Ηλεία

Το ΚΑΣ κατεδαφίζει την υψικάμινο στο «Πάρκο Ξυστρή»!

ksystrhs_4.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), οριστικοποίησε τις παρεμβάσεις για το έργο του «Πάρκου Ξυστρή», για το οποίο -όπως είναι γνωστό- έχει ληφθεί νέα απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο Πύργου για την κατεδάφιση της υψικαμίνου και ορισμένων κτισμάτων, επί της οποίας έγινε προσφυγή από ομάδα δημοτών.

Εκπρόσωπος της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Πάτρας, η οποία έκανε και τη σχετική εισήγηση στο ΚΑΣ, ανέφερε στην ΕΡΑ Πύργου, ότι η απόφαση του τελευταίου κρίνει θετικά τη διατήρηση των κτισμάτων της γραμμής παραγωγής (σιλό), το παλιό χημείο και το ξηραντήριο.

Παρά τη θετική εισήγηση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, το ΚΑΣ, πάντα κατά πλειοψηφία, αποφάσισε την κατεδάφιση του κτίσματος της αποθήκης με το αιτιολογικό ότι εμποδίζει την πρόσβαση στο νέο κτίριο που κατασκευάζεται. Για την υψικάμινο, η απόφαση είναι υπέρ της κατεδάφισής της γιατί είναι αποσαθρωμένα τα υλικά από τα οποία κατασκευάστηκε, ενώ η οποιαδήποτε επέμβαση επισκευής της κρίθηκε ότι θα την αλλοίωνε σε τέτοιο βαθμό που θα έχανε την αρχική της μορφή. Τώρα, πλέον, αναμένεται το θέμα να ξανασυζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο για τη λήψη τελικής απόφασης.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη εγκριθεί η εργολαβία για την μετατόπιση αιθουσών του 1ου Λυκείου προκειμένου να διαμορφωθεί η είσοδος στο «Πάρκο Ξυστρή», κάτι που δεν προβλεπόταν στην αρχική μελέτη.

Για την απόφαση του ΚΑΣ, ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής έκανε την παρακάτω δήλωση στην ΠΑΤΡΙΣ: «Ότι πρόβλημα μου έχει δημιουργηθεί στη ζωή  είναι διότι, κι αυτό το λέω χωρίς ίχνος έπαρσης και εγωισμού, είναι ότι βλέπω λίγο πιο μπροστά από όσο πρέπει. Πράγματι είδα μπροστά γιατί έχω βιώσει τα πάντα γύρω από το εργοστάσιο Ξυστρή, αφού ήμουν ο πιο στενός συνεργάτης του αείμνηστου δημάρχου Μιχάλη Ξυστρή, για πάνω από 20 χρόνια. Το ΚΑΣ πήρε τη σωστή απόφαση, ξέμπλεξε μια ιστορία η οποία δεν θα τέλειωνε ποτέ και θα κατέληγε σε εθνική τραγωδία… δεν είναι ότι θα έχανε ο Δήμος κάποια χρηματοδότηση αλλά ότι θα αποδεικνυόταν πως η Περιφέρεια είχε κάνει λάθος χρηματοδότηση και εθνικά θα υπήρχε κι ένα πρόβλημα παραπάνω. Άρα με αυτή την απόφαση ξεμπερδεύονται τα πάντα, το έργο θα τελειώσει κανονικά. Θα πρέπει να σημειωθεί πως όταν αναλάβαμε εμείς το έργο ήταν κλινικά νεκρό, αφού δεν είχε είσοδο, ο φάκελος του ήταν ελλιπέστατος και αυτή τη στιγμή, δεν σβήνω σε καμία περίπτωση την προσφορά της προηγούμενης δημοτικής αρχής, απλά υπογραμμίζω την δική μας συμβολή στο γεγονός ότι θα τελειώσει στο τέλος του μήνα. Από κει και πέρα έχουμε ένα νέο πρόβλημα για το πώς θα φύγουν από το χώρο αυτά τα επικίνδυνα κομμάτια, πως θα γίνει η κατεδάφιση τους… χρειάζεται η επιμέλεια της Περιφέρειας και η χρηματοδότηση από την πλευρά της για να μπορέσουμε να έχουμε γρήγορο τέλος και να γίνει λειτουργικό το έργο. Πιστεύω πως αυτή η δράση θα πρέπει να δοθεί σε κάποιο από τα νομικά πρόσωπα του Δήμου και να υπάρχει η σχετική ευελιξία για την γρήγορη αξιοποίηση του. Έκανα το καθήκον μου, είδα όσο πιο καθαρά και όσο πιο μπροστά μπορούσα και ζητάω συγνώμη που κάποιοι δεν καταλάβαιναν και λοιδορούσαν».

Όλη η επικαιρότητα