Ηλεία Πολιτική

Καραμανλής για Πάτρα – Πύργος: «Το έργο θα γίνει πραγματικότητα»

Ακούστε το άρθρο

Στο έργο του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας  Καραμανλής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημ. «Γνώμη» της Πάτρας.

Στη συνέντευξη του ο κ. Καραμανλής, αναφέρθηκε στους τέσσερις πυλώνες για να γίνει πραγματικότητα η Πατρών-Πύργου.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός αναφερόμενος στο πολύπαθο έργο είπε πως «Βρισκόμαστε στο σημείο που το έργο επιτέλους είναι έτοιμο να γίνει πραγματικότητα. Γιατί εδώ, έχουμε άλλη μια περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα… Μόνο που αν στην περίπτωση της σιδηροδρομικής γραμμής οι ισχυρισμοί του ώρες – ώρες θυμίζουν κωμωδία, εδώ έχουμε μια αληθινή τραγωδία. Η αλήθεια λοιπόν, είναι ότι το έργο θα ήταν έτοιμο εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αποφασίσει να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να σπάσει το έργο σε 8 κομμάτια, ώστε να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Χάθηκαν τόσα χρόνια και μπήκε σε κίνδυνο η χρηματοδότηση του έργου, χωρίς λόγο. Και τι μας παρέδωσαν τελικά; Από τα 8 τμήματα, στα μισά δεν υπήρχε καν ανάδοχος για να φτιάξει το έργο. Και από τα υπόλοιπα ενώ θεωρητικά είχε περάσει το 1/3 του χρόνου εκτέλεσης του έργου, στα περισσότερα ξέρετε που βρισκόταν η υλοποίηση; Κάτω από 1%! Και με την Ε.Ε. να μας λέει ότι αν δεν έχουμε τελειώσει ως το 2023 –που προφανώς δεν θα συνέβαινε ποτέ- τότε… χρηματοδότηση τέλος. Έχω δώσει αναλυτικά όλα τα στοιχεία στην ομιλία μου στη Βουλή και ουδείς διανοήθηκε να με διαψεύσει.

Με άλλα λόγια, όταν αναλάβαμε, αντί οι πολίτες να απολαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο έργο, το ερώτημα ήταν ένα και μοναδικό: Θα γίνε ποτέ η Πατρών – Πύργου ή όχι;»…

Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι «Εμείς εξασφαλίσαμε ότι η Πατρών – Πύργου θα γίνει πραγματικότητα. Για να το πετύχουμε αυτό, χωρίς μεγάλα λόγια, το σχέδιό μας είχε 4 πυλώνες:

Πρώτον, βάλαμε τέλος στο αδιέξοδο της κατάτμησης σε 8 κομμάτια.

Δεύτερον, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του έργου. Ήρθαμε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πετύχαμε την αλλαγή της στάσης της, ώστε το έργο να μπορεί να χρηματοδοτηθεί και μετά το 2023 εφόσον χρειαστεί.

Τρίτον, ήρθαμε σε συμφωνία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με τον παραχωρησιούχο για ένταξη του έργου στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού και έχουμε ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες με την Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται η ολοκλήρωση του έργου, χωρίς να στοιχίσει ούτε ευρώ περισσότερο απ’ όσο προβλεπόταν στις 8 εργολαβίες. Και ο παραχωρησιούχος –με το ίδιο οικονομικό τίμημα- θα αναλάβει συντήρηση και τη λειτουργία του οδικού άξονα.

Και τέταρτον, επειδή οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο και έχουν απόλυτο δίκιο».

Τέλος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών διευκρίνισε ότι «Για το ενδιάμεσο διάστημα και με δεδομένη την κρισιμότητα του έργου και την πολύ επικίνδυνη κατάσταση σε πολλά σημεία του υπάρχοντος οδικού δικτύου, προχωράμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις οδικής ασφαλείας στον υφιστάμενο δρόμο, ύψους 30 εκατ. ευρώ. Κι αυτό είναι κάτι που θα μας είναι χρήσιμο και για το μέλλον, αφού μέρος του σημερινού δρόμου θα συνεχίσει να λειτουργεί παράλληλα με τον νέο αυτοκινητόδρομο».

Όλη η επικαιρότητα