Ελλάδα

Καρέ-καρέ η παρενόχληση Παναγιωτόπουλου και αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τουρκικά F-16

Ακούστε το άρθρο

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα μέσα από το στρατιωτικό ελικόπτερο NH-90 στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας: Οι Τούρκοι θέλουν να συμπεριφέρονται σαν δερβέναγες στο Αιγαίο και με τις καθημερινές προκλήσεις τους επιχειρούν να παγιώσουν διεθνώς την αντίληψη ότι δήθεν νησιά όπως οι Οινούσσες, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας.

Οσο κι αν ακούγεται τρελό, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι για να έχουν ακόμη και οι πιο καλόπιστοι αμφιβολίες σχετικά με την στρατηγική της Άγκυρας. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν φτάσει στο σημείο να ισχυρίζονται δημοσίως -και με συχνότητα που εγείρει πρόσθετους προβληματισμούς- ότι νησιά του Αιγαίου έχουν «καταληφθεί» από την Ελλάδα, κουρελιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, κοινής λογικής και παραχαράσσοντας τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συνθήκες βάσει των οποίων νησιά των Δωδεκανήσων όπως το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι εντάχθηκαν στην ελληνική επικράτεια.

nikos_panagiotopoulos

Διά στόματος του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι Τούρκοι μάλιστα καταγγέλλουν την Αθήνα ότι έχει εγκαταστήσει στα νησιά στρατιωτική φρουρά, αδιαφορώντας προφανώς για το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Σήμερα Κυριακή 3 Μαϊου, δύο τουρκικά F-16, παρενόχλησαν το στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο προχώρησε ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ευρισκόμενος στο εσωτερικό του ελικοπτέρου παρακολουθεί με ψυχραιμία ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 που βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το ελληνικό NH-90. Η παρενόχληση του ελληνικού στρατιωτικού ελικοπτέρου σημειώθηκε μετά την απογείωση του NH-90 από τις Οινούσσες.

Χαμηλές πτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από Οινούσσες και Αγαθονήσι

Στις 11:38 τα δύο τουρκικά μαχητικά πέταξαν πολύ χαμηλά -μόλις στα 3.500 πόδια- πάνω από τις Οινούσσες και 20 λεπτά αργότερα έκαναν χαμηλή πτήση και πάνω από το Αγαθονήσι από το οποίο πέρασαν πετώντας σε ύψος 1.700 ποδών (περίπου 600 μέτρα πάνω από το νησί).

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκαν φυλάκια στην περιοχή ευθύνης των 96 ΑΔΤΕ (Οινούσσες), 79 ΑΔΤΕ (Αγαθονήσι) και 80 ΑΔΤΕ (Φαρμακονήσι) με τη συνοδεία επιτελών της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων.

Περίπου στις 17:30 το ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον στρατηγό Φλώρο προσγειώθηκε στην Αθήνα.Στην πτήση της επιστροφής από το Φαρμακονήσι δεν σημειώθηκε προσπάθεια παρενόχλησης του ελληνικού NH-90.

Ωστόσο οι τουρκικές πτήσεις πάνω και πολύ κοντά σε ελληνικά νησιά στα Δωδεκάνησα δεν έχουν σταματήσει από το πρωί. «Έχουν τρελαθεί στις υπερπτήσεις σήμερα οι Τούρκοι, ένα συνεχές βουητό ακούγεται από πάνω μας» είπε στο protothema.gr κάτοικος της Λέρου, ενός από τα μεγαλύτερα νησιά της Δωδεκανήσου που βρίσκεται κοντά στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι.

Το περιστατικό σημειώθηκε μετά την απογείωση από τις Οινούσσες.

elikoptero2
eliko4
elikopte3
elikptero5

via

Όλη η επικαιρότητα