Ηλεία

Καρδιακαύτι: Μια κοινότητα που ξεχωρίζει στον Κάμπο της Ηλείας

Οδοιπορικό της εφ. «Πατρίς».
Ακούστε το άρθρο

Ένα ακόμα εύφορο χωριό που βρίσκεται στην «καρδιά» του Ηλειακού Κάμπου αποτέλεσε σταθμό της στήλης…

Το Καρδιακαύτι είναι ένα άνετο, ήσυχο και καθαρό χωριό με τους κατοίκους του να διακρίνονται για την εργατικότητα και την σύμπνοια που τους διαπνέει.

Για την ονομασία του χωριού η λαϊκή παράδοση αναφέρει πως κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, ένας ιππότης που ονομαζόταν Βαρθολομαίος γνώρισε μια πολύ όμορφη κοπέλα που έβοσκε πρόβατα καθώς επιτηρούσε την επικράτειά του. Την ρώτησε πώς τη λένε και από ποιο χωριό κατάγεται και έδειξε το χωριό της στην κοιλάδα. Ο Βαρθολομαίος θαμπωμένος ζήτησε από τον πατέρα του να παντρευτεί την κοπέλα και εκείνος δέχτηκε. Το μέρος που είδε την κοπέλα ονομάστηκε Καρδιακαύτι…

Το 1835 ο οικισμός προσαρτάται στον τότε Δήμο Μυρτουντίων ενώ το 1912 αποσπάται και ορίζεται έδρα της κοινότητας Καρδιακαύτι. Το 1997, σύμφωνα με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση “Καποδίστριας”, προσαρτάται στο Δήμο Γαστούνης μέχρι το 2010 που εντάχθηκε στο Δήμο Πηνειού βάσει της Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Καλλικράτης».

Την δεκαετία του `60 έσφυζε από ζωή. Τότε υπήρχαν τουλάχιστον 120 μικρά παιδιά που έδιναν ζωή στο χωριό. Την δεκαετία του `70 πολλοί από τους κατοίκους του χωριού ξενιτεύτηκαν και στην ξενιτειά μεγαλούργησαν. Σήμερα το χωριό έχει περίπου 400 μόνιμους κατοίκους, διαθέτει Ειδικό Νηπιαγωγείο και μια μεγάλη μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων  που απασχολεί προσωπικό από το Καρδιακαύτι…

Πέτρος Λουκόπουλος (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Καρδιακαυτίου)

«Το χωριό μας βρίσκεται στην καρδιά του Ηλειακού κάμπου ανάμεσα σε Γαστούνη και Βαρθολομιό και δεν χρειάζεται να κάνουμε μεγάλες αποστάσεις για να πάμε για ψώνια αν και το χωριό μας διαθέτει σχεδόν τα πάντα. Το Καρδιακαύτι είναι ένα χωριό καθαρό και μεταξύ των κατοίκων δεν υπάρχουν έριδες οι φιλονικίες που συναντάς σε άλλα χωριά. Προβλήματα με φωτισμό και απορρίμματα δεν υπάρχουν και κάνουμε ότι είναι εφικτό και για την Αγροτική οδοποιία. Παλαιότερα είχαμε περισσότερο πληθυσμό που πλέον μειώνεται λόγω της υπογεννητικότητας και επειδή αρκετοί επιλέγουν να φύγουν. Το χωριό μας είναι αγροτικό αλλά και κτηνοτροφικό, με πολλές καλλιέργειες αλλά και τη Φάρμα των αδερφών Μαρίνου που παράγει γαλακτοκομικά προϊόντα που διατίθενται σε όλη την Ηλεία αλλά και στους όμορους νομούς. Σαν κοινότητα κάνουμε αρκετά πράγματα για να διατηρείται μία καλή εικόνα στο χωριό μας ενώ μας στηρίζει και ο δήμος. Μάλιστα στο Καρδιακαύτι φιλοξενούμε και το Ειδικό Νηπιαγωγείο που δημιουργήθηκε και λειτούργησε σε χρόνο ρεκόρ Πρόκειται για το δεύτερο σε όλο το νομό το μοναδικό στον κάμπο της Ηλείας».

Διονύσης Μαρίνος (Ιδιοκτήτης «Φάρμα Ηλείας», Αγροκτηνοτρόφος και πρόεδρος Αγελαδοτρόφων ν. Ηλείας)

«Ζούμε και δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά σε ένα ήσυχο και καθαρό χωριό χάρις στις προσπάθειες και των κατοίκων αλλά και του πρόεδρου της κοινότητας που τρέχει όλη μέρα. Αρωγός είναι και ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος που κατάγεται από το χωριό μας. Ως εταιρεία έχουμε κάποια προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με γενικότερες πολιτικές. Ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο κι όλοι μαζί πρέπει να κοιτάξουμε το καλύτερο. Δίπλα μας σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκονται πολλές πόλεις κι αν είχαμε και καλυτέρους δρόμους για πιο ασφαλείς μετακινήσεις δεν θα λέγαμε ότι ζούμε σε χωρίο αλλά –επαναλαμβάνω- σε ένα ευλογημένο τόπο».

Χαράλαμπος Θωμόπουλος

«Ο πλουσιότερος νομός της Ελλάδας έχει καταντήσει να είναι ο τελευταίος σε παραγωγή και σε καταθέσεις εισοδημάτων. Δείτε τι γίνεται στους γύρω νόμους οι οποίοι δεν είναι τόσο εύφοροι όσο η Ηλεία. Εάν δεν αξιοποιηθεί ο πρωτογενής τομέας από τους ίδιους τους Έλληνες τότε είμαστε χαμένοι. Στη Βόρειο Ελλάδα παρακαλούν το Θεό να έχουν μία παραγωγή. Και εδώ έχουμε τρεις και τέσσερις παραγωγές και δεν έχουμε τα ανάλογα κέρδη διότι δεν διαθέτουμε πολιτικούς. Έρχονται οι έμποροι και τα παίρνουν όσο θέλουν… δεν είναι κατάσταση αυτή! Το βλέπουμε και με τη σταφίδα που από 1,5 ευρώ έχει κατέβει στα 70-80 λεπτά. Έχουμε καλό δήμαρχο που κάνε ότι μπορεί και το χωριό μας είναι καθαρό. Και ο πρόεδρος κάνει ότι μπορεί. Χρειάζεται πάντως να γίνουν κάποια έργα πού θα μπορούσαν να έχουν γίνει κατά τη διάρκεια του παρελθόντος αλλά δεν έγιναν. Το χωριό μας είναι ωραίο έχει άπλα αν και αρκετά σπίτια έχουν ερημώσει πλέον».

Χρήστος Πολυχρονόπουλος (Συνταξιούχος αγρότης)

«Πριν την πανδημία το χωριό μας ήταν από τα καλύτερα με πολύ κόσμο όμως από την ώρα που βγήκε αυτός ο ιός ήρθαν τα πάνω-κάτω! Όλα βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης και δεν υπάρχει κόσμος, δεν κυκλοφορεί, τα μαγαζιά είναι σε κατάσταση σοκ. Ξέχωρα από αυτή τη κατάσταση το Καρδιακαύτι είναι ένα όμορφο χωριό, ήσυχο χωρίς άλλα προβλήματα. Όλοι οι κάτοικοι μιλάμε μεταξύ μας και στηρίζουμε αυτούς που έχουν ανάγκη. Είμαστε κατεξοχήν αγροτικό χωριό με καλλιέργειες ελιάς, πορτοκαλιών, κηπευτικών κ.α. Προβλήματα υποδομών δεν υπάρχουν. Φυσικά σε μία πλημμύρα όλα μπορούν να γίνουν όταν πχ έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα όπως οι δυνατές βροχοπτώσεις. Δίπλα μας είναι ο Πηνειός που απορροφά τώρα τα νερά όχι όπως παλιότερα που πλημύριζε κι αυτό μετά από τα έργα που έχουν γίνει».

Όλη η επικαιρότητα