Ελλάδα

Καστανιές Έβρου: Νυχτερινή έφοδος μεταναστών με την κάλυψη Τούρκων

Ακούστε το άρθρο

Περίπου 300-500 μετανάστες αποπειράθηκαν να περάσουν στην ελληνική επικράτεια από τις Καστανιές από τις 2:30 μέχρι τις 4:00 τα ξημερώματα – Επιτέθηκαν στους Έλληνες συνοριοφύλακες με την κάλυψη Τούρκων αστυνομικών που εξαπέλυαν καπνογόνα και χημικά προς την ελληνική πλευρά

Συντονισμένη επιχείρηση για να σπάσουν τον ελληνικό κλοιό στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και να μπουν στην ελληνική επικράτεια κατέβαλαν τα ξημερώματα της Τετάρτης ομάδες μεταναστών με την κάλυψη Τούρκων αστυνομικών οι οποίοι εκτόξευαν επί ώρες χημικά προς την ελληνική πλευρά.

Το νυχτερινό επεισόδιο ξεκίνησε περίπου στις 2:30 τη νύχτα και διήρκεσε μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης κοντά στο συνοριακό φυλάκιο των Καστανέων και σε τμήμα του φράχτη ο οποίος αποτρέπει την είσοδο παράνομων μεταναστών, σε μια ακτίνα συνολικού μήκους περίπου 150 μέτρων. Υπολογίζεται ότι περίπου 300 έως 500 μετανάστες, έκαναν προσπάθεια να περάσουν σε ελληνικό έδαφος με την κάλυψη Τούρκων αστυνομικών οι οποίοι εκσφενδόνιζαν χημικά και καπνογόνα προς τους Έλληνες αστυνομικούς.

Από την ελληνική πλευρά ενεργοποιήθηκε ο ανεμιστήρας που έχει τοποθετηθεί σε στρατιωτικό όχημα και κατευθύνει τα χημικά πίσω σε τουρκικό έδαφος. Μετά την αντίδραση των ελληνικών αστυνομικών τμημάτων, η προσπάθεια των παράνομων μεταναστών να περάσουν στην Ελλάδα δεν ευοδώθηκε. Η συνεργασία των παράνομων μεταναστών με τους Τούρκους αστυνομικούς έγινε αντιληπτή και από τμήματα της Frontex που ήταν αναπτυγμένα στις Καστανιές και περιπολούσαν για την προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων.

Επισημαίνεται ότι από το βράδυ της Τρίτης έχει τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επίσημο κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η προσπάθεια της ομάδας των 300-500 μεταναστών που έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης να εισβάλουν σε ελληνικό έδαφος ήταν η πρώτη αιφνιδιαστική απόπειρα -που έγινε μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας- για να σπάσει ο ελληνικός κλοιός στα σύνορα με την Τουρκία έπειτα από αρκετές ημέρες σχετικής ηρεμίας.

Όλη η επικαιρότητα