ παίζει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης, στην ενίσχυση της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων όπως και στην ενδυνάμωση των κοινωνικών δεξιοτήτων. Ενθαρρύνοντας το μωρό να σας χαμογελάσει, το βοηθάτε να μάθει εξαρχής να μάθει να ανταποκρίνεται θετικά, πράγμα που αποτελεί ένα από τα πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Εσείς μπορείτε να δοκιμάσετε τους ακόλουθους τρόπους, ανάλογα με το μήνα της ηλικίας του, για να το ενθαρρύνετε:

Για μωρά τριών μηνών

Τα μωρά συνήθως μας χαρίζουν τα πρώτα τους χαμόγελα γύρω στους τρεις ή τους τέσσερις μήνες. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτήν την ηλικία, τα μωρά δεν έχουν αίσθηση του χιούμορ, χαμογελούν όμως είτε εξαιτίας φυσικών αντανακλαστικών είτε σαν μια μορφή μίμησης. Επειδή λοιπόν, είναι πολύ πιθανό το μωράκι σας να σας αντιγράφει το μοναδικό πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να του χαμογελάτε συχνά. Εκείνο θα σας απαντήσει, χαρίζοντάς σας το πιο όμορφό του χαμόγελο.

Για μωρά έξι μηνών

Τα μωράκια περίπου έξι μηνών «ξεκαρδίζονται» όταν παίζετε με την κοιλίτσα τους ή όταν βιώνουν νέες εμπειρίες με τις οποίες ακόμα δεν έχουν εξοικειωθεί. Είναι σημαντικό, όμως να γελάτε κι εσείς μαζί του για να το ενθαρρύνετε ακόμα περισσότερο. Περίπου στους έξι μήνες, θα ξεκινήσει να χαμογελά με γκριμάτσες που μπορεί να του κάνετε αλλά και με μιμήσεις, απλούστατα γιατί μπορεί να τις βρίσκει αστείες. Όταν χαμογελάτε έντονα και γελάτε, δίνετε το «σήμα» στο μικρό σας ότι περνάτε καλά, παροτρύνοντάς το να κάνει το ίδιο.

Για μωρά εννέα μηνών

Καθώς ο εγκέφαλος του μωρού σας αναπτύσσεται, θα αρχίσει να αναγνωρίζει πράγματα που είναι σαφώς έξω από τα συνήθη γεγονότα. Αυτά είναι τα γεγονότα που θα τα βρει περίεργα και ενδεχομένως αστεία. Σε αυτήν την ηλικία, όπου το μωρό είναι σε θέση να κατανοήσει τις βασικότερες οδηγίες για το πώς λειτουργούν τα πράγματα γύρω του, πιθανότατα να του φανούν αστεία γεγονότα τα οποία είναι περίεργα ή ασυνήθιστα.

Για μωρά δώδεκα μηνών

Ο πρώτος χρόνος της ζωής του παιδιού είναι κομβικής σημασίας, καθώς στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο «αποφασίζει» μόνο του τι είναι αυτό που θεωρεί αστείο. Ταυτόχρονα, σε αυτήν την ηλικία έχει παρατηρηθεί ότι τα μωρά βρίσκουν αστείες συγκεκριμένες λέξεις, φράσεις ή και ήχους όπως είναι το ξεκαρδιστικό γέλιο ενός άλλου μωρού.

via

Όλη η επικαιρότητα