Αχαϊα Ηλεία

Καραμανλής για Πάτρα – Πύργος: Aναλαμβάνει η «Ολυμπία Οδός» με το ίδιο κόστος…

Ακούστε το άρθρο

Η «Ολυμπία Οδός» θα αναλάβει το έργο της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου, το οποίο στην συνέχεια  θα ενταχθεί στη σύμβαση παραχώρησης, όπως ανακοίνωσε χθες μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων που είχε με τους κυβερνητικούς βουλευτές Αχαΐας και Ηλείας καθώς και με  τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής..

Όπως αναφέρει ο κ Καραμανλής  «η υλοποίηση του έργου  δεν θα  κοστίσει στο Eλληνικό δημόσιο ούτε ευρώ παραπάνω από όσο προβλεπόταν στις 8 εργολαβίες, με εξασφαλισμένη  όμως τώρα  την ολοκλήρωσή του.

Επιπλέον, με τη λύση αυτή η επίβλεψη του έργου γίνεται από ανεξάρτητο μηχανικό, εξασφαλίζεται η εγγύηση της κατασκευής και απαλλάσσεται το Δημόσιο από το κόστος λειτουργίας και συντήρησης έως το 2040.

Και βέβαια, αν δεν υπάρχουν εξωγενείς καθυστερήσεις το έργο θα είναι έτοιμο το 2023. Ακόμα, όμως, κι αν παρ’ ελπίδα αναγκαστούμε να πάμε πέραν του 2023, πλέον με την μη κατάτμηση έχουμε διασφαλίσει ότι δεν θα χαθεί η κοινοτική χρηματοδότηση» ανέφερε  ο Υπουργός.

Σύμφωνα λοιπόν  με τον  κ. Καραμανλή οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του 2020 και οι σημερινοί εργολάβοι του έργου θα αποζημιωθούν.

Ωστόσο, ο κίνδυνος να υπάρξουν καθυστερήσεις στο πολύπαθο έργο, είναι ορατοί, όπως άλλωστε παραδέχεται και ο ίδιος ο υπουργός στη δήλωσή του στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως  «Αν όλα πάνε καλά, μπορούμε να έχουμε εργοτάξια μέσα στο 2020. Μία περίπτωση υπάρχει μόνο να καθυστερήσει το να ξεκινήσει το έργο. Ένας κίνδυνος: Να υπάρξουν δικαστικές προσφυγές για λόγους επιχειρηματικών συμφερόντων, από κάποιον από τους 3 σημερινούς εργολάβους.»

«Θα πανηγυρίσουμε μόνο όταν
η Πατρών – Πύργου ολοκληρωθεί»

Με την φράση αυτή σχολίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης την ανακοίνωση του Υπουργού αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο κ Φαρμάκης «ελπίζουμε, μετά από όσα ακούσαμε, όλα να κυλήσουν ομαλά και το πολύπαθο έργο να μην αντιμετωπίσει νέες περιπέτειες. Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε. Επαγρυπνούμε. Εμείς θα πανηγυρίσουμε μόνο όταν ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος! Γιατί όπως έχω πει και επαναλαμβάνω, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν είναι ούτε διαιτητής εργολάβων, ούτε μηχανικός, ούτε λογιστής. Η Περιφέρεια εκπροσωπεί και εκφράζει το σύνολο της κοινωνίας της Δυτικής Ελλάδας, και μόνο αυτή. Και εμείς, είμαστε εδώ για να διεκδικούμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα το δικαίωμά της σε βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία».

Πάντως ο κ Φαρμάκης σημείωσε ότι  «μετά από πολύ καιρό, ακούσαμε καλές ειδήσεις και λάβαμε έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου από τον Υπουργό Υποδομών. Τον ευχαριστούμε. Όπως τον ευχαριστούμε και για τη θετική ανταπόκρισή του στην πρόσκληση που του απευθύναμε, μέσω της Επιτροπής Παρακολούθησης που συνέστησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας να υπάρχει διαρκής ενημέρωση για την πορεία των διαδικασιών του έργου».

Το σχέδιο του Υπουργείου
και οι κίνδυνοι…

Όπως προαναφέραμε ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε και επίσημα την κατασκευή αλλά και  την  παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου στην «Ολυμπία Οδό».

Αυτό συνέβη προκειμένου να ξεπεραστούν, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, τα λάθη της προηγούμενης Κυβέρνησης η οποία  ακύρωσε το διαγωνισμό, το έσπασε σε 8 κομμάτια χάνοντας  πολύτιμο χρόνο.

Όπως αναφέρει ο κ Καραμανλής υπήρχαν  δύο επιλογές: «Η μία, η εύκολη, ήταν να προχωρήσουμε κι εμείς σε αυτόν τον λάθος δρόμο των προηγούμενων. Δήθεν για να μην χαθεί άλλος χρόνος. Ποιος θα μπορούσε να μας κατηγορήσει; Αυτοί που τώρα λένε ότι δήθεν εμείς καθυστερούμε; Και όταν το έργο όχι απλώς καθυστερούσε αλλά ναυαγούσε οριστικά, όπως ήταν μαθηματικώς  βέβαιο, θα λέγαμε δεν φταίμε εμείς, οι προηγούμενοι φταίνε… Πολιτικά και κομματικά, εμείς θα είχαμε καθαρίσει. Όμως η δουλειά μας είναι να κοιτάμε το συμφέρον του τόπου, όχι το συμφέρον το προσωπικό μας και το κομματικό.

Η άλλη επιλογή, η δύσκολη, ήταν να βρούμε λύση για να γίνει το έργο. Και βρήκαμε».

Όμως όπως αναφέρει και επίσημα ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας «ασφαλώς και δεν έχουμε τελειώσει ακόμα οριστικά με το θέμα υλοποίησης του δρόμου αφού υπάρχει ακόμα σε εξέλιξη  το κρίσιμο στάδιο της έγκρισης όλων των παραπάνω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως είναι γνωστό, έχουμε ήδη κάνει προκαταρκτικές συζητήσεις μαζί της, πλέον το αίτημα είναι και επίσημο και περιμένουμε στους επόμενους μήνες, το οριστικό ΟΚ. Πιστεύω ότι θα το λάβουμε. Αν όχι, θα αναγκαστούμε να πάμε σε νέο διαγωνισμό. Πάλι θα γίνει το έργο. Αλλά θα πάρει παραπάνω χρόνο η διαδικασία. Πιστεύω βάσιμα όμως ότι αυτό δεν θα χρειαστεί.

Αν όλα πάνε καλά, μπορούμε να έχουμε εργοτάξια μέσα στο 2020. Μία περίπτωση υπάρχει μόνο να καθυστερήσει το να ξεκινήσει το έργο.Να υπάρξουν δικαστικές προσφυγές για λόγους επιχειρηματικών συμφερόντων, από κάποιον από τους 3 σημερινούς εργολάβους. Ελπίζω ότι κανείς δεν θα βάλει τελικά το προσωπικό γινάτι και το στενό οικονομικό και επιχειρηματικό του συμφέρον πάνω από το καλό των πολιτών και του τόπου. Το έργο πλέον κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει. Θα μπορούσε μόνο εκδικητικά να το καθυστερήσει. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα το κάνει. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι δέσμευση της κυβέρνησης, δέσμευση δική μου, πάνω απ’ όλα δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού: ο σύγχρονος, γρήγορος, ασφαλής αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος θα γίνει πραγματικότητα. Το είπαμε, δεσμευτήκαμε, το προσπαθήσαμε και από σήμερα μπαίνουμε στην τελική ευθεία για να το κάνουμε πράξη» ανέφερε στην ανακοίνωση του ο Υπουργός Μεταφορών.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, Απ. Κατσιφάρας, Κ. Σπηλιόπουλος, Β. Χατζηλάμπρου και Α. Νικολακόπουλος. Επίσης, οι Αντιπεριφερειάρχες, Β. Γιαννόπουλος και Ν. Κοροβέσης, ο δήμαρχος Δυτ. Αχαΐας, Χρ. Μυλωνάς, ο δήμαρχος Ήλιδας, Ι. Λυμπέρης ως μέλος της ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κ. Νικολούτσος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Β. Αίβαλής, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Π. Μπράμος, Π. Ανδρικόπουλος και Κ. Μπρίνια, καθώς και το στέλεχος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΔΕ, Χρ. Καραγιάννης.

Διονυσία–Θεοδώρα Αυγερινοπούλου-Βουλευτής ΝΔ

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ουσιαστική προώθηση της κατασκευής και ολοκλήρωσης της Ολυμπίας Οδού ως προς το Πάτρα – Πύργος. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως και προεκλογικά είχαμε υποσχεθεί, θέτει το Πάτρα – Πύργος σε προτεραιότητα και σε σωστότερες βάσεις. Ήταν δέσμευση του ίδιου του κ. Πρωθυπουργού, αλλά και δέσμευση του Υπουργού Υποδομών. Η Κυβέρνησή μας με την σοβαρότητα, τη μεθοδικότητα και τη συνέπεια που τη διακρίνει προχωρά και υλοποιεί αυτό το σημαντικό έργο προς όφελος του τόπου με οικονομικότερο, αρτιότερο και γρηγορότερο τρόπο. Δίνω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Υπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή, και τους συνεργάτες του για την εκ νέου εξασφάλιση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του έργου. Τα επόμενα βήματα, όπως έχω ήδη ενημερώσει, θα γίνουν στις Βρυξέλλες. Μετά το πέρας της ενημέρωσης από τον κ. Υπουργό έχω πλέον την αισιοδοξία και τη βεβαιότητα ότι το έργο θα ξεκινήσει τους αμέσως επόμενους μήνες και θα διευθετηθεί ένα ακόμα πρόβλημα που ταλανίζει επί χρόνια τους πολίτες της Ηλείας, αλλά και των γειτονικών Νομών. Δεν πρόκειται απλώς για ένα έργο περιφερειακό, αλλά τμήμα ενός εθνικού έργου, ήτοι την ολοκλήρωση του δι-ευρωπαϊκού δικτύου της χώρας μας. Στη συνάντηση με τον κ. Υπουργό θέσαμε, δε, και λάβαμε τη δέσμευση ότι το έργο θα φτάσει στην Ολυμπία, ενώ προωθείται και το τμήμα Πύργος – Καλό Νερό».

Κώστας Τζαβάρας-Βουλευτής ΝΔ

«Επιτέλους οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Αυτοί που ήσαν ανυπόμονοι και κατέφευγαν σε έωλα επιχειρήματα, πήραν την απάντηση με τον πιο επίσημο τρόπο από τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή, ότι εντός του 2020 ο δρόμος θα αρχίσει να κατασκευάζεται και θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες».

Ανδρέας Νικολακόπουλος-Βουλευτής ΝΔ

«Ο τρόπος με τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει να υλοποιήσει το δρόμο Πύργου-Πατρών, κατακερματισμένο στις 8 εργολαβίες δεν εξασφάλιζε –όπως αποδείχθηκε άλλωστε εκ των πραγμάτων– τη συνολική κατασκευή του οδηγώντας το μεγάλο αναπτυξιακό έργο σε καθεστώς αβεβαιότητας.

Όσα λοιπόν ανακοινώθηκαν χθες από τον Υπουργό Υποδομών κ. Καραμανλή, είναι μια θετική εξέλιξη που εκτός των άλλων εμφανίζει σύντομο χρονοδιάγραμμα και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Πρέπει να είμαστε ύστερα από αυτό αισιόδοξοι, με δεδομένη τη δέσμευση της κυβέρνηση της ΝΔ για τη σημασία και την προτεραιότητα που δίνει στο έργο με στόχο την άνευ προβλημάτων υλοποίηση του».

Διονύσης Καλαματιανός-Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Σε νέες περιπέτειες

«Η απόφαση του κ. Καραμανλή να επιλέξει τη μέθοδο της παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου στην κοινοπραξία της «Ολυμπίας Οδού», οδηγεί το έργο σε νέες περιπέτειες. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού δεν υπάρχει ακόμη νέα απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση των σχεδίων του. Έχοντας οδηγήσει το έργο ήδη έξι μήνες πίσω, με τους πειραματικούς χειρισμούς του, ο κ. Καραμανλής ανοίγει νέο κύκλο αβεβαιότητας, παρατείνοντας περισσότερο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του δρόμου. Οι ίδιοι οι εργολάβοι, που κατασκευάζουν της συμβασιοποιημένες εργολαβίες, αναφέρουν ότι θα υπάρξουν δικαστικές προσφυγές, γεγονός που θα ματαιώσει κάθε απόπειρα άμεσης συνέχισης της κατασκευής του. Αυτό σημαίνει ότι, μπορεί το έργο να μην έχει ολοκληρωθεί έως το 2027, όταν με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, το έργο θα ολοκληρωνόταν το αργότερο μέχρι το 2023. Φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι, αν και εφόσον το έργο ολοκληρωθεί μέσω της παραχώρησης, οι πολίτες της Ηλείας θα επιβαρυνθούν με διόδια και συνολικά ο Ελληνικός λαός με επιπλέον κόστη. Η κυβέρνηση έχει κάθε ευθύνη για τα όποια τραγικά αποτελέσματα της καθυστέρησης».

Μιχάλης Κατρίνης-Βουλευτής ΚΙΝΑΛ

«Χρειάστηκαν 6 μήνες κυβερνητικής θητείας στον κ. Καραμανλή για να ανακοινώσει ότι το έργο της κατασκευής του δρόμου Πάτρα-Πύργος μπορεί να  ξεκινήσει μέσα στο 2020.

Με τη διαφορά ότι ακόμα και σήμερα το έργο είναι στον αέρα, αφού ο ίδιος ο υπουργός υποδομών παραδέχεται ότι δεν υπάρχει έγκριση της Ε.Ε στη  λύση που ο ίδιος προτείνει για την κατασκευή του έργου μέσω παραχώρησης στην κοινοπραξία της Ολυμπίας οδού.

Όπως όλοι αντιλαμβάνονται αν δεν υπάρξει έγκριση από την ευρωπαϊκή ένωση, δεν υπάρχει και χρηματοδότηση.

Υπάρχουν επίσης αναπάντητα ερωτήματα, όπως το συνολικό κόστος των διοδίων για τους πολίτες, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης για το οποίο ούτε ο κ. Καραμανλής είναι βέβαιος, αλλά και ο κίνδυνος νέας εμπλοκής από ενστάσεις και δικαστικές προσφυγές των παλαιών αναδόχων του έργου.

Για όλα αυτά ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να έρθει στη Βουλή, όπως ομόφωνα ζήτησε η αρμόδια επιτροπή, για να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα συγκεκριμένα ερωτήματα».

Βασίλης Γιαννόπουλος Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας

«Η αναλυτική ενημέρωση και οι δεσμεύσεις δια στόματος του Υπουργού Υποδομών, σχετικά με τη συμφωνία παραχώρησης της σύμβασης κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος στην «Ολυμπία Οδό», αποτελεί αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη, η οποία, στην παρούσα φάση, μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την εκτέλεση του έργου.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι  το έργο να εκτελεστεί  από την Κοινοπραξία της «Ολυμπίας Οδού» και ήδη αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντός των επόμενων 3-6 μηνών. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι 24-36 μήνες αυστηρά, και αυτή είναι η επιθυμία και απαίτηση της Ηλείας, για την οποία δεσμεύτηκε  ο κ. Καραμανλής.

Στην απευκταία περίπτωση της μη έγκρισης – ενδεχόμενο με ελάχιστες πιθανότητες, όπως εγγυήθηκε ο Υπουργός – το έργο θα προχωρήσει και πάλι, με νέο διαγωνισμό και χωρίς κανένα κίνδυνο απένταξης. Κι αυτό γιατί έχει διασφαλιστεί η κοινοτική χρηματοδότηση – ως έργο «γέφυρα» – και μετά το 2023.  Η εξέλιξη αυτή μπορεί να διασφαλίζει την εκτέλεση του έργου σε κάθε περίπτωση, πλην όμως η ΗΛΕΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση. Γι’ αυτό και δεν πρέπει ούτε πρόκειται να εφησυχάσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, συμμερίζομαι και κατανοώ πλήρως τις επιφυλάξεις των Ηλείων πολιτών, δεδομένου ότι, η επί σειρά ετών εμπλοκή του έργου, δεν επιτρέπει σε κανέναν να πανηγυρίζει. Θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και θα συνεχίσουμε να απαιτούμε και να διεκδικούμε μέχρι τη στιγμή της έναρξης και ολοκλήρωσης του έργου, που δεν μπορεί να είναι μετά το 2023.

Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, παρέμενε στις καλένδες, λόγω των άστοχων χειρισμών των προηγούμενων κυβερνήσεων και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε στην κατάτμηση του έργου, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος  χρόνος.

Για τους λόγους αυτούς, ως νέος πολιτικός στην Αυτοδιοίκηση, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να με χρεώσει με ευθύνες για την καθυστέρηση κατασκευής της Πατρών – Πύργου ή με ευθύνες ¨συγκάλυψης¨ της κυβερνητικής πολιτικής. Και δεν θα το επιτρέψω, ειδικά από πρόσωπα που κατείχαν σημαντικές θέσεις ευθύνης και είχαν εκπροσωπήσει τους Ηλείους πολίτες.

Η σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλεται για την εξεύρεση λύσης και την ταχύτερη υλοποίηση του έργου, πρέπει ξεκάθαρα, να μείνει έξω από οποιασδήποτε μορφής επικοινωνιακή και πολιτική εκμετάλλευση».

Nίκος Κοροβέσης Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού-Πολιτισμού

Μετά από την χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Υποδομών φαίνεται επιτέλους να υπάρχει ένα φώς στο τούνελ

5 χρόνια εμπαιγμού, 5 χρόνια   πισωγυρισμάτων δείχνουν επιτέλους να   λαμβάνουν τέλος μετά από τις ανακοινώσεις του κ Καραμανλή.

Όπως όλα δείχνουν οδηγούμαστε  σε μία λύση υλοποιήσιμη, ένα σχέδιο που αντίστοιχα  γίνονται  σε άλλες περιοχές της χώρας μας αλλά και  σε όλη την Ευρώπη και που θα οδηγήσει στην κατασκευή ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου.

Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και η Ηλεία επιτέλους  μπαίνουμε  σε μία κανονικότητα

Ευθύνη των αιρετών είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα πραγματικά αίτια, για τα  λάθη που συνέβαιναν   στο παρελθόν αλλά κυρίως και  για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

Με υπομονή, σοβαρότητα και χωρίς διάθεση μικροπολιτικής εκμετάλλευσης πιστεύω ότι μετά την σημερινή συνάντηση είμαστε αισιόδοξοι ότι η Ηλεία  επιτέλους αποκτά αυτό που της ανήκει.

Απόστολος Κατσιφάρας Επικεφαλής Αντιπολίτευσης Περιφερειακού Συμβουλίου

Σε περίπου 6 μήνες θα έχουμε όλοι μας μία απόφαση που θα δείχνει την όποια πορεία του έργου.

Αυτή την στιγμή το μόνο που ακούσαμε και έχουμε είναι σενάρια επί σεναρίων.

Βρισκόμαστε στο σημείο μήδεν για την οποία εξέλιξη του έργου, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ένα έργο που το θέλουμε όλοι, γιατί πρωτίστως το έργο αυτό ανήκει στους πολίτες της Ηλείας.

Τάκης Αντωνακόπουλος – Δήμαρχος Πύργου : «Δυστυχώς επαληθευτήκαμε»

«Με πολύ λίγες λέξεις εκφράζω την προσωπική μου άποψη που είναι ότι… δυστυχώς επαληθευτήκαμε! Νέα έχουμε κι αυτά είναι κάτι που ξέραμε… ότι το έργο θα γίνει “ουρά” στην Ολυμπία Οδό, ότι αυτό σημαίνει καθυστέρηση ικανού χρόνου για το έργο και ότι θα έχουμε και το “καπέλο” των διοδίων».

Παναγιώτης Μπράμος – περιφ. Σύμβουλος Ηλείας: «Προβληματισμός»…

«Αποχώρησα μετά το τέλος της σύσκεψης με προβληματισμό, όπως έχει συμβεί και τις προηγούμενες φορές. Ο υπουργός δεν έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Μας μίλησε για δυο σενάρια όπου το καλό λέει ότι θα έχει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάστημα 3 έως 6 μηνών και το κακό λέει να υπάρξει άρνηση. Εάν πάρουμε την έγκριση από την ΕΕ θα μπορούμε να μιλάμε για εγκατάσταση εργολάβου έως το τέλος της χρονιάς. Εάν υπάρξει άρνηση από πλευράς ΕΕ μιλάμε για μελλοντική του δημοπράτηση ως ενιαίο έργο που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 22 μήνες για την έναρξη του, χωρίς να λάβουμε υπ` όψιν τις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν από την πλευρά των ήδη εγκατεστημένων εργολάβων. Προσωπικά έθεσα το θέμα του χρονικού προσδιορισμού… ο υπουργός δεν δεσμεύθηκε ούτε για το χρόνο (3 έως 6 μήνες), ούτε για την αντίδραση των εργολάβων. Θεωρώ ότι απαιτείται πολιτική πίεση από πλευράς υπουργείου, προς την ΕΕ, για να έχουμε το συντομότερο δυνατό απάντηση για την έναρξη μέσα στο 2020».

Βασίλης Αιβάλης (πρόεδρος ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας): «Εξέλιξη μετά από μήνες αναμονής»…

«Μετά από μήνες αναμονής έχουμε μια εξέλιξη. Ο υπουργός προσήλθε με σχέδιο να δώσει το έργο στον παραχωρησιούχο με περίπου τον ίδιο προϋπολογισμό και 36 μήνες χρόνο κατασκευής υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί από την ΕΕ, κάτι για το οποίο έχουν γίνει προφορικές συζητήσεις αλλά επισήμως δεν έχουμε κάτι. Για να είμαστε ξεκάθαροι, ο υπουργός προσπαθώντας να μειώσει –γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε ένα έργο με 5 εργολαβίες στο δρόμο- τις επισφάλειες μη ολοκλήρωσης το έργου, φέρνει ένα νέο δεδομένο για επέκταση της σύμβασης παραχώρησης στην Ολυμπία Οδό υπό την  προϋπόθεση ότι το σενάριο αυτό θα εγκριθεί από την ΕΕ. Καλούμαστε να συγκρίνουμε ένα έργο που αυτή τη στιγμή έχει πέντε εργολαβίες στο δρόμο, δυο που πρέπει το υπουργείο να καλέσει τους αναδόχους και ένα που πρέπει το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφασίσει τον Α ή τον Β και το οποίο –θεωρητικά- θα τελειώσει το 2023 και για να μειώσουμε τις οποιεσδήποτε επισφάλειες παίρνουμε ένα άλλο σενάριο όπου στην καλή περίπτωση –που θα εγκριθεί από την ΕΕ- θα τελειώσει κι αυτό μέσα στο 2023. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι στο νέο σενάριο θα υπάρχουν και διόδια και ότι κανένας από τους υφιστάμενους εργολάβους δεν θα προβεί στη Δικαιοσύνη, κάτι που όμως κάποιοι από τους αναδόχους έχουν ήδη πει ότι θα πράξουν…  εάν αυτό συμβεί με αίτηση ακύρωσης της λύσης της σύμβασης -που είναι αμφοτεροβαρής- τότε επειδή υπάρχει αντίστοιχη υπουργική απόφαση θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό σημαίνει μια τεραστία κωλυσιεργία για το έργο που προφανώς σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τελειώσει».

Ιάσονας Φωτήλας-Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ

«Παραβρέθηκα σήμερα στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για το μείζον ζήτημα της άμεσης εκκίνησης των έργων στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Πύργου. Είναι γνωστές οι εγκληματικές ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για τον τρόπο ανάθεσης του έργου που οδήγησε σε κατάρρευση της σχετικής διαδικασίας, με συνέπειες όχι μόνο οικονομικές αλλά και κοινωνικές όπως τις συνεχιζόμενες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Οι αντιδράσεις με κινητοποιήσεις των πολιτών της Αχαΐας και της Ηλείας είναι δικαιολογημένες. Πήγα λοιπόν στη σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό ζητώντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα έναρξης των εργασιών του αυτοκινητοδρόμου.

Η συμφωνία, όπως πληροφορήθηκα, είναι κοντά με τη μέθοδο της παραχώρησης από την κοινοπραξία της Ολυμπίας Οδού. Απαιτείται όμως και η αναγκαία συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγχρηματοδοτεί το έργο. Γιατί το έργο πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον νόμο και όχι με διαδικασίες που θα καθυστερήσουν επιπλέον. Εφόσον δε υπάρξει έγκριση από την Ε.Ε., το έργο θα κοστίσει και φθηνότερα σε σχέση με την επιλογή του πρώην Υπουργού κ. Σπίρτζη αλλά και θα ολοκληρωθεί ταχύτερα από την προηγούμενη αποτυχημένη διαδικασία – τουλάχιστον κατά έξι μήνες – χωρίς να διακυβεύεται η συνέχιση της χρηματοδότησής του.

Από την πλευρά μου θα συνεχίζω να ασκώ πίεση στον αρμόδιο Υπουργό ώστε να μην υπάρξει ούτε λεπτό καθυστέρηση στη διαδικασία και να υλοποιηθεί τάχιστα το έργο.

Είναι ζήτημα ζωής για τους νομούς της Αχαΐας και της Ηλείας».

Κώστας Σπηλιόπουλος επικεφαλής αντιπολίτευσης περιφερειακού συμβουλίου

Είναι μια εξέλιξη πολύ σημαντική και σίγουρα στην σωστή κατεύθυνση. Εγώ ήμουν πάντα κατά της κατακερμάτισης αυτού του έργου, που μόνο προβλήματα απέφερε. Τα σημαντικά που βγήκαν από τις δηλώσεις του υπουργού, είναι ότι το έργο θα ενταχθεί στην Ολυμπία οδό με σύμβαση 224 εκ. συν 80 εκ., δηλαδή κάτω από το κόστος των προηγούμενων συμβάσεων, ότι αυτή η εξέλιξη αυτή έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι σύμφωνα με τα πρότυπά της. Η μελέτη παραμένει η ίδια, δεν αλλάζει και γενικά είναι η καλύτερη λύση και διότι ο ανάδοχος η Ολύμπια οδός θα αναλάβει την συντήρηση του έργου μετά την ολοκλήρωση του, κάτι πολύ σημαντικό.

Τα μόνα ερωτηματικά για μένα είναι ότι ακόμη δεν υπάρχει η τελική επίσημη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό θα γίνει τελικά και δεν νομίζω ότι θα δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα, ενώ μπορεί να έχουμε και κάποιες ενστάσεις από τους τωρινούς αναδόχους, αλλά στο υπουργείο έχουν την εμπειρία να δώσουν λύση και σε αυτό το ενδεχόμενο.

Βασίλης Χατζηλάμπρου-Επικεφαλής περιφερειακής παράταξης «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας»

«Νομίζω ότι έχουν κάνει ένα βήμα όσον αφορά τον παραχωρησιούχο, αλλά η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πιθανότητα ύπαρξης δικαστικής εμπλοκής για την οποία δεν υπάρχει κάποια βούληση που μπορεί να τη λύσει, τα αιτήματα δημάρχων της Αχαΐας που αφορούν διόδια και διαφορετική χάραξη του δρόμου, μένουν στην αιρεσιμότητα που αφήνουν οι συμβάσεις για να τροποποιηθούν πράγματα στην πορεία του έργου. Έχουμε πολλές αμφιβολίες γι’ αυτό, διότι φθάσαμε σε σημείο η Ολυμπία Οδός να μη συνδέεται με το Αγρίνιο. Άποψή μας είναι πως θα γίνει έτσι όπως το θέλουν οι εργολάβοι και όπως τους βολεύει. Δείχνει να είναι πολύ χαμηλή η δυνατότητα παρεμβάσεων από το πολιτικό προσωπικό. Αυτό δείχνει η εξέλιξη, είτε με τις 8 εργολαβίες του κ. Σπίρτζη είτε με το ενιαίο κομμάτι από πλευράς ΝΔ. Τέλος, δεν έγινε καμία συζήτηση για το τι θα γίνει από τον Πύργο και μετά, δηλαδή το έργο της παράκαμψης του Πύργου-Ολυμπίας-Τσακώνας. Ένα μεγαλόπνοο έργο που σχεδιάστηκε το 2007, δεν έχουμε ούτε το σκελετό του εν έτη 2020».

Κώστας Νικολούτσος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας

Την ικανοποίηση του για την εξέλιξη στο έργο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, εξέφρασε με δήλωση του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, στην οποία και συμμετείχε.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην πάγια θέση ενάντια στην κατάτμηση του έργου, αναφέροντας το κακό παράδειγμα του έργου Αμφιλοχία – Βόνιτσα, καθώς επίσης και το γεγονός ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις από την δημοπράτηση το 2016 μέχρι την συμβασιοποίηση το 2019 οφείλονταν και στην αντίθεσή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατάτμηση των έργων.

Ο κ Νικολούτσος  ζήτησε από τον υπουργό να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο θέμα της οδικής ασφάλειας στον υπάρχοντα δρόμο, ούτως ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες κυκλοφορίας μέχρι την παράδοση του νέου έργου.

Έκανε επίσης  ιδιαίτερη μνεία στο θέμα της ευρείας παράκαμψης του Πύργου και την σύνδεση προς Αρχαία Ολυμπία ενώ ανέφερε ότι πάγιο αίτημά μας είναι η ολοκλήρωση του κυκλοφοριακού δακτυλίου της Πελοποννήσου, δηλαδή στον μελλοντικό σχεδιασμό να ενταχθεί το τμήμα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα.

Πέραν του κορυφαίου θέματος της οδικής ασφάλειας, τονίστηκε η μεγάλη σημασία του έργου για την οικονομία του τόπου, η οποία είναι ασφυκτικά εγκλωβισμένη λόγω της ανεπαρκούς και επικίνδυνης πρόσβασης.

Όλη η επικαιρότητα