Ηλεία

Καράτουλα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών – «Αγωνιζόμαστε για την ίδια τη ζωή μας»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών στο Καράτουλα για τις μοναστηριακές εκτάσεις και τη σταφίδα
Ακούστε το άρθρο

Δεμ μπορούμε να ζήσουμε. Είμαστε στον αέρα και μας πετάνε από τις περιουσίες μας», είναι τα λόγια των παραγωγών της σταφίδας και των αγροτών σε Κουτσοχέρα, Περιστέρι, Χειμαδιό και Μουζάκι που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Καράτουλα για το θέμα της σταφίδας και των εκτάσεων που διεκδικεί η Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων Αροανίας.

Η αγανάκτηση ξεχείλιζε από τα πρόσωπα και τα λόγια των αγροτών αφού οι μέχρι σήμερα υποσχέσεις από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη όσον αφορά το θέμα της τιμής της σταφίδας και της ενίσχυσης ακόμα δεν έχουν γίνει πράξη. Τα 53 ευρώ το στρέμμα ακόμα δεν τα έχουν δει στους λογαριασμούς τους οι παραγωγοί ενώ οι έμποροι αγοράζουν την σταφίδα κάτω από ένα ευρώ, γεγονός, που όπως λένε οι άνθρωποι που ζουν από την καλλιέργεια, τους οδηγεί σιγά-σιγά στον αργό θάνατο…

Επίσης ζητούν πολιτική λύση για το θέμα των μοναστηριακών εκτάσεων και καλούν την κυβέρνηση να πάρει θέση ενώ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την προτροπή του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ .Λιβάνιου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Τα 53 ευρώ το στρέμμα ακόμα δεν τα έχουν δει στους λογαριασμούς τους οι παραγωγοί ενώ οι έμποροι αγοράζουν την σταφίδα κάτω από ένα ευρώ, γεγονός, που όπως λένε οι άνθρωποι που ζουν από την καλλιέργεια, τους οδηγεί σιγά-σιγά στον αργό θάνατο… Επίσης ζητούν πολιτική λύση για το θέμα των μοναστηριακών εκτάσεων και καλούν την κυβέρνηση να πάρει θέση ενώ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την προτροπή του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ .Λιβάνιου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Δημήτρης Μητρόπουλος- Πρόεδρος Τ.Κ. Κουτσοχέρας «Εμείς τα κτήματα αυτά τα καλλιεργούμε 100 χρόνια»

Ο Υπουργός μας προέτρεψε να πάμε στη δικαιοσύνη αλλά εμείς δεν πρόκειται να πάμε, γιατί τα χωράφια τα κατέχουμε εδώ και 100 χρόνια. Ο υπουργός νομίζω ότι δεν το γνωρίζει το θέμα λεπτομερώς. Η Ιερά Μονή έχει κάποιες δικαστικές αποφάσεις μία του 1890 και μία του 1902. Αυτές οι δικαστικές αποφάσεις αφορούν τα 7.000 στρέμματα για τα άλλα 13 δεν υπάρχει κάτι. Υπάρχει μόνο ένα προεδρικό διάταγμα που γράφει 20.000 στρέμματα. Καλό θα είναι η εκκλησία να ανακαλέσει αυτά που έχει προσκομίσει στο κτηματολόγιο γιατί η εκκλησία δεν είναι να πάει να πάρει τις περιουσίες των κατοίκων. Στη Κουτσοχέρα οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν πριν το 1800. Δεν υπήρχε ποτέ η Ιερά Μονή Καλαβρύτων να έχει κάτι στην Κουτσοχέρα. Τώρα ήρθαν και δήλωσαν από τα 20.000 που έχουν δηλώσει τα 13.000 με 14.000 στρέμματα είναι στη Κουτσοχέρα. Η κυβέρνηση να πάρει θέση και να τα αφήσει αυτά τα πράγματα που λέει για τα δικαστήρια.

Νίκος Κοτσώνης- Αντιδήμαρχος Οικονομικών: «Πρέπει να δοθεί λύση υπέρ των πολιτών»

Καταλαβαίνω ότι οι αγρότες εδώ είναι σε απόγνωση. Η τιμή αυτή την στιγμή της σταφίδας είναι πάρα πολύ χαμηλή είναι εξευτελιστική και σε σχέση με την αύξηση των τιμών στα αγροεφόδια η παραγωγική διαδικασία του προϊόντος καθίσταται μη κερδοφόρα. Αυτά τα χρήματα που έδωσε η κυβέρνηση τα 53 ευρώ το στρέμμα δεν επαρκούν. Αν πληρωνόντουσαν μόνο οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, αυτοί που ζουν αποκλειστικά από την σταφίδα θα έβγαινε 100 ευρώ το στρέμμα και αμέσως αυτοί οι άνθρωποι θα κάλυπταν το χαμένο κόστος από την παραγωγή τους. Επειδή ζούμε στην ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς και τίποτα και ούτε η κυβέρνηση μπορεί να το κάνει. Όσο για τα μοναστηριακά είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και θέλει πολύ λεπτούς χειρισμούς από την κεντρική πολιτική σκηνή για να δοθεί μία λύση. Το μοναστήρι έχει και αυτό τίτλους αλλά από εκεί και πέρα το κράτος έδωσε τη δυνατότητα στους αγρότες να τα καλλιεργήσουν. Πρέπει να δοθεί μία λύση που θα είναι υπέρ των πολιτών.

Νικόλαος ΠαναγιωτόπουλοςΠρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου ΧειμαδιούΣοπίου «Μας κοροϊδεύουν»

Έχουν εξαγγείλει ότι θα μας δώσουν 53 ευρώ τα οποία είναι ψίχουλα για εμάς μπροστά στη χασούρα που έχουμε από πέρυσι. Εδώ και δύο τρεις μήνες έχουν εξαγγείλει ότι θα μας δώσουν και δεν μας τα έχουν δώσει ακόμα. Αγοράζουμε φάρμακα, αγοράζουμε λιπάσματα και είμαστε στον αέρα… Έχουμε μπει ήδη μέσα. Το θέμα με τα μοναστηριακά είναι άλλο πρόβλημα από εκεί. Εμείς στην ουσία είμαστε στον δρόμο αυτή τη στιγμή. Η κυβέρνηση είχε πει ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα και στην ουσία μας πετάει στον δρόμο. Μας λέει να πάμε εμείς δικαστικώς. Με τα μοναστήρια δεν έχει κερδίσει ποτέ κανείς. Θα κερδίσουμε εμείς τώρα.

Αθανάσιος Βομπίρης – Πρόεδρος ΟΑΣΗ «Δεν μπορούμε να ζήσουμε»

Η κατάσταση που βιώνουμε οι αγρότες και ιδιαίτερα οι σταφιδοπαραγωγοί στον νομό μας συνεχώς χειροτερεύει. Έχουμε φτάσει στο σημείο ΟΧΙ μόνο να μην μπορούμε να καλλιεργήσουμε την φετινή χρονιά αλλά να μην μπορούμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Αιτία οι εξευτελιστικές τιμές, κάτω του κόστους, που διαθέτουμε την παραγωγή μας με την ταυτόχρονη εκτίναξη του κόστους παραγωγής αλλά και διαβίωσης. Οι περισσότεροι έχουμε πουλήσει σταφίδα με 50 και 70 λεπτά το κιλό την στιγμή που τα λιπάσματα και φυτοφάρμακα έχουν διπλασιαστεί. Ακούμε συνεχώς για υποσχέσεις ψίχουλα από την κυβέρνηση τα οποία όμως ούτε αυτά δεν πραγματοποιεί. Αυτή η κατάσταση ήταν γνωστή από τον Αύγουστο, πολύ πριν δηλαδή από τον πόλεμο στην Ουκρανία και Κυβέρνηση, Περιφέρεια και αρμόδιοι φορείς σφύριζαν αδιάφορα. Όλο αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι βιομήχανοι – μεγαλέμποροι, που κυριαρχούν στην αγορά διαμορφώνουν όπως θέλουν τις τιμές στα προϊόντα με κριτήριο το κέρδος τους αγοράζοντας τα προϊόντα μας κάτω του κόστους. Η κατάσταση για τους σταφιδοπαραγωγούς γίνεται ακόμα πιο δύσκολη γιατί πολλοί από εμάς κινδυνεύουμε να χάσουμε τις περιουσίες μας από τη Μονή των Αγίων Θεοδώρων αφού η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα λύση προς όφελός μας.

Δημήτρης Βαβίλης- Σόπι «Είναι ανίκανοι όλοι»

Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Την σταφίδα οι έμποροι την παίρνουν τζάμπα. Όταν έχει φθάσει τιμή κόστους να ξεπερνάει το κιλό το ένα ευρώ και εμείς την πουλάμε κάτω από ευρώ, πέστε μου εσείς με τα δεδομένα αυτά εμείς οι αγρότες τι να πρωτοπληρώσουμε. Τέσσερις τόνους σταφίδα την πούλησα με 90 λεπτά. Τι πήρα; Τι θα πληρώσω τα έξοδα, την ασφάλειά μου, τον ΕΛΓΑ, τη ΔΕΗ με 3.600; Μόνο ο ΕΦΚΑ θέλει 1.500 ευρώ άλλα τόσα θέλω για την ΔΕΗ έτσι που τα έχουν κάνει με την ρήτρα αναπροσαρμογής. Είναι όλοι τους ανίκανοι. Βγήκε ο Υπουργός και είπε ότι οι αγρότες ζουν εις βάρος της πολιτείας. Αυτός ζει εις βάρος δικό μας. Θα του δώσω το εισόδημα το δικό μου και να πάει να ζήσει. Δίνει πετρέλαιο αφορολόγητο που; Στις βιομηχανίες!

Όλη η επικαιρότητα