Βιβλίο

«Καρτ Ποστάλ» της Β. Χίσλοπ – «Από έρωτα…» με φόντο τον Επικούριο Απόλλωνα

Οι διαφορές του βιβλίου με την σειρά είναι ελάχιστες. Αυτό που αλλάζει κατά βάση, είναι οι τόποι στους οποίους εξελίσσονται οι ιστορίες. Στη σειρά, ο κεντρικός ήρωας περιπλανιέται σε διάφορα μέρη της Κρήτης, ενώ στο βιβλίο, οι διαδρομές του μας «συστήνουν» διάφορα μέρη της Πελοποννήσου. Η Ηλεία φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από την περιπλάνηση αυτή...
Ακούστε το άρθρο

Η Βικτόρια Χίσλοπ λατρεύει την Ελλάδα, και αυτό το έχει αποδείξει με την πένα της αρκετές φορές.

Την γνωρίσαμε το 2005, με το μυθιστόρημα «Το Νησί», το οποίο έγινε μπεστ-σέλερ.

Η ίδια είχε πει σε συνέντευξή της, πως η τεράστια επιτυχία του βιβλίου, της έφερε μια μεγάλη πρόταση από το Χόλιγουντ.

Εκείνη όμως αρνήθηκε να παραχωρήσει τα δικαιώματα του βιβλίο για την δημιουργία ταινίας. Αντ’ αυτού επέλεξε έναντι φυσικά πολύ ισχνότερης αμοιβής να παραχωρήσει τα δικαιώματα στον ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό MEGA, για την δημιουργία της ομώνυμης σειράς. «Στο Χόλιγουντ το βιβλίο μου θα μπορούσε να καταλήξει ταινία τρόμου», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Η τηλεοπτική σειρά «Το Νησί» θεωρείται μέχρι και σήμερα μια από τις πιο αριστουργηματικές ελληνικές τηλεοπτικές παραγωγές.

Το βιβλίο επίσης, έχει κυκλοφορήσει σε 23 ακόμη χώρες και σήμερα περιλαμβάνεται στη λίστα των πιο επιτυχημένων μυθιστορημάτων διεθνώς, ενώ κατατάχθηκε ανάμεσα στα 100 βιβλία που καθόρισαν τη δεκαετία.

Ακολούθησαν κι άλλα βιβλία, «Ο Γυρισμός», «Το Νήμα», «Ο Τελευταίος Χορός», «Η Ανατολή», «Καρτ Ποστάλ», «Όσοι αγαπιούνται» και «Μια νύχτα του Αυγούστου».

Στο βιβλίο της, «Καρτ Ποστάλ», και στη νέα έκδοση του από τις εκδόσεις, Ψυχογιός, στο οποίο θα αναφερθούμε ξεχωριστά σήμερα, περιλαμβάνονται οχτώ ιστορίες από το παλιότερο ομότιτλο βιβλίο της Χίσλοπ και τρεις ιστορίες από τη συλλογή «Ο τελευταίος χορός».  Είναι οι ιστορίες που διασκευάστηκαν για την ομώνυμη σειρά της ΕΡΤ η οποία μάγεψε το τηλεοπτικό κοινό.

Οι ιστορίες παρουσιάζονται με τη σειρά που εμφανίζονται στην τηλεοπτική σειρά και είναι ακριβώς όπως τις είχε γράψει αρχικά. Όπως αναφέρει η ίδια, στην εισαγωγή του βιβλίου: «Ελπίζω οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα σ’ αυτό που θα δείτε στη σειρά και σ’ αυτό που θα διαβάσετε στο βιβλίο να είναι κάτι που θα σας εξάψει το ενδιαφέρον και την περιέργεια. Κι ελπίζω η όποια έκπληξή σας να είναι ευχάριστη.»

Όσο αφορά την πλοκή του βιβλίου, κεντρική μας ηρωίδα είναι η Έλι, μια νεαρή Αγγλίδα, η οποία ζει στο Λονδίνο και νιώθει πως έχει εγκλωβιστεί σε μια μίζερη ζωή που δεν της ταιριάζει. Κάθε εβδομάδα, βρίσκει στο γραμματοκιβώτιο, καρτ ποστάλ από την Ελλάδα, που αν και δεν προορίζονται για την ίδια, φωτίζουν την μουντή λονδρέζικη καθημερινότητά της. Η Έλι γοητευμένη από τα ειδυλλιακά στιγμιότυπα, θα αποφασίσει να ταξιδέψει στην Ελλάδα, και να γνωρίσει από κοντά αυτόν τον υπέροχο τόπο. Ωστόσο, την ώρα που είναι έτοιμη να αναχωρήσει, στο γραμματοκιβώτιό της θα φτάσει ένα σημειωματάριο. Ανοίγοντάς το θα διαβάσει την συγκινητική ιστορία – οδύσσεια ενός άνδρα. Του αγνώστου Α. Ο οποίος γυρνώντας την Ελλάδα, προσπαθεί να ξεπεράσει μια μεγάλη ερωτική απογοήτευση. Το σημειωματάριό του θα γίνει ο οδηγός της. Μέσα από αυτό θα γνωρίσει τόσο τον ίδιο τον Α. και τις βαθύτερες σκέψεις του, όσο και την πολύπλευρη πραγματικότητα της Ελλάδας.

Η Βικτόρια Χίσλοπ

Θα έλεγε κανείς πως η χώρα μας, μέσα από τα μάτια της Βικτόρια Χίσλοπ, και μέσα από την γραφή της φυσικά, μοιάζει συχνά πιο όμορφη κι απ’ ότι στ’ αλήθεια είναι. Η Χίσλοπ μας αγαπά σαν λαό, αλλά δεν μας αγιοποιεί -και πολύ καλά κάνει-. Αγκαλιάζει την αλήθεια μας, καταδεικνύει όμως και κάθε ζοφερό σημείο της ντόπιας νοοτροπίας μας. Όποιος έχει δει την τηλεοπτική σειρά και του άρεσε, θα λατρέψει το βιβλίο κι αν και συμβαίνει σπάνιο, όποιος διάβασε το βιβλίο θα αγαπήσει εξίσου την τηλεοπτική του μεταφορά.

Προσωπικά, έτυχε -αν και δεν το συνηθίζω- πρώτα να δω την τηλεοπτική σειρά, και μετά το βιβλίο. 12 επεισόδια, 12 διαφορετικές ιστορίες, 12 ώρες γεμάτες συναισθήματα.

Κάθε που ολοκληρωνόταν ένα επεισόδιο, ως θεατής ένιωθα μια βαθιά και ουσιαστική λύτρωση, ανεξάρτητα εάν η ιστορία που είχε εξελιχθεί στην οθόνη μου, είχε θετική έκβαση ή αρνητική. Φυσικά, πέρα από τις καλογραμμένες ιστορίες της Βικτόρια Χίσλοπ, στο αποτέλεσμα συνείσφερε η εξαιρετική Αλεξάνδρα Κ. στο σενάριο, ο Γιώργος Παπαβασιλείου στην αριστουργηματική -με κινηματογραφική αισθητική- σκηνοθεσία αλλά και μια σειρά από λαμπρούς ηθοποιούς, οι οποίοι μας χάρισαν μερικές αξέχαστες ερμηνείες. Η ίδια η Χίσλοπ ήταν παρούσα στα παρασκήνια καθ’ όλη την διάρκεια των γυρισμάτων, και μάλιστα σε συνέντευξή της είχε κάνει ειδική μνεία στον πρωταγωνιστή της σειράς, τον σπουδαίο ηθοποιό, Ανδρέα Κωνσταντίνου, λέγοντας πως μόνο εκείνον φανταζόταν να ενσαρκώνει τον κεντρικό της ήρωα.

Οι διαφορές του βιβλίου με την σειρά είναι ελάχιστες. Αυτό που αλλάζει κατά βάση, είναι οι τόποι στους οποίους εξελίσσονται οι ιστορίες.

Στη σειρά, ο κεντρικός ήρωας περιπλανιέται σε διάφορα μέρη της Κρήτης, ενώ στο βιβλίο, οι διαδρομές του μας «συστήνουν» διάφορα μέρη της Πελοποννήσου.

Η Ηλεία φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από την περιπλάνηση αυτή…

Ο Επικούριος Απόλλωνα… 

Η δεύτερη ιστορία του βιβλίου (και αντίστοιχα στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς) είναι από τις αγαπημένες μου. Το κεφάλαιο στο βιβλίο ονομάζεται «Από έρωτα για τον έρωτα», ενώ το επεισόδιο φέρει τον τίτλο «Από έρωτα».

Εξεπλάγη ευχάριστα όταν συνειδητοποίησα ότι αυτή η ιστορία  εξελίσσεται στην Ηλεία, σε ένα χωριό κοντά στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

«Κάποια στιγμή έφτασα σε ένα χωριό που μου άρεσε στην όψη. Αργότερα ανακάλυψα ότι δεν απείχε πολύ από τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα, ένα από τα επιβλητικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία της αρχαιότητας. Τα σπίτια στο χωριό ήταν κυρίως πέτρινα και υπήρχε μια όμορφη πλατεία με ένα καφενείο και μια ταβέρνα, καθώς κι ένας φούρνο σε έναν ανηφορικό παράδρομο…»…

Με τις παραπάνω λέξεις ξεκινά η ιστορία της Στέλλας και του Κώστα.

Της Στέλλας, που την έθαψε ο χρόνος σαν ένα άγαλμα που το πλάκωσαν πέτρες και χώματα, στο πέρασμα των αιώνων.

Του Κώστα που ερωτεύτηκε τον ίδιο τον έρωτα… τόσο δυνατά, και τόσο πολύ, που  η καρδιά του δεν άντεξε κι «έσπασε».

Η Αρχαία Ολυμπία 

Φεύγοντας από το μικρό χωριό ο ανήσυχος ταξιδιώτης δεν θα μπορούσε φυσικά να μη κάνει μια στάση στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

«…στο δρόμο έκανα μια στάση στην Ολυμπία, και στάθηκα στον στίβο του σταδίου. Όπως κάθε τουρίστας, φαντάστηκα τα πλήθη να επευφημούν».

Αν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω λίγες μόνο λέξεις για να σας πείσω να διαβάσετε το λογοτεχνικό διαμάντι που φέρει τον τίτλο «Κάρτ Ποστάλ», θα έγραφα μονάχα:

Καν’τε ένα δώρο στον εαυτό σας και «ταξιδέψτε» στις σελίδες αυτού του βιβλίου… Στο τέλος της «διαδρομής», θα είστε γεμάτοι από συναισθήματα και ταυτόχρονα καθάριοι από εσωτερικά διλήμματα και ασφυκτικές σκέψεις στις οποίες συχνά – πυκνά εγκλωβιζόμαστε όλοι. Έπειτα, συστήνω να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να ακούσετε το τραγούδι που «ντύνει» τους τίτλους της τηλεοπτικής σειράς, σε μουσική του Μίνωα Μάτσα, στίχους της Ελένης Φωτάκη, και ερμηνεία από τον Σωκράτη Μάλαμα.

Κι όπως πάντα συνηθίζω να λέω στους φίλους μου που αγαπούν τα βιβλία, εάν αυτό που διαβάσατε σας άρεσε, συζητήστε το, προτείνετέ το σε κάποιον που αγαπάτε, μοιραστείτε την εμπειρία του «ταξιδιού»… τότε και μόνο αποκτά νόημα.

Καλή ανάγνωση! 

Όλη η επικαιρότητα