Ηλεία

Καρδαμάς: Τόσο κοντά στην Αμαλιάδα, τόσο μακριά… από την ανάπτυξη!

Ακούστε το άρθρο

Οδοιπορικό 

Τι κι αν βρίσκεται 3- 4 χιλιόμετρα από την Αμαλιάδα, το δημοτικό διαμέρισμα του Καρδαμά βρίσκεται στην εγκατάλειψη. Περίπου 700 είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός αυξάνεται αγγίζοντας τους 2.000 από τις οικογένειες των ετεροδημοτών και των επισκεπτών στην περιοχή.

Παρόλα αυτά, τα σκουπίδια, δίνουν έναν ζοφερό τόνο κυρίως τις ημέρες καύσωνα, το νερό πότε δεν έχει πίεση, πότε βγαίνει καφέ από τις βρύσες και πότε δεν υπάρχει καθόλου για ώρες, ενώ για την απασχόληση των παιδιών, των ντόπιων και των επισκεπτών δεν υπάρχει μια παιδική χαρά, έστω και υποτυπώδης.

Και όλα αυτά και μερικά ακόμη σε ένα χωριό, που βρίσκεται δίπλα στην Αμαλιάδα, είναι το πιο κοντινό της πόλης.

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι τα απορριμματοφόρα, ακόμα και τώρα, τους καλοκαιρινούς μήνες περνούν 1 – 2 φορές την εβδομάδα, με την κατάσταση στον κεντρικό δρόμο του χωριού, αλλά και στις γειτονιές να έχει γίνει αφόρητη από την δυσοσμία.

Παρότι το έργο κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης ξεκίνησε με την ανάληψη της απερχόμενης πλέον δημοτικής αρχής, πριν από 5 χρόνια, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι είτε σκαμμένοι είτε με μπαλώματα.

Τα παιδιά μπορούν να παίξουν στην μικρή πλατεία στο κέντρο του χωριού, που υπάρχει ένα εγκαταλελειμμένο σιντριβάνι ή στην πλατεία έξω από την εκκλησία, χωρίς να υπάρχει ωστόσο έστω και μια υποτυπώδης υποδομή για παιχνίδι.

Όσον αφορά στην ποιότητα του νερού, τις περισσότερες φορές βγαίνει καφέ από τις βρύσες και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παθαίνουν βλάβες τα πλυντήρια των νοικοκυριών…

Αυτό που ζητούν είναι μια μέριμνα και ένα πραγματικό ενδιαφέρον από την νέα, πλέον, δημοτική αρχή πάνω στα καθημερινά προβλήματα, αλλά και σε υποδομές που θα δώσουν ώθηση στο χωριό, που βρίσκεται μια «ανάσα» από το Παλούκι.

Όπως αναφέρει ο νέος πρόεδρος του Καρδαμά Νίκος Γεωργόπουλος πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με το νερό, αφού εδώ και πολύ καιρό έχει «βυθίσει» η γεώτρηση και τραβάει λάσπη με ότι αυτό συνεπάγεται: «Εκτός από την γεώτρηση, ένα μεγάλο κομμάτι του δικτύου ύδρευσης είναι από αμίαντο, το οποίο το έχω αναδείξει επανειλημμένως. Θέλω να πιστεύω ότι τώρα θα δρομολογηθεί η αντικατάστασή του.

Το δίκτυο αποχέτευσης ακόμη να ολοκληρωθεί. Έχουν σπάσει όλους τους δρόμους και το έργο δεν ολοκληρώνεται. Να σκεφτεί κανείς ότι το 1/3 των σπιτιών είναι εκτός του σχεδίου σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης, γιατί η εργολαβία στηρίχτηκε σε ένα παλιό σχέδιο.

Το πρόβλημα με τα σκουπίδια έχει γίνει μόνιμο. Θα επιδιώξω το χωριό να είναι καθαρό. Έστω και αν χρειαστεί να βάζω εγώ 2 – 3 ανθρώπους να καθαρίζουν. Δεν είναι εικόνα αυτή. Είμαστε κοντά σε Αμαλιάδα και Παλούκι και είναι σαν να βρισκόμαστε στην μέση του πουθενά. Να γίνει μια παιδική χαρά, να γίνει ένας  πεζόδρομος στον δρόμο Αμαλιάδας – Καρδαμά ή να συνεχιστεί ο ποδηλατόδρομος.

Να ανέβει το χωριό ένα επίπεδο. Και μιλάμε για κάποια βασικά, που θα έπρεπε να έχουν λυθεί….».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Γιάννης Παρασκευόπουλος:

«Δεν έχει ολοκληρωθεί το δίκτυο αποχέτευσης. Έχει προχωρήσει, αλλά  ακόμη περιμένουμε. Τα παιδιά δεν έχουν που να παίξουν, μόνο μια μικρή πλατεία υπάρχει και δεν έχουν τι να κάνουν. Το νερό είναι σε κακή κατάσταση και το καλοκαίρι με τόσο κόσμο υπάρχει έλλειψη. Πρέπει να γίνουν πράγματα στο χωριό. Να ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι»

Σάκης Παναγόπουλος:

«Δεν ξέρω τι πω. Δεν ασχολούμαι για να μην τσακώνομαι. Σκουπίδια, νερό; Τι να πρωτοπώ. Ποιος μας ακούει και τι να πούμε; Κάτι πρέπει να γίνει…»

Θεόδωρος Παναγιωτόπουλος:

«Καθαριότητα, μηδέν. Ένα χωριό αποκομμένο, ενώ είναι λίγα χιλιόμετρα από την Αμαλιάδα. Τα σκουπίδια είναι συχνά στους δρόμους. Άντε να ‘ρθει 2 φορές την εβδομάδα η σκουπιδιάρα. Το νερό, βρώμικο, μαύρο. Μένω σε χαλικόδρομο και 5 χρόνια παρακαλάω να αλλάξουν λάμπες γιατί είμαι στα σκοτάδια. Δεν έρχεται κανείς. Έρχονται οι Αθηναίοι και δεν έχουμε νερό. Ένα νερό γλυνώδες. Τα πλυντήρια χαλάνε και τα ρούχα γίνονται καφέ. Τα παιδιά δεν έχουν που να παίξουν…»

Αθανάσιος Αθανασόπουλος:

«Νερό, σκουπίδια, δεν υπάρχουν χώροι για τα παιδιά, Οι δρόμοι άβατοι, με μπαλώματα. Δεν έχει γίνει τίποτα ούτε από τους τωρινούς, ούτε από τους προηγούμενους. Δεν υπάρχει αξιόλογο έργο στο χωριό. Και τα λέω αυτά, αναγνωρίζοντας τις φιλότιμες προσπάθειες του απερχόμενου προέδρου. Τέτοιο πρόεδρο δεν ξαναείχε το χωριό. Δεν τον στήριξε όμως ο δήμος για να κάνει κάτι»

 Γεώργιος Θεοδωρόπουλος:

«Τα σκουπίδια είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Το δίκτυο αποχέτευσης καθυστερεί. Ο δρόμος από Λατίφι μέχρι  Αμαλιάδα θέλει άλλον ασφαλτοτάπητα. Σπάνε τα αυτοκίνητα»

Όλη η επικαιρότητα