Υγεία

Καρκίνος Μαστού: Ποια τρόφιμα μειώνουν κατά 8% τον κίνδυνο

Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα νέα επιστημονικά ευρήματα, μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Νέα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, ανέδειξαν την ευεργετική δράση που μπορεί να έχει η διατροφή στην πρόληψη της νόσου.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση των ερευνητών στο Cancer της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, μια δίαιτα βασισμένη στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.

Για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, η ερευνητική ομάδα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ με επικεφαλής τη Δρ Maryam Farvid, εξέτασε το σύνολο των σχετικών μελετών μέχρι τον Ιούλιο του 2019, των οποίων τα πορίσματα για τη σχέση καρκίνου του μαστού και πρόσληψης φυτικών ινών διέφεραν σημαντικά.

Μελετώντας τα δεδομένα από τις 20 συνολικά έρευνες παρατήρησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα με υψηλότερη κατανάλωση φυτικών ινών είχαν 8% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, οι διαλυτές φυτικές ίνες φάνηκαν να επιτυγχάνουν μεγαλύτερη μείωση πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου ενώ η υψηλότερη συνολικά πρόσληψη φυτικών ινών σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο τόσο στις προεμμηνοπαυσιακές όσο και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, τα ευρήματα ανέδειξαν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν διάφοροι παράγοντες σχετικοί με τον τρόπο ζωής, όπως οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, σε σχέση με τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ενώ συμπλήρωσε πως έρχονται να ενισχύσουν τις διαιτητικές κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, οι οποίες συνιστούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες από πηγές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολική άλεσης.

ygeiamou.gr

Όλη η επικαιρότητα