Ηλεία

Καράτουλα: Θέλουν πίσω τον «Καποδίστρια»

Έδρα του πρ. δήμου Ωλένης, το Καράτουλα στηρίζει την  οικονομία του στις αγροτικές δραστηριότητες των κατοίκων του και κυρίως στην καλλιέργεια ελιάς, σταφίδας και αμπελιών.

Τα «βαριά» χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στις υποδομές κι έχουν σωρεύσει προβλήματα στο χωριό με τους κάτοικους να βλέπουν ως λύση οικονομικής ανάτασης την επαναφορά του… «Καποδίστρια» στην τοπική Αυτοδιοίκηση!

Στο χωριό μέχρι και πριν μερικά χρόνια ζούσαν πάνω από 1000 μόνιμοι κάτοικοι, με την μείωση του πληθυσμού, πλέον, να αγγίζει το 30%. Το Καράτουλα (ή ο Καράτουλας),  βρίσκεται 16 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης του Πύργου, σε υψόμετρο 78 μέτρων.

Στην Τοπική Κοινότητα ανήκουν και οι οικισμοί Κλειδερέικα και Μάρμαρα. Στο νότιο τμήμα του συνορεύει με την τοπική κοινότητα Μαγούλας και φυσικό όριο μεταξύ των δύο κοινοτήτων αποτελεί παραπόταμος του Ενιππέα…

Η πρώτη ονομασία της Κοινότητας καταγράφεται –στα Αρχαία χρόνια- ως Αμφιδολίς και χαρακτηριζόταν ως τοπικό εμπορικό κέντρο της εποχής.

Στην Τουρκοκρατία το Καράτουλα διέθετε αμιγή Χριστιανικό πληθυσμό και αποτελούσε κέντρο των γύρω χωριών ενώ ως γειτνιάζων με την Επισκοπή Ωλένης, είχε μεγάλη επιρροή. εφ’ όλων των χωρίων της Ωλένης.

Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στο Καράτουλα, όπως και σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας, τα γερμανικά στρατεύματα πραγματοποιούσαν επιδρομές προκειμένου να καταστείλουν την αντιστασιακή δράση που ανέπτυσσαν οι κάτοικοι. Το πιο χαρακτηριστικό συμβάν συνέβη νωρίς το πρωί της 14ης Ιουλίου 1944, όταν γερμανικά στρατεύματα έστησαν ενέδρες στο βόρειο τμήμα του χωριού και συνέλαβαν 24 κατοίκους, μεταξύ των οποίων γέροι, γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, οι όμηροι παρατάχθηκαν σε φάλαγγα και εκτελέστηκαν το απόγευμα της 14ης Ιουλίου 1944. Το σημείο της εκτέλεσης ονομάστηκε μετέπειτα Φονικά και δημιουργήθηκε μνημείο προς τιμήν των πεσόντων. Κάθε χρόνο τον Ιούλιο πραγματοποιείται επιμνημόσυνη δέηση με την συμμετοχή κατοίκων της περιοχής…

Στο Καράτουλα εξυπηρετούνται όλες οι βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ διαθέτει και Κλειστό Γήπεδο μπάσκετ – γυμναστήριο χωρητικότητας 400 θέσεων, καθώς και τέσσερεις ναοί…

Δείτε παρακάτω τι μας είπαν κάτοικοι για την σημερινή πραγματικότητα στο ιστορικό χωριό…

Θοδωρής Κλειδέρης (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Καράτουλα)

«Τα προβλήματα για το χωριό μας τα τελευταία χρόνια έχουν διογκωθεί. Ο νέος δήμαρχος κ. Αντωνακόπουλος, έχει την όρεξη και τη θέληση να μας βοηθήσει για να τα λύσουμε. Στην αγροτική οδοποιία λύσαμε ένα 30% του προβλήματος κι από τν Μάρτη που θα φτιάξει ο καιρός θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις. Στο σχολείο μετά από μεγάλη πίεση προχωρούν οι εργασίες και πιστεύω ότι τη νέα σχολική χρονιά θα είναι έτοιμο προς χρήση. Με την ύδρευση υπάρχει πρόβλημα και πιστεύω ότι με την βοήθεια από την ΔΕΥΑΠ, συνεργείο της οποίας έχει έρθει στο χωριό κι έχουν κάνει καταγραφή, θα λυθεί. Ο αγωγός χάνει σε κάποια σημεία και το καλοκαίρι όταν και χρειαζόμαστε περισσότερο νερό ξεμένουμε πάρα πολλές φορές. Η ομάδα ποδοσφαίρου που είχαμε έχει διαλυθεί εδώ και 4 χρόνια αλλά πιστεύω θα την φτιάξουμε μαζί με τα νέα παιδιά που ζουν στην περιοχή γιατί είναι κάτι που χρειάζεται. Δεν γίνεται να κατεβαίνουν στον Πύργο για να παίξουν ποδόσφαιρο. Η ομάδα του μπάσκετ λειτουργεί πάντως και πηγαίνει πολύ καλά. Ένα πρόβλημα για το Καράτουλα είναι κι αυτό με το βραδινό λεωφορείο που έχει κοπεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Πρέπει κι εδώ να βρεθεί μια λύση αφού το συγκεκριμένο δρομολόγιο εξυπηρετούσε και τα γύρω χωριά».

Δημήτρης Νικολόπουλος

«Το χωριό μας έχει ένα μεγάλο πρόβλημα και πριν και τώρα. Μας είχαν υποσχεθεί ότι θα φτιάξουν το νερό. Αγοράζουμε και κουβαλάμε από αλλού νερό. Πληρώνουμε νερό και δεν πίνουμε. Απαιτώ από τον καινούργιο δήμαρχο να μας στείλει γνωμάτευση από ιδιωτικό φορέα. Για το λάδι φέτος, προτού γίνει η συγκομιδή, βγήκαν και είπαν πως έχει λιοσπόρι. Πέρυσι μας είπαν με τις γραμμές να το αγοράζουν και φέτος δεν είχε γραμμές και μας αγοράζουν τζάμπα το λάδι και το πουλάνε 4 και 5 ευρώ. Το νέο πρόεδρο του χωριού θα τον κρίνουμε στη πορεία… δεν μπορούμε από τώρα, ούτε αυτόν ούτε το δήμαρχο. Το Καράτουλα παλιότερα είχε 1000-1300 κατοίκους και τώρα δεν έχει ούτε 500… πεθαίνουν, δεν παντρεύονται πολλά παιδιά, τα κορίτσια φεύγουν. Το ΠΑΣΟΚ μας κατάστρεψε… είχαμε το δήμαρχο εδώ, καταργήθηκε επί ΠΑΣΟΚ. Ερχόντουσαν τα γύρω χωριά στο Καράτουλα, τώρα πάνε στον Πύργο κι έχουμε πάθει οικονομική καθίζηση και το χωριό μαραζώνει».

Νίκος Νικολόπουλος

«Το σπουδαιότερο πρόβλημα είναι η αγροτική οδοποιία γιατί είμαστε αγρότες και οι δρόμοι πρέπει να είναι προσβάσιμοι. Στο 70-80% υπάρχει πρόβλημα και σε μερικά σημεία δεν περνάς ούτε με τρακτέρ. Το νερό που πίνουμε, επίσης, θέλει βελτίωση, καθάρισμα. Οι καλλιέργειες πήγαν καλά, η τιμή στο λάδι δεν είναι καλή, ανέβηκε όμως η σταφίδα. Είναι ακριβό το κόστος σε καύσιμα και λιπάσματα. Οι νεότεροι δεν ασχολούνται με την αγροτιά και φεύγουν και τα σπίτια μας θα γεμίσουν βάτα! Η νεολαία προτιμά να φύγει και καλά κάνει. Μόνο αν βελτιωθούν τα πράγματα με τη σταφίδα και το λάδι μπορεί ν` αλλάξει το πράγμα. Εμείς είμαστε 18 παιδιά, του `61, τα 8 έχουν φύγει. Πιστεύω πάντως πως πάμε προς τα καλύτερο τώρα μετά τη μεγάλη κρίση, κάπως κινείται πλέον».

Γιώργος Ζούβελας (ιδιοκτήτης κρεοπωλείου)

«Το χωριό έχει πρόβλημα… το μεγαλύτερο είναι το λάδι όπου η τιμή δεν είναι καθόλου καλή. Η σταφίδα είναι λίγο καλύτερα αλλά κι εκεί στασιμότητα. Όταν ο κόσμος έχει χρήματα, κινούμαστε κι εμείς οι επαγγελματίες. Η περιοχή μας στηρίζεται σε αυτά τα δυο προϊόντα, αν δεν πάνε καλά υπάρχει πρόβλημα. Γενικότερα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, βλέπουμε λίγο βελτίωση, όχι πολύ. Θετικό για την τοπική οικονομία θα ήταν να επανέλθει πάλι ο δήμος με έδρα το Καράτουλα, όπως ήταν παλιότερα».

Ρονάλντο Ρεστάι

«Πηγαίνω σχολείο στο Λύκειο Καράτουλα όπου υπάρχουν κάποια προβλήματα αλλά πιστεύω ότι θα λυθούν. Μας έχουν πει ότι του χρόνου θα πάμε στο καινούργιο κτίριο. Η ζωή στο χωριό είναι ωραία. Τα βράδια είναι λίγο δύσκολα, έχουμε τους φίλους μας και με ένα αμάξι πηγαίνουμε βόλτα είτε στον Πύργο είτε στην Αμαλιάδα».

Ρικάρντο Ρεστάι

«Στο καφέ που είναι το πιο νεανικό στέκι στο χωριό η περισσότερη κίνηση είναι το μεσημέρι, μετά το σχολείο. Το απόγευμα και το βράδυ δεν συμβαίνει το ίδιο μιας και οι περισσότεροι μαθητές πάνε στα Φροντιστήρια, στον Πύργο. Οι νέοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, κυρίως με το μπάσκετ μιας και έχουμε το κλειστό γήπεδο και υπάρχει και η ομάδα του Πανωλενιακού. Δυστυχώς δεν έχουμε ομάδα ποδοσφαίρου αν και ακούγεται ότι κάτι θα γίνει για την επόμενη χρονιά. Χρειάζεται και η συμμετοχή του κόσμου, να στηρίζει περισσότερο μια ομάδα, ένα μαγαζί τοπικά».

Κώστας Κωστόπουλος

«Υπάρχει πρόβλημα με το κεντρικό αυλάκι και τα σκουπίδια. Ο νέος πρόεδρος είναι πολύ καλός, προσπαθεί και ενδιαφέρεται αλλά δεν βρίσκει ανταπόκριση. Το αυλάκι όταν βρέχει πλημμυρίζουν τα μαγαζιά μας. Επίσης μερικοί δρόμοι μέσα στο χωριό δεν είναι σε καλή κατάσταση, η αγροτική οδοποιία είναι καλή».

Όλη η επικαιρότητα